
Kiinnostaisiko morsiuskurssi tai kotisairaanhoitokurssi? Entäpä suostuisiko teinisi tapakasvatuskurssille, jossa harjoitellaan tervehtimistä, itsensä esittelyä sekä virastossa asioimista?
Edellä mainitut kurssit ovat poimintoja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaarinan osaston taipaleelta. Viime viikolla 90 vuotta täyttänyt yhdistys toimii edelleen aktiivisesti Kaarinassa, mutta toimintamuodot ovat muuttuneet.
Paikallisyhdistyksen lisäksi myös Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on juhlavuosi, sillä se täyttää sata vuotta.
– Toiminta oli alkuaikoina ajan hengen mukaista. Siinä korostuivat perheille annettava terveysvalistus sekä urheilu. Yhdistys piti Kaarinassa esimerkiksi ryhtineuvolaa toistakymmentä vuotta, MLL Kaarinan tuore puheenjohtaja Laura Enne kertoo.
Ensimmäisenä tehtävänään paikallisosasto perusti kaarinalaisille lapsille ja nuorille maatalouskerhon, jossa opastettiin kerholaisia kasvis- ja vihannesmaan hoidossa.
– Nykyään järjestämme nuorille esimerkiksi leffailtoja, Enne vertaa.
– Yhdistys yrittää järjestää sellaista toimintaa, mitä perheet milloinkin toivovat ja tarvitsevat. Nykyaikana se tarkoittaa ehkä enemmän virikkeitä kuin valistusta, hän lisää.
Yhdistyksen tärkein tehtävä on edelleen vanhemmuuden tukeminen ja sitä kautta lapsen aseman parantaminen.
Korona vei kahvilat nettiin
MLL:n suosituin toimintamuoto nyky-Kaarinassa ovat Oskariinassa ja Poikluoman seurakuntatalolla joka viikko kokoontuvat perhekahvilat. Perhekahvilan juuret ovat Ennen mukaan 1950-luvulla perustetussa kasvatuskerhossa. Tuolloin 15–20 kaarinalaisvanhemman joukko alkoi kokoontua kerran kuukaudessa keskustelemaan vetäjän johdolla kasvatuskysymyksistä.
Nykyisin perhekahvilaan saa tulla kuka tahansa, joka kaipaa seuraa. Kävijät ovat yleensä vanhempainvapaalla olevia äitejä ja isiä. Kahviloissa järjestetään monenlaista ohjelmaa, mutta tärkeintä on yleensä toisilta vanhemmilta saatava vertaistuki.
Tällä hetkellä perhekahvilat ovat koronaepidemian takia tauolla. Piirissä mietitään, miten lapsiperheitä voitaisiin tukea verkossa.
– Piiri on järjestänyt jo useita etäperhekahviloita, joihin voi osallistua asuinpaikasta riippumatta, Enne kertoo.
Ajatus morsiuskurssista tai käytöskoulusta hymyilyttää nykyaikana, mutta yhdistyksellä on myös pitkään säilyneitä perinteitä. Esimerkiksi vuonna 1960 käynnistyneet Nappulajuoksut juostaan edelleen joka kesä. Monelle voi olla yllätys, että Kaarinan alakouluissa jaettavat hymytyttö- ja -poikapatsaat ovat myös yhdistyksen aikaansaannosta.
MLL Kaarinan 90-vuotisjuhla peruttiin koronaepidemian takia. Tapahtuma järjestetään syksyllä, mikäli mahdollista.