Kirkonmenot vaihtuivat etä- ja kotipääsiäiseksi

0

Kirkkovuoden suurinta juhlaa pääsiäistä vietetään tänä vuonna seurakunnissa vaatimattomasti koronaepidemian vuoksi. Lukuisat kirkonmenot on peruttu.

Pääsiäisen jumalanpalvelukset pidetään lukituin ovin seurakunnan työntekijöiden kesken. Esimerkiksi kiirastorstai olisi tavallisesti koko kirkkovuoden kolmanneksi suosituin kirkossakäyntipäivä Suomessa.

Kaarinan ja Piikkiön seurakunnissa on ideoitu tilalle verkkoon pääsiäisohjelmaa. Esimerkiksi huomenna torstaina sosiaaliseen mediaan on tulossa kiirastorstain hartaus, joka on taltioitu Kuusiston kirkossa. Piikkiön seurakunnan Facebook-sivuilta taas voi joka aamu käydä kuuntelemassa musiikkia.

Käytännössä pääsiäisen aikana ib päivittäin verkossa paikallisseurakuntien ohjelmaa. Verkossa esitetyt tapahtumat myös jäävät sosiaaliseen mediaan ja ovat katsottavissa myöhemmin.

Lisäksi esimerkiksi Kaarinan kirkon pihaa on koristeltu, ja ikkunoihin on ilmestynyt nalleja ohikulkijoiden ilahduttamiseksi.

Pääsiäisenä voi myös elvyttää vanhoja tapoja pitämällä perheen omia kotihartauksia. Elämyksiä voi hakea koristelemalla kotia kunakin päivänä eri tavoin.

KiirastorstainaKiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä yhteistä ateriaa Jeesuksen kanssa. Päivä on myös ehtoollisen asetuspäivä.

Kirkoissa messu on yleensä järjestetty kiirastorstain iltana, ja päivän päätteeksi on valmistauduttu pääsiäisen raskaimpaan päivään eli pitkäänperjantaihin riisumalla alttarin kynttilöistä ja kankaista sekä verhoamalla alttari mustaan.

Kotona kiirastorstaita voi juhlistaa esimerkiksi laittamalla ruokapöydälle illalla mustan liinan. Samoin voi kokeilla leipoa omaa versiota ehtoollisleivästä eli happamattomasta leivästä. Käytännössä happamaton leipä on leipää, jota ei ole kohotettu, jollaisena voi pitää esimerkiksi rieskaa.

Juutalaisessa perinteessä leivotaan matsaa. Suomessa happamattoman leivän korvike kodeissa on ollut mämmi.

Happamaton leipä muistuttaa paosta Egyptistä, kun mukaan otettua eväsleipää ei ehditty hapattaa.

Kaarinan seurakunnan sosiaalisesta mediasta löytyy kiirastorstaina hartaus Kuusiston kirkosta. Piikkiön seurakunnan Facebookissa on myös hartaus kello 18. Lisäksi aamuseitsemältä Piikkiön seurakunnan Facebookissa on esitetty virsi ”Käy yrttitarhasta polku”.

Kotihartaudessa voi lukea Raamatun kohdan Jeesuksesta ja opetuslapsista aterialla (Luuk. 22: 14-22).

PitkänäperjantainaPitkänäperjantaina ei ennen vanhaan saanut kyläillä eikä tanssia, ja monet paastosivat koko päivän eivätkä syöneet mitään. Mikäli pitkänäperjantaina syötiin, syötiin kylmiä edellispäivän tähteitä ja niitäkin vasta auringonlaskun jälkeen.

Kirkoissa Jeesuksen kuolinpäivänä kellot ja urut ovat hiljaa, ja alttarilla on vain ristiinnaulitun kuva, krusifiksi. Kukkina on viisi punaista ruusua, jotka symboloivat Jeesuksen viittä haavaa. Liturginen väri on musta.

Myös kotona voi laittaa pitkänäperjantaina pöydälle viisi punaista ruusua.

Kaarinan seurakunta järjestää Facebookissa hartauden kello 9.30 ja Jeesuksen kuolinhetken hartauden livestriiminä kello 15. Samaan aikaan löytyy hartaus Piikkiön seurakunnan Facebook-sivuilta. Lisäksi aamuseitsemältä Piikkiön seurakunnan Facebookissa on esitetty virsi ”Oi rakkain Jeesukseni”.

Kotihartaudessa voi lukea Raamatun kohdan Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja kuolemasta (Luuk. 23: 32–46).

Pääsiäisyönä (lauantain ja sunnuntain välisenä yönä)Kirkoissa on yleensä juhlittu keskellä yötä. Kynttilät sytytetään kuvaamaan auringon nousua ja kuoleman pimeyden väistymistä. Alttarin liturginen väri musta vaihdetaan valkoiseen.

Myös kotona mustan liinan voi vaihtaa pöydältä valkoiseksi ja sytyttää kynttilöitä keskiyöllä.

Piikkiön seurakunnan pääsiäisyön hartaus on katsottavissa kello 22 Facebookista.

Kotihartaudessa voi lukea Raamatun kohdan naisista ja enkelistä Jeesuksen tyhjällä haudalla (Mark. 16: 1–8).

Pääsiäissunnuntaina– Pääsiäissunnuntaina syödään hyvin ja iloitaan. Mukaan voi kutsua koko suvun vaikkapa Skypen avulla, ehdottaa Kaarinan seurakunnan diakoni Anna-Kaisa Leppänen.

Pääsiäissunnuntaina ruokapöydässä on yleensä kananmunia. Muna on symboloinut ikuista elämää: kananmuna näyttää kuolleelta mutta elämän täytyy vain murtautua vankilastaan.

Lammasta on syöty Ruokatieto-sivuston mukaan pääsiäisenä 600-luvulta saakka muistuttamassa Kristuksesta uhrilampaana.

Koska paaston aikana ei käytetty maitoa, sitä oli kertynyt varastoihin hapatettuna. Hapatetusta maidosta tehtiin rahkaa, jota onkin usein käytetty pääsiäisen jälkiruokiin.

Ruokapöytään voi tuoda värikkäitä koristeita ja useita kynttilöitä juhlistamaan pääsiäissunnuntaita.

Kaarinan seurakunnan sosiaalisessa mediassa pidetään pääsiäishartaus kello 9.30. Piikkiön seurakunnan Facebook-sivuilla on aamuseitsemältä laulu ”Pilvimuurista valo välähtää” ja kello 10 pääsiäisaamun hartaus.

Kotihartaudessa voi lukea Raamatun kohdan pääsiäisaamusta, kun tyhjällä haudalla kävi ihmettelijöitä (Luuk. 24: 1–12).

Toisena pääsiäispäivänäKaarinan seurakunnan sosiaalisessa mediassa pidetään hartaus kello 9.30. Piikkiön seurakunnan Facebook-sivuilla on aamuseitsemältä laulu ”Tahdon muistaa pitkäperjantain” ja kello 18 toisen pääsiäispäivän hartaus.

Kotihartaudessa voi lukea Raamatun kohdan siitä, miten Jeesus kohtasi opetuslapsia Emmauksen tiellä (Luuk. 24: 13–35).

Pääsiäinen tulee askartelemallaPääsiäisaskartelut kuuluvat lasten pääsiäiseen – ja monen aikuisenkin. Ideoita löytyy verkosta paljon. Myös Kaarinan seurakunnan sosiaalisesta mediasta löytyy vinkkivideoita, joita on tehnyt lapsi- ja perhetyön sihteeri Jaana Engström .

Kaarina-lehdelle hän kertoo, miten voi tehdä isoja pääsiäismunia.

Isot pääsiäismunat

Tarvitset: ilmapallon, liimaa/liisteriä, sanomalehtipaperia, maalia tai paperia.

1. Puhalla ilmapallo.

2. Tee sanomalehtipaperista suikaleita.

3. Liimaa/liisteröi suikaleet ilmapalloon.

4. Anna kuivua ja suunnittele, miten koristelet munan.

5. Kuivunut pallo voidaan koristella maalilla tai paperilla tai vaikka lautasliinan kuvilla.

6. Leikkaa muna alaosasta pienesti auki ja puhkaise ilmapallo. Ota ilmapallo pois munan sisältä.​