Korona veti tuubihuivit kotihoitajien kasvoille​

0
Kuvassa ei ole rosvo vaan Kaarinan kotihoidon fysioterapeutti Satu Saarre. Hänellä on yllään kankainen tuubihuivi asiakkaiden suojelemiseksi.

Kaarinan kotihoitajat ovat ilmestyneet asiakkaidensa koteihin viime aikoina erikoisen näköisinä. He ovat vetäneet kasvoilleen kankaiset tuubihuivit. Niillä pyritään suojelemaan kotihoidon asiakkaita koronatartunnoilta.

– Kirurgisia maskeja ei riitä Suomessa siihen, että niitä käytettäisiin terveissä kontakteissa. Kaarinan kotihoidossa käytetään suun ja nenän peittäviä kankaisia maskeja, kuntien, sairaanhoitopiirin ja sosiaali- ja terveysministeriön linjausten mukaisesti, selittää Kaarinan kotihoidon johtaja Jenni Haapanen .

Kaupunki on tilannut virallisemmankin näköisiä kankaisia maskeja, mutta ensiratkaisuna kasvoille vedettiin kaupungin tuubihuivit.

Pesukoneet pyörivät


Haapasen mukaan tuubihuivin läpi pystyy hyvin hengittämään, mutta puheesta on joskus vaikea saada selvää. Lisäksi alkuvaiheessa on käytännöissä ollut monenlaista hakemista.

Tuubihuivit pestään 90 asteessa. Jokaisella asiakaskäynnillä otetaan puhdas tuubi käyttöön.

Asiakkaat eivät Haapasen mukaan ole pelästyneet kasvonsa peittäneitä hoitajia. Päinvastoin, maskit ovat Haapasen mukaan vähentäneet asiakkaiden pelkoja.

Kaarinassa on 70 kotihoitajaa, jotka työskentelevät kahdessa vuorossa. Lisäksi kotihoitoon on saatu vajaa kymmenen työntekijää lisää kaupungin niistä yksiköistä, joista työt ovat vähentyneet.

– Pyrimme nyt siihen, että vain pieni joukko eri ihmisiä käy yksittäisen asiakkaan luona, eli esimerkiksi vain omahoitaja ja varahoitaja. Toki jos asiakas tarvitsee neljä käyntiä päivässä joka viikonpäivä, tätä ei pystytä järjestämään, Haapanen kertoo.

Vanhukset hyvin yksinäisiä


Kotihoitajien työ- ja ruokailuaikoja on porrastettu ja he voivat kulkea töihin suoraan kotoa, jotta ihmiskontaktien ja mahdollisesti koronalle altistuneiden määrää saataisiin mahdollisimman pieneksi. Koulutukset ja kehittämishankkeet on peruttu, ja asiakkaista raportoidaan sähköisesti. Palavereita pidetään Skype-yhteyksillä.

– Lisäksi muutama omainen on ottanut vastuulleen sellaisia meidän käyntejämme, joihin ei tarvita sairaanhoidollista osaamista. Omainen voi hoitaa esimerkiksi asiakkaan ylös sängystä aamulla ja aamupalan, jotta mahdollisimman harva ihminen kävisi vanhuksen luona.

Yleisesti kotihoidon tilanne on Kaarinassa rauhallinen, ainakin vielä. Vanhusten yksinäisyys kuitenkin korostuu nyt, kun kotona ei saa käydä vieraita.

– Moni asiakkaistamme kokee yksinäisyyden todella raskaana. Puhelut läheisille ovat tällä hetkellä heille äärettömän tärkeitä, kommentoi Haapanen.

Suurin osa kotihoidon asiakkaista on yli 75-vuotiaita.