Kotitalousseteleitä ei irronnut – muista hyödyntää kotitalousvähennys

0

Kaarinassa harkittiin kotitalousseteleiden jakamista kaarinalaisille paikallisten yritysten tukemiseksi koronapandemiassa, mutta seteleitä ei otettu käyttöön.

Kokoomuksen ehdotuksena oli, että asukkaille olisi myönnetty kaarinalaisyrityksiin sadan euron suuruisia kotitalousseteleitä. Niitä olisi voinut käyttää kerran kuussa esimerkiksi remontteihin, pihatöihin ja ikkunanpesuihin.

Tällaisen tuen myöntäminen Kaarinan 15 000 kotitaloudelle olisi vaatinut kaupungilta 1,5 miljoonaa euroa kuussa. Lisäksi pitäisi rakentaa järjestelmä, jolla setelin myöntämistä ja palveluntuottajien laskutusta hallinnoitaisiin. Setelin käyttäjän henkilöllisyys ja kotikunta tulisi varmistaa, samoin palveluntuottajien rekisteritiedot. On myös epävarmaa, sallisiko hankintalaki vain kaarinalaisyrityksiin tarkoitetut palvelusetelit.

Hallintojohtaja Päivi Antolan mukaan yksinkertaisinta on kannustaa kaarinalaisia ostamaan kaarinalaisyrityksistä palveluita, joista saa kotitalousvähennystä verotuksessa. Tänä vuonna kotitalousvähennystä saa 2250 euron edestä. Omavastuu on sata euroa vuodessa. Kotitalousvähennystä saa esimerkiksi silloin, kun ostaa siivouspalveluita, lastenhoitoa, remontteja ja tietokoneiden asennusta.