Kun internet on hukassa – Kaarinan kansalaisopisto peruutti kurssit liki neljältätuhannelta kaarinalaiselta

0
– Tietotekniikan peruskursseilla aloitetaan siitä, mistä tietokoneen virran saa päälle, kertoo Kaarinan kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Juha Nummelin. Hän on pitänyt useita kursseja kokemattomille netin käyttäjille.​

Runsaat 200 kurssia, vajaa 3800 kursseille ilmoittautunutta. Kun Kaarinan kansalaisopisto keskeytti ja lakkautti loppukevään kurssit koronapandemian vuoksi, lähes neljätuhatta kaarinalaista jäi ilman harrastustaan.

– Lisäksi neljä yleisöluentoa jouduttiin peruuttamaan, kertoo kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Juha Nummelin kotitoimistoltaan.

– Olemme monena viime vuotena tehneet ennätyksen kurssien osallistujamäärissä. Tänä vuonna olisi varmasti päästy yli 8000 osallistujaan, ellei koronapandemiaa olisi tullut.

Kansalaisopistolle ei suunnitella täksi kevääksi verkkokursseja. Sen sijaan syksyksi on opettajilta jo kyselty halukkuudesta verkko-opetukseen, jos syksylläkään ei pystytä pitämään kursseja nenäkkäin.

– Nythän on aikaa ottaa verkkoa haltuun. Moni kansalaisopiston opettaja ryhtyi käymään verkko-opettamisen kurssia, Nummelin kertoo.

Älä pelkää sähläämistä

Nummelinin oma opetusala on tietotekniikka. Hän antoi Kaarina-lehden pyynnöstä vinkkejä nettiin tottumattomille lukijoille siitä, miten lähteä alkuun. Korona-aikana asioita pitäisi hoitaa entistä enemmän verkon avulla.

Nummelin vinkkaa ikäihmisille, että jos hipaisunäytöllistä älykännykkää on vaikea käyttää käsien vapisemisen vuoksi, kannattaa hankkia kosketuskynä. Silloin tärinä häiritsee paljon vähemmän.

Nummelin kertoo monen seniorin pelkäävän sitä, että painaa väärästä kohtaa ja laite hajoaa.

– Silloin muistutan, että jos jotain sählää, yleensä saa laitteen vain hetkellisesti sekaisin. Syvälle suohon ei jouduta, joten ei kannata pelätä, Nummelin toteaa.

– Laita selain tai laite kiinni ja aloita vain alusta.

Toisaalta verkosta löytyy huijareita, eikä mitä tahansa kannata klikata. Älä usko ilmaisiin tuotteisiin, voittoihin, avun pyytäjiin tai tarjoajiin. Älä anna yhteystietojasi mihinkään, mistä et ole varma.

– Niissä tilanteissa avuksi tulee ystävämme Google. Kun mietit, uskallatko klikata tai vastata, avaa Google ja kirjoita hakusanaksi esimerkiksi epäilyttävän sähköpostin otsikko. Yleensä jossain keskustelupalstalla joku on törmännyt samanlaiseen ja saat tietää, onko kyseessä huijari.

”Minulla on jo tili!

Nummelin kertoo senioreiden usein harmittelevat kursseilla, kun niin lukuisiin paikkoihin pitää kirjautua.

– Kun esimerkiksi täytyy kirjautua Microsoft-tilille, kurssilainen voi protestoida, että minullahan on jo tili Liedon Säästöpankissa, mikä tämä tili on olevinaan. Sana on sama, mutta tarkoittaa eri asiaa. Palvelujen tarjoajien täytyy saada tietää, ketkä palveluja käyttävät, jos joku esimerkiksi tekee jotain epäsopivaa.

Moni jännittää tietoteknisiä laitteita, mutta kun kynnyksen yli on päästy, Nummelinin mukaan helpottunut riemu on valtava.

Vinkit tottumattomalle: näin löydät netin

Avaa tietokoneelta, tabletilta tai älykännykältä selainohjelma. Selainohjelma on ikään kuin ikkuna omalta koneeltasi äärettömään internetiin.

Selainohjelmia on useita eri nimisiä. Internetiin voi päästä usean eri selainohjelman kautta samalla tavoin kuin kenkiä voi ostaa useista eri kenkäkaupoista. Niitä on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä ne kaikki hoitavat samaa tehtävää. Kukin ihminen mieltyy ja tottuu yleensä johonkin tiettyyn selaimeen.

Koneellasi on luultavasti ainakin jokin seuraavista selainohjelmista: Edge, Chrome, Firefox tai Safari. Edgen kuvake näyttää kiekuraleivonnaiselta, Chrome on monivärinen, Firefoxin kuvakkeessa on kettu ja Safarin kuvakkeessa on kompassi.

Selain avautuu, kun tietokoneella tuplaklikkaat sitä hiirellä. Älykännykällä riittää, että kosketat sitä.

Näkyviin tulee selaimen kotisivu. Sen voit myöhemmin käydä itse muuttamassa ja ottaa kotisivuksi sivun, mistä on sinusta mukavinta lähteä liikkeelle. Kotisivuksesi voit ottaa esimerkiksi Kaarina-lehden verkkosivut tai Googlen.

Selaimen osoiterivillä on nettisivun osoite. Pääset muille sivuille tietokoneella klikkaamalla osoiteriviä hiirellä. Älykännykällä riittää, että kosketat sitä sormella.

Jos vanha osoite ei katoa samalla, voit poistaa sen esimerkiksi tuplaklikkaamalla. Silloin väri muuttuu ja voit kirjoittaa haluamasi uuden osoitteen sen tilalle.

Jos haluat Kaarinan kaupungin verkkosivuille, kirjoita osoitteeksi kaarina.fi, tai jos se ei toimi, www.kaarina.fi.

Paina Enter-painiketta. Tietokoneen näppäimistössä Enter on isoin näppäin oikeassa laidassa, ja siinä voi Enterin sijaan olla vain vasemmalle osoittavan nuolen kuva. Älykännykällä Enteriä vastaa usein oikeassa alalaidassa oleva iso suurennuslasi tai ruksin merkki.

Kun pääset esimerkiksi Kaarinan kaupungin sivuille, näet erilaisia otsikoita. Pääset niistä eteenpäin tuplaklikkaamalla otsikkoa tai kohtaa ”Lue lisää”.

Seuraavaksi voit kokeilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuja, jotka löytyvät osoitteesta thl.fi. Kaarina-lehden sivut löytyvät osoitteesta kaarina-lehti.fi. Google löytyy osoitteesta google.fi.

Täältä löydät tiedot, miten pääset terveyskeskuksen ajanvaraukseen tai videovastaanotolle.