Kun koira tuli kerrostaloon

0
Kun Mila tuli taloon, kerrostalossa oli putkiremontti eikä pentua voinut jättää yksin päiväksi. Se otettiinkin mukaan perheen isännän töihin.

Koirankakkaa kerrostalon pihalla. Haukkumista pitkin päivää. Koiran omistaja ei selvästi edes ulkoiluta lemmikkiään tarpeeksi usein. Naapuri pelkää isoa koiraa ja tekee eläinsuojeluilmoituksia.

Koirat kerrostaloissa voivat aiheuttaa kiistoja naapurusten välillä – tai olla aiheuttamatta. Monia pulmia voi ehkäistä ennalta.

– Kun koiranpentu tulee, anna naapurien tutustua uuteen asukkaaseen, vinkkaa Koristossa asuva Mari Nakolinna , jonka perheessä on kaksi ranskanbuldoggia, 3-vuotias Lilli ja 7-vuotias Mila.

– Kun Lilli ja Mila tulivat meille, laitoimme ala-aulaan lapun, että meillä on uusi pentu. Lisäksi pyysimme ylimääräisiä sanomalehtiä, meille kun tulee vain Kaarina-lehti. Samalla naapuritkin sitten pääsivät katselemaan pentua, eikä koskaan meille ole koirista valitettu.

Tieto auttaa ymmärtämäänSamaa vinkkaa myös Jessica Alasmaa , joka asuu Hovirinnassa kahden chihuahuan – 7-vuotiaiden Innon ja Iineksen – kanssa.

– Kestää tovi, ennen kuin koira tottuu uuteen paikkaan, ja siksi koira aluksi haukkuu kaikkia ääniä. Naapurit ovat paljon ymmärtäväisempiä, kun asiasta ilmoittaa etukäteen, hän miettii.

Etukäteislappua pitää erinomaisena ideana myös Kaarinan eläinsuojeluvalvonnasta vastaava eläinlääkäri Sirkka Mattila . Hän kertoo, että vaikka naapureita häiritsevä haukkuminen on ikävää, eläinsuojeluvalvonnan näkökulmasta koira saa haukku, jos sillä ei ole mitään hätää.

– Pikemminkin on väärin, jos haukkuvarotuinen koira ei saa haukkua, Mattila toteaa.

Haukkuvia rotuja ovat esimerkiksi pystykorvatyyppiset koirat, kuten suomenpystykorva ja norjanharmaahirvikoira. Ne on jalostettu vahti- tai metsästyskoiriksi, ja niillä on tarve ilmoittaa kovaan ääneen kaikesta, mitä tapahtuu. Kannattaa harkita kahdesti, ennen kuin näitä rotuja hankkii kerrostaloon.

Yleisesti kerrostalossa asuvien kuuluu kestää elämän ääniä, ja koirien satunnaiset äänet kuuluvat elämään. Toisaalta jatkuva haukkuminen ei kuulu normaaliin arkeen. Vaikka eläinsuojeluvalvoja ei meteliin puuttuisikaan, siihen voi tarttua muilla keinoin.

Ensimmäiseksi asiasta tulisi jutella koiran omistajan kanssa. Omistaja ei välttämättä edes tiedä koiran pitävän älämölöä päivän aikana.

Haukkumisesta pääsee eroon kouluttamalla. Nakolinna vinkkaa myös, että kotiin voi jättää radion päälle, jotta koira ei jää kuuntelemaan jokaista rapsahdusta.

– Koiran jättämisestä kotiin ei myöskään kannata tehdä numeroa. Koiralle sanotaan vain heippa eikä voivotella sille huolissaan, että pärjäätköhän nyt täällä, Nakolinna kommentoi.

Kakkaa päätyi porraskäytäväänKoira näkyy kerrostaloalueilla myös jätöksillään. Kaarina-lehteen otettiin yhteyttä, kun erään Kaarinan Vuokratalojen kerrostalon porraskäytävään oli ilmaantunut muhkea kakkapökäle, toistamiseen vuoden sisällä.

– Juuri kun oli lattiat pesty ja vahattu ja puhtaat matot vaihdettu, asukas harmitteli.

– Tiedämme kyllä, kenen koirasta on kyse.

Kuinkahan tavanomaista koiran ulosteen löytyminen rappukäytävistä on Kaarinan Vuokrataloissa?

– Ei mitenkään, vastaa Timo Laaksonen, joka on toimitusjohtajana Kaarinan Vuokratalojen siivouksia hoitavassa Maininki kiinteistöpalvelut Oy:ssä.

– Näitä sattuu todella harvoin.

Laaksonen naurahtaa, että koirankakkaa yleisempi ongelma on, että kesällä ihmislapset juoksevat viime tingassa kotiin ja pissa alkaa norua jo käytävään. Tai jos avain on unohtunut, lapsi ei tule ajatelleeksi, että järkevintä olisi silloin käydä ulkona pissalla eikä käytävännurkassa.

Toisinaan koiralle voi sattua kerrostalon käytävässä vahinko, jos se on joutunut odottamaan sisällä liian pitkiä aikoja. Kakkaa päätyy käytäville myös siksi, että koirat ovat ulostaneet pihalle tai kulkureiteille eikä tuotoksia ole korjattu pois. Aarteet päätyvät ihmisten kengänpohjissa sisälle.

Koiran omistaja siivoaa– Ensisijaisesti koirankakan siivoaminen sisältä kerrostalosta tai pihalta kuuluu koiranomistajan itsensä vastuulle, Laaksonen muistuttaa.

Jos omistaja ei ole käynyt kasaa poistamassa, sisätilojen sotkuista kannattaa Kaarinan Vuokrataloissa tehdä ilmoitus Mainingille. Siivoajat tulevat poistamaan pökäleet työvuoronsa aikana.

Laaksonen kertoo, että jos ilmoitus tulee sopivana ajankohtana, siivoajat voivat olla parissa minuutissa paikalla. Sen sijaan tässä nimenomaisessa tapauksessa ilmoitus oli tullut vasta sen jälkeen, kun siivoajat olivat lähteneet pois töistä, ja siivoaminen jäi aamuun.

Koirankakan siivoamista ei lasketa hätätyöksi, jota tultaisiin tekemään virka-ajan ulkopuolella.

Mikäli koiran omistaja tiedetään, hänelle lähtee lasku ylimääräisistä pesutöistä.

Koiria on Kaarinassa yhä enemmänLaaksosen mukaan koirat käyttäytyvät varsin hyvin Kaarinan kerrostaloissa.

Tosin koiria on nykyään hyvin paljon ja muodissa on hankkia isoja koiria. Jos omistajat eivät taajamassa kerää niiden ulosteita mukaansa, naapurit saavat kyllä kenkänsä likaisiksi.

Laaksonen toivoo koiranomistajien kantavan vastuunsa.

– Tätä ongelmaa Kaarinassa kyllä on. Koiranomistajahan pitäisi tuntea siitä, että kun ottaa taskusta nenäliinan, ulos putoilee koirankakkapusseja, hän kommentoi.

Myös hänellä itsellään on koira.

– Koira ei mielellään kakkaa sisälle. Jos sisälle jotain pääsee, koira on todennäköisesti sairas tai sitä ei hoideta hyvin.

Jessica Alasmaa kerää koiriensa pienet kikkarat ja harmittelee sitä, miten vähän Hovirinnassa on sopivia roskiksia.

– Roskiksissa olisi hyvä olla luukku, jotta kakat eivät ala haista, mutta täällä niitä on vain muutama, hän toteaa.

Kolmesti päivässä ulosSirkka Mattila kertoo, että selvästi eniten kerrostalonaapurit tekevät eläinsuojeluvalvontaan ilmoituksia siitä, että koiran omistaja ei ulkoiluta koiraansa tarpeeksi usein.

Tämä voi pitää paikkansa tai olla pitämättä, mutta sitä on Mattilan mukaan hyvin vaikea valvoa. Esimerkiksi vuorotyöläinen voi ulkoiluttaa koiraansa erikoisina kellonaikoina. Ylipäätään eläinsuojeluilmoituksissa näkyy se, että naapureilla voi olla vaikeuksia hyväksyä heidän omastaan poikkeavia elämäntapoja.

Joka tapauksessa eläinsuojeluasetus vaatii ulkoiluttamaan koiraa riittävästi ja tyydyttämään sen liikunnantarve. Suosituksena on, että koira pääsisi vähintään kolmesti päivässä pihalle.

Kerrostaloasuntoa ei lähtökohtaisesti pidetä liian pienenä isollekaan koiralle. Osa ihmisistä on kuitenkin ottanut tavaksi laittaa liian innokas koira häkkiin vieraiden tullessa. Mattila ei pidä tätä hyväksyttävänä.

– Lain mukaan koiraa voi pitää pienessä häkissä vain kuljettamisen, sairauden tai muun tilapäisen ja hyväksyttävän syyn vuoksi. Se, että joku tulee kylään, ei ole tällainen syy. Koiran voi sen sijaan laittaa vaikka toiseen huoneeseen.

Minimitilavaatimus esimerkiksi 10-kiloiselle koiralle on kaksi neliötä.

Tuohtumus ei riitä todisteeksiUsein, jos koira käyttäytyy kerrostalossa huonosti tai sen hyvinvoinnista ei pidetä huolta, sen omistajalla saattaa olla muitakin ongelmia elämänhallinnassa. Isännöitsijä ei kuitenkaan voi puuttua asioihin pelkkien yleismalkaisten ilmoitusten ja naapurien tuohtumuksen perusteella.

On otettava ylös, missä ja milloin ongelmia on havaittu sekä millaisia todisteita on siitä, että kyseessä olisi juuri tietty koira. Mitä useampi henkilö kerrostalossa vahvistaa asian, sitä enemmän näyttöä on.

– Näitä koetetaan sitten ratkoa ensisijaisesti neuvoen ja neuvotellen, taustoittaa Laaksonen.

Jos koira neuvoista ja neuvotteluista huolimatta jatkuvasti häiriköi naapureita tai sotkee toistuvasti ja todistetusti paikkoja, koiran omistajalle annetaan varoitus. Jos tilanne jatkuu useista varoituksista ja kehotuksista huolimatta, asia viedään oikeuteen.

Silloin naapurien on oltava valmiita todistamaan myös oikeudessa.

Ihmisen oikeus asumiseen on niin perustava, että pienistä ongelmista oikeusprosessia ei kannata käynnistää.

Suvaitsevaisuus tuo iloaKoristossa pihamaalla naapurit tulevat rapsuttelemaan Lillia ja Milaa. Samoin Hovirinnassa lapset saavat silitellä Intoa ja Iinestä.

Naapurit eivät koskaan ole moittineet Lillin tai Milan haukkumisesta tai muistakaan ongelmista.

– Meillä on aina ollut koiraystävällisiä naapureita! Ja jos olemme olleet pidempään poissa, olemme laittaneet lapun, että saa soittaa. Jos meteliä alkaa kuulua, tulemme tarvittaessa kotiin. Koskaan ei ole puhelin soinut, Nakolinna toteaa.

– Kaikkein vaikeimpia koirille on yhtäkkiset erikoiset äänet, kuten se, että joku poraa. Silloin Lilli ja Mila alkavat kyllä haukkua.

Samantapainen kokemus on Alasmaalla. Into ja Iines säikkyivät aluksi uudessa asunnossa ääniä mutta tottuivat niihin pian. Edelleen postin tulo saattaa saada ne haukkumaan.

– Naapureilta ei ole tullut valituksia. Meillä on suvaitsevainen talo. Sekin vaikuttaa, että täällä asuu paljon muita koiria ja koiraihmisiä, Alasmaa iloitsee.