Kun ravintolat ovat kiinni, on aika tuoda luksus kodin aterioille – Katso ohje pupun muotoisille lautasliinoille

0
Jenni Kaukonen kertoo, että tänä vuonna perheen pääsiäispöydästä löytyy lampaan sijaan punaista lihaa, parsaa ja valkosipuliperunoita.

Piispanristiläinen Jenni Kaukonen on aina panostanut esteettisyyteen, oli kyseessä sitten perheen omakotitalon sisustus tai yhteinen ruokahetki.

– Kaunis kattaus on myös arkena tärkeää. Jo lapsuudessani kokoonnuimme suurella joukolla syömään ja seurustelemaan ruokapöydän ääreen. Siitä on jäänyt hyviä muistoja, ja olen halunnut vaalia perinnettä tuomalla viimeistellyillä kattauksilla pientä luksusta perheemme ruokahetkiin, hän kertoo.

Kaukonen kertoo sekoittavansa kattauksissaan vanhaa ja uutta. Perintöastiastojen rinnalle ostetaan lähinnä pientä piristystä:

– Haluan, että ruokapöydässämme näkyy leikkisyys, ja joskus sieltä saattaakin löytyä esimerkiksi eläinfiguureita, Kaukonen nauraa.

Muovia tai tummansinistä perheen kattauksissa sen sijaan ei tulla näkemään.

– Olen pyrkinyt heittämään kaikki muoviastiat pois. Sen sijaan murretut värit, kuten vanha roosa ja keltainen, toimivat vuodesta toiseen.

Kaukosen perheen pääsiäisperinne katkeaa tänä vuonna koronan takia.

– Perinteisesti olemme olleet isäni mökillä, mutta tänä vuonna se ei tietenkään onnistu.

Vaikka lapset alkavat olla jo liian isoja virpomiseen, munanpiilotusta on kuitenkin luvassa. Tosin tänä vuonna suklaamunat taitavat vaihtua kolikoihin, sillä niistä on iloa pidemmäksi aikaa.

Erityisesti nyt, ravintoloiden suljettua ovensa Kaukonen haluaa kannustaa lapsiperheitä satsaamaan yhteisiin ruokahetkiin:

– Toivoisin, että ihmiset panostaisivat ruokailuun ja toisivat siihen mukaan jotain ekstraa. Ruuan itsessään ei tarvitse olla gurmeeta, ja mielikuvitusta kannattaa käyttää. Esimerkiksi salaatista, makaronilaatikosta ja kiisselistä saa jo loihdittua kolmen ruokalajin illallisen, joka ei rasita kukkaroa liikaa. Ravintolamaisuutta taas saa lisättyä vaikkapa taustamusiikin avulla.

Tänä keväänä Kaukonen kertoo innostuneensa pellavasta niin kattauksissa kuin sisustuksessakin.

– Sain juuri mummoltani kasan pellavakankaita. Ainakin osasta aion tehdä serviettejä, sillä pellavakankaan ekologisuus ja kauneus kiehtovat.

Eikä kevät tietenkään olisi mitään ilman tulppaaneja.

– Niitä on pöydällä koko ajan!

Jenni Kaukonen näytti Kaarina-lehdelle, miten pääsiäispöytään saa pupukoristeita lautasliinoista.

Teksti: Eveliina Korhonen

Kuvat: Jenni Kaukonen ja Jani Elo