Lähde viikonloppuna virtuaalimessuille: Kuusistolaisyrittäjä myy kortteja kotisohvalta

0
Monen käsityöyrittäjän toimeentulo on messujen varassa. Koronaepidemia pakotti käsityöyrittäjät keksimään korvaavia tapoja esitellä tuotteitaan. Kuusistolainen Kaisa Salmiosalo myy virtuaalimessuilla muun muassa postikorttejaan.

Normaalisti messuihin valmistautuminen alkaa jo useita päiviä ennen tapahtumaa. Kuusistolainen käsityöyrittäjä Kaisa Salmiosalo kuljettaa tuotteitaan tapahtumapaikalle, suunnittelee osastoa ja asettaa niitä näytteille.

Tänä keväänä kaikki on toisin. Kun Popaali-käsityömessut alkavat perjantaina, Salmiosalo istahtaa kotisohvalle ja avaa tietokoneen.

Koronaepidemia pakotti käsityöyrittäjät kehittämään pikavauhdilla korvaavia tapahtumia käsityömessujen tilalle.

– Ensimmäiset virtuaaliset käsityömessut järjestettiin maaliskuun lopussa, ja ne olivat jättimenestys. Ihmisiltä tuli niin paljon positiivista palautetta, että virtuaalimessut tulevat varmasti jatkumaan sittenkin, kun koronaepidemia on ohi, Salmiosalo uskoo.

Tänä viikonloppuna järjestettäville toisille virtuaalimessuille on ilmoittautunut lähes 400 näytteilleasettajaa. Messuille voi osallistua klikkaamalla itsensä Popaali-käsityömessujen Facebook-sivuille.

Virtuaalimessuilla voi perinteisen messujen tapaan katsoa käsityönäytöksiä ja keskustella tuotteista myyjien kanssa. Etuna on, että tuotteisiin voi tutustua ilman ryysistä silloin, kun itselle parhaiten sopii.

Allergia sysäsi uudelle uralle


Kuusistossa asuva Salmiosalo ontoiselta ammatiltaankampaaja. Hänellä on ollut Turussa oma liike 23 vuoden ajan. Kuvituksiin ja kirjontapaketteihin erikoistunut Bedaprint syntyi kampaamon rinnalle muutama vuosi sitten.

– Olen aina ollut hirveän allerginen. Minun ei olisi koskaan pitänyt edes lähteä kampaajaksi, sillä käteni eivät tahdo kestää työtä. Sen takia olen yrittänyt kehittää kampaamon rinnalle myös muuta toimeentuloa.

Käsityöt ovat aina olleet Salmiosalon intohimo. Ennen Bedaprintiä hän virkkasi muun muassa pitsikorvakoruja myyntiin.

Muutama vuosi sitten hän näki Facebookissa ilmoituksen, että Mynämäen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa on alkamassa luovien alojen digitaaliset menetelmät -koulutus.

– Hoksasin, että siinä voisi olla minun mahdollisuuteni. Olen aina ollut hyvä piirtämään, mutta vasta koulussa opin jatkojalostamaan piirustukseni myytäviksi tuotteiksi.

Meditatiivista tekemistä


Bedaprintin ensimmäinen tuote oli Salmiosalon käsin piirtämät ja Kaarinassa painetut postikortit. Ensimmäiset postikortit olivat mustavalkoisia, yksinkertaisia kuvia.

– Myöhemmin opin, että vaikka ihmiset toivovat mustavalkoisia kortteja, he ostavat kuitenkin mieluummin värillisiä, Salmiosalo nauraa.

Myöhemmin postikorttien rinnalle tulivat kirjontapaketit, joissa on mukana Salmiosalon suunnittelema kuva, tarvikkeet ja ohje.

Kirjominen mielletään usein mummojen hommaksi, mutta Salmiosalon mukaan sen suosio on nousussa. Kirjontatyöt voi nähdä jatkumona aikuisten väristyskirjoille. Molemmat ovat Salmiosalon mukaan meditatiivista puuhaa eivätkä vaadi erityistaitoja.

Nykyisin Salmiosalo työskentelee kolme päivää viikosta kampaajana ja omistaa loppuviikon käsitöille. Varsinkin korona-aikaan on ollut etu, ettei koko toimeentulo ole yhden kortin varassa.

– Koronan alkaessa asiakkaat soittivat ja peruivat aikansa. Minulle jäi kahdelle viikolle vain kuusi asiakasta. Nyt tilanne on jo hieman valoisampi.

Popaali-käsityömessut netissä 24.–26.4. Löydät messut osoitteesta www.facebook.com/groups/POPAALI.