Lukion ruokalasta työtilat perhekeskukselle: etävaltuusto erimielinen kustannuksista

0
Kaarinan valtuusto kokoontui poikkeusolojen takia maanantaina sähköisesti. Ylimääräisiä sydänmentykytyksiä aiheutti, kun muutama valtuutettu putosi kesken äänestyksen linjoilta.

Kaarinan kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensi kertaa sähköisesti. 25 minuuttia kestäneen nimenhuudon jälkeen päästiin itse asialistaan, jonka kiperin kysymys oli Valkeavuoren ja Hovirinnan kouluhankkeiden vaatimat lisämiljoonat.

Valkeavuoren koulukampuksen hankesuunnitelma on hyväksytty jo aiemmin. Nyt päätettiin erillisenä Kaarinan lukion hankesuunnitelmasta.

Kun Valkeavuoren uusi lasten- ja nuortentalo valmistuu, lukion ruokala ja liikuntasali jäävät tarpeettomiksi, sillä niitä varten on tilat uudessa yksikössä.

Pohjaesityksenä oli, että lukiosta vapautuvia tiloja remontoidaan muun muassa työtiloiksi perhekeskuksen työntekijöille, jotka työskentelevät tällä hetkellä väistötiloissa. Erimielisyyttä puolueiden välillä aiheutti hinta.

Kokoomus vaati vielä kaupunginhallituksessa asian palauttamista uuteen valmisteluun. Nyt puolue oli aikataulusyistä valmis hyväksymään esityksen, mikäli Valkeavuoren kouluhankkeen kokonaiskustannukset, 31 miljoonaa euroa, eivät nouse. Perussuomalaiset asettui kokoomuksen tueksi.

Muut puolueet olivat sitä mieltä, että Valkeavuoren kouluhankkeen budjetti on jo ennestään niin tiukka, ettei samaan hintaan ole mahdollista toteuttaa lukion keittiön ja liikuntasalin muutostöitä.

– Puolueiden esitykset ovat kohtalaisen samansisältöisiä. Ero on siinä, että kokoomuksen esityksessä toiminnallisuus alistetaan hinnalle. Jos kustannukset eivät saa nousta, osa tiloihin suunnitelluista toiminnoista jää toteuttamatta, Timo Virkkula (sd.) vertasi.

– En voi yhtyä Virkkulan kommenttiin, ettei kustannus voi ohjata toimintaa. Valitettavasti elämme aikoja, jolloin kustannusten täytyy ohjata toimintaa, Matti Alander (kok.) jyrähti.

Lastensuojelun työntekijät heittopusseina

Katri Kapanen (vas.) pelkäsi, että keskustelussa unohdetaan lastensuojelun ja perhekeskuksen työntekijät, jotka ovat joutuneet heittopusseiksi.

– Heillä ei ole ollut moneen vuoteen pysyviä työtiloja. Heidän edellinen työpisteensä oli Kuovinkadun päiväkodin parakeissa. Tällä hetkellä osa porukasta on väistötiloissa Hallimestarinkadulla ja osa terveyskeskuksen yläkerrassa, Kapanen kuvaili.

Alander muistutti, ettei asiaan ole luvassa nopeita ratkaisuja, vaikka lukion tilat remontoidaan.

– Saattaa kestää kolme vuotta ennen kuin uusi keittiö valmistuu ja lukion keittiötilat vapautuvat.

Useat valtuutetut kuitenkin kehuivat virkamiesten keksintöä sijoittaa perhepalvelut Valkeavuoren kampuksen yhteyteen, jolloin palvelut ovat siellä, missä käyttäjätkin. Uusien tilojen valmistuttua Valkeavuoresta tulee kaupungin suurin lasten ja nuorten keskittymä.

Kahden äänestyksen jälkeen valtuusto päätyi Virkkulan tekemän päätösesityksen kannalle, joka oli lähes samansisältöinen kuin pohjaesitys. Virkkulan esitys peittosi kokoomuksen ehdotuksen äänin 31-20.

Valtuusto siis hyväksyi lukion hankesuunnitelman ja päätti, että valtuustolle tuodaan aikanaan erillinen esitys lukion remontin kokonaiskustannuksista. Kokoomus ja perussuomalaisten Marja-Liisa Kujanpää jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Hovirinnan koululle 1,2 miljoonaa

Hovirinnan kouluhankkeelle myönnettiin 1,2 miljoonan euron lisämääräraha ilman äänestyksiä. Lisämäärärahaa tarvitaan, sillä urakkatarjouskilpailun aikana selvisi, etteivät hankkeelle varatut 14,2 miljoonaa riitä.

Kaupunginhallituksessa kokoomus vaati alkuperäisessä budjetissa pysymistä. Valtuustossa puolue hyväksyi kuitenkin määrärahaesityksen, koska toinen vaihtoehto olisi ollut hankesuunnitelman karsiminen ja uusi kilpailutus.

– Minulle tuli aikamoisena pettymyksenä, ettei kaupunginhallitus ollut asiasta yksimielinen. Kuitenkin hanke pitää saada nopeasti eteenpäin. Jokainen päivä, viikko ja kuukausi maksaa kaupungille tosi paljon, Åsa Gustafsson (r.) perusteli.

Kokoomuksen Mikko Aaltonen harmitteli, että talouskuria ajavaa kokoomusta syytetään hankkeen viivästyttämisestä.

– Jos muistellaan asiaa 1–2 vuotta taaksepäin, niin kokoomus esitti, että koulu rakennetaan kokonaisvastuu-urakkana. Jos se olisi mennyt läpi, koulu olisi luultavasti jo valmis, hän uumoili.

Virkkula tyrmäsi Aaltosen puheet.

– Lisämäärärahaesitys johtuu siitä, että hankesuunnittelu tehtiin aikataulusyistä kuukaudessa. Silloin harvoin tulee mietittyä kaikkia aspekteja. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä urakkamalli valittiin.

Myös näitä asioita käsiteltiin

Valtuusto hyväksyi takauksen KaaPo-talon lisälainaan. Rahat tarvitaan KaaPo-talon rakennuskustannuksiin, jotka ylittävät kustannusarvion 40 000 eurolla.

Valtuustoaloite maksuttoman rintasyöpäseulonnan laajenemisesta: Kaarinassa ei ryhdytä tekemään maksuttomia seulontoja alle 50-vuotiaille naisille.

Valtuustoaloite maksuttomien punkkirokotusten antamisesta: Kaarina ei maksa TBE-rokotetta kuntalaisilleen. Kaarinassa on todettu vain yksi aivokuumetapaus viiden vuoden tarkasteluvälillä.

Valtuustoaloite kaupungin metsäpolitiikasta: Kaarina siirtyy metsänhoidossa jatkuvan kasvun periaatteeseen, mutta sallii vähäiset avohakkuut 10 vuoden siirtymäjakson aikana.

Valtuustoaloite kaupungin työntekijöiden osallistamisesta kaupungin toiminnan kehittämiseen: Aloite palautettiin uuteen valmisteluun.

Valtuustoaloite Kaarinan terveyskeskussairaalan kalustuksen puutteista: Kalustusta parannetaan talousarvion puitteissa.

Valtuustoaloite sähköisestä ajanvarauksesta hammaslääkäripalveluihin: Kaarinassa voi varata netin kautta ajan hammastarkastukseen, mikäli edellisestä tarkastuskäynnistä on kaksi vuotta. Sähköisen ajanvarauksen laajentaminen kaikkiin hammaslääkäripalveluihin ei ole vielä mahdollista.