Mielipitei: Alkoholinmyyntiä rajoitettava poikkeustilan aikana

0

Helsingin Sanomissa julkaistiin 28.3.2020 toimittaja Eliisa Aikkilan ansiokas kirjoitus, joka perustui alkoholihaitat perusteellisesti tuntevan A-klinikan toimitusjohtajan ja lääketieteellisen johtajan Kaarlo Simojoen haastatteluun. Kirjoituksessa tuodaan esiin koronavirusrajoitusten vaikutus 500 000 suomalaisen alkoholin riskikäyttäjän elämään – ja varsinkin niiden 70 000 lapsen elämään, joiden osana on kuulua riskikäyttäjän perheeseen.

On yleisesti tiedossa ja monien päättäjien hiljaisesti hyväksymäkin tosiasia, että alkoholi on maailmanlaajuisesti yksi suurimpia kehityksen jarruja. Suomen tilanne ei poikkea tästä. Ilman alkoholia meillä olisi vuosittain rattijuoppoustuomioita 17 000 ja pahoinpitelyitä 80 000 vähemmän. Lisäksi sairaansijatarve olisi arviolta 10% pienempi, alkoholiin liittyviä kuolemia vuosittain 4000 vähemmän ja poliiseilla ehkä 20% enemmän aikaa nyt selvittämättä tai jopa tutkimattakin jäävien rikosten selvittämiseen. Miten monta tuhatta lasta ja nuorta vapautuisi jatkuvasta pelosta?

Alko on kertonut, että vessapaperin, säilykkeiden ja näkkileivän lisäksi suomalaiset ovat hamstranneet alkoholia. Maaliskuun myynti on ollut ennätyksellinen. Suomalaisilla on valtava määrä alkoholia kodeissaan ikään kuin tikittävänä aikapommina.

Suomessa on yhtenä harvoista maailman maista alkoholimonopoli väkevien juomien osalta. Niitä saa vain Alkosta. Alko on siis maan johdon käsissä varsinkin näin poikkeusaikana.

Suuri osa alkoholista myydään nykyisin päivittäistavarakaupoissa lähinnä oluen muodossa. Siihenkään puuttumisen ei luulisi olevan ylittämätön este tällaisena aikana.

Viro ja Grönlanti ovat rajoittaneet alkoholin myymistä koronapandemian aikana, ja Venäjälläkin on esitetty samaa. Alkoholinmyynnin rajoittaminen pandemiakatastrofin aikana on kansanterveyttä, kansantaloutta ja kansan hyvinvointia varmuudella parantava tekijä.

Martti Vastamäki

Kaarinalainen professori, käsikirurgian dosentti, puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry