Mielipitei: Ikäihmiset, ollaan esimerkkeinä nuoremmille koronan torjunnassa

0

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL kehottaa kaikkia ikäihmisiä suhtautumaan koronavirukseen ja sen uhkaan suurella vakavuudella. Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Eläkkeensaajia edustavana järjestönä EKL ottaa suurella kiitollisuudella vastaan valtioneuvoston tavoitteen, jonka tarkoituksena on suojata nyt erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat on nyt velvoitettu pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Heitä kehotetaan välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Meidän kaikkien on nyt otettava tämä, jopa kuolemaan johtava tartuntariski huomioon ja omalla toiminnallamme estää tautia leviämästä. Itsemme suojaamalla suojelemme samalla myös omia läheisiämme ja toimimme esimerkkinä nuoremmille sukupolville.

Kehotan kaikkia noudattamaan annettuja ohjeita tarkasti. Kukaan ei taatusti halua sitä, että maahan joudutaan julistamaan ulkonaliikkumiskielto sen takia, etteivät nämä pehmeämmät keinot tepsi.

Veikko Ruohonen

Varsinais-Suomen piiri ry:n puheenjohtaja

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL