Muista turvaetäisyys! Business Finlandin kiisteltyjä tukia myönnettiin myös Kaarinaan

0
– Toivotaan, että koronaepidemian tuoma notkahdus on lopulta vain ohimenevä hikka, kommentoi Suomen Turvakaupan toimitusjohtaja Jani Rämänen. Yritys valmistaa esimerkiksi tarroja, joissa muistutetaan koronapandemian vaatimasta suojaetäisyydestä.

Hätätie. Varo leikkiviä lapsia. Pysäköinti kielletty. Nopeusrajoitus 30 kilometriä tunnissa. Sähköautojen latauspiste. Miehiä töissä. Putoamisvaara.

Korona-aikana tietenkin myös: Muista turvaetäisyys. Kättely kielletty. Pidä 1 metrin väli.

Kaarinassa Asessorinkadulla sijaitsevan Suomen Turvakaupan valmistamia ja maahantuomia kylttejä, opasteita ja varoitustarroja näkyy kaikkialla ympäristössä, sisällä ja ulkona.

Tosin kaikki niistä eivät ole Suomen Turvakaupan, vaan alalla on runsaasti kilpailijoita. Joka tapauksessa Suomen Turvakauppa on Kaarinassa se, josta kylttejä, varoitustarroja ja opasteita saa hankittua. Niitä on kuluttajille myynnissä esimerkiksi S-ketjulla ja K-Raudassa sekä yrityksen omassa verkkokaupassa.

Lomautuksiin jouduttiinVoisi kuvitella, että yritys, joka valmistaa koronan varoituskylttejä, menestyisi koronaepidemian aikana. Suomen Turvakaupassa jouduttiin kuitenkin kovan eteen maaliskuussa.

– Olimme syksyllä rekrytoineet lisää väkeä ja investoineet. Maaliskuussa kasvu oli huimat +50%. Oli kova paikka antaa sen perään heti lomautusvaroitus, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jani Rämänen .

Kuluttajatuotteiden kysyntä heikkeni, ja runsaan parinkymmenen hengen yrityksessä jouduttiin lomautuksiin. Rämänen iloitsee kuitenkin siitä, että lomautuksia saatiin jaettua oikeudenmukaisesti ja vapaaehtoispohjalta.

Lisää tienestejä on toki saatu koronakylteistä.

– Kilpiosastomme päällikkö Miika Peltonen ideoi koronakyltit lennossa, ja yhdessä viikonlopussa niiden tuotanto polkaistiin käyntiin.

Rämänen kertoo samalla innostuneena siitä, että Suomen Turvakaupassa työntekijöiden ideoita kuunnellaan, muutoksiin reagoidaan ketterästi ja jatkuvasti mietitään, mille olisi asiakkailla tarvetta.

Alun perin, kun yritys perustettiin Raisiossa vuonna 1994 Turvallisuus 2000 -nimellä, yritys myi lähinnä sammutuspeittoja. Sittemmin yritys laajensi kyltteihin, turvamerkkeihin ja opasteisiin, ensiapulaukkuihin, palonsuojatuotteisiin ja liikenteenohjausvälineisiin, kuten varoituskartioihin. Viimeisimpänä valtauksena ovat olleet väestönsuojelutuotteet, kuten sulkuteltat, joilla saadaan pidettyä ylipaine väestönsuojelutilassa.

Eniten myydään räätälöityjä kylttejä.

Kiinalle etsitään vaihtoehtojaSuomen Turvakauppa on yksi kolmesta liikeyrityksestä Kaarinassa, jotka saivat äskettäin Business Finlandilta täyden kehitystuen, 100 000 euroa.

Business Finlandin tuet ovat herättäneet Suomessa myrskyn: tukia, jotka alun perin tarkoitettiin koronapandemian runnomien yritysten kassakriisin pelastamiseen, ryhdyttiin syystä tai toisesta jakamaan juuri Business Finlandin kautta. Ikävä kyllä lain mukaan Business Finland saa myöntää rahaa vain kehittämiseen, ei esimerkiksi tappioiden korvaamiseen.

Lopputulos ei miellyttänyt ihmisiä. Osa Business Finlandin rahoitusta saaneista yrityksistä on saanut hurjaa kritiikkiä ja jopa tappouhkauksia.

Rämänen koputtaa pöytää ja sanoo, että ainakaan vielä Suomen Turvakauppa ei ole joutunut tulilinjalle.

Kovin iso summa satatuhatta euroa ei heille edes ole. Jos sillä yritettäisiin pelastaa yritys, sillä saataisiin katettua vain muutaman viikon kiinteät kulut. Sen sijaan rahasumma käytetään kehittämiseen: aasialaisten tuottajien korvaamiseen eurooppalaisilla yhteistyökumppaneilla.

– Suurin osa meidän maahantuomista tuotteistamme tulee Kiinasta. Nyt pystymme etsimään uusia kumppaneita, jotta emme olisi enää niin riippuvaisia Aasiasta, Rämänen avaa.

– Kehittämishanke ei pelasta tältä hetkeltä mutta rakentaa meille tulevaisuutta.

Suomen Turvakauppa on Kaarinassa sijaitseva turvallisuuden tukku- ja verkkokauppa. Perustettu vuonna 1994 kahden perheen perheyrityksenä. Yrityskauppa vuonna 2018, jolloin toinen perhe myi osakkeensa. Nyt osakkaita 11. Liikevaihto noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Kaarinassa noin 1200 neliön tilat. Lisäksi samalla tontilla on 400 neliömetrin kaarihalli. Myös Liedossa Tuulissuolla on yrityksen tiloja.

Täysi summa myös digityöhön Logitrailille ja SanakolleSuomen Turvakaupan lisäksi kaksi muuta kaarinalaisyritystä sai Business Finlandilta täyden 100 000 euron tuen: Logitrail sekä Sanako. Kumpikin sijaitsee Piispanristillä, ja kummankin liiketoiminta perustuu digitaalisiin palveluihin.

Vuonna 2018 noin miljoonan euron liikevaihtoa tehnyt, vuonna 2013 perustettu Logitrail auttaa toisia yrityksiä verkkokaupan hoitamisessa.

Verkkokaupan perustaminen on nykyään nopeaa, mutta tilausten kerääminen, tavaroiden vastaanottaminen, varastointi, pakkaaminen ja lähettäminen voivat tuottaa ongelmia. Logitrail varastoi 11000 neliön tiloissaan muiden yritysten tavaroita sekä hoitaa niiden logistiikkaa. Logitraililla on töissä alle kymmenen henkilöä.

Kielistudio-ohjelmistoja ja virtuaalikielikursseja kouluille valmistava Sanako Oy taas lohkesi vuonna 2001 toisesta kaarinalaisyrityksestä, Telestestä. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2019 vajaa kolme miljoonaa euroa, ja Sanakossa on töissä muutamia kymmeniä henkilöitä.