Päiväkodin hoitajat siirtyivät palvelutaloon – Noin 50 vaihtanut tehtäviä Kaarinassa

0
Riitta Suma työskentelee tavallisesti Hovirinnan päiväkodissa. Koronaepidemian alkaessa hän puki päälleen hoitajan asun ja siirtyi töihin palvelutaloon Värttinään.

Neljä viikkoa sitten perjantai-iltana Riitta Suman puhelin soi. Kaarinan kaupungilta soitettiin ja kysyttiin, voisiko hän aloittaa maanantaina työt palvelutalo Värttinässä.

– Aluksi tietenkin vähän jännitti, mutta tilanne on nyt sellainen, että on pakko olla rohkea. Ajattelin, että on paljon kivempaa tehdä mitä tahansa töitä kuin oleskella kotona lomautettuna, hän miettii.

Normaalisti Suma työskentelee lastenhoitajana Hovirinnan päiväkodissa. Tällä hetkellä päiväkodissa on poikkeustilanteen takia niin vähän lapsia, ettei kaikille hoitajille riitä töitä. Sen sijaan lähihoitajien osaamista tarvitaan muissa yksiköissä.

– Kun kaupunki lähetti kyselyn, ketkä olisivat valmiita siirtymään toisiin tehtäviin, ilmoitin heti olevani vapaaehtoinen, Suma kertoo.

50 työntekijää siirtynyt

Henkilöstöjohtaja Maija Hanhialan mukaan noin 50 Kaarinan kaupungin työntekijää on siirtynyt koronaepidemian takia toisiin tehtäviin.

Suurin osa heistä on siirtynyt Suman tavoin ikäihmisten palveluihin. Kymmenkunta tekee hoitotyötä terveyskeskuksessa ja muutamia työskentelee siivoustehtävissä.

Hovirinnan päiväkodista on siirtynyt toisiin tehtäviin kaikkiaan viisi työntekijää. Yksi heistä on Suman työkaveri Eva Meltola , joka työskentelee neljättä viikkoa omaishoidon tukikeskus Visiitissä.

– Olin kuullut jostakin, että Visiitti on tosi kiva paikka. Ehdotin itse, että voisinko mennä sinne. Asiakkaat ja työntekijät ovat ottaneet minut todella lämpimästi vastaan, Meltola iloitsee.

Suma ja Meltola ovat koulutukseltaan lähihoitajia. Vanhusten palveluyksiköissä he osallistuvat normaaliin hoitotyöhön.

– Jaan ruokaa, autan vessakäynneissä, peseytymisessä ja pukeutumisessa. Ainoastaan lääkkeitä en saa jakaa, koska lääkelupani ei ole voimassa, Suma kertoo.

– Oikeastaan tässä työssä on paljon samaa kuin työssäni päiväkodissa. Tunnistan oman päiväkotiääneni, kun maanittelen vanhuksia maistamaan ruokaa tai liikkeelle, hän naurahtaa.

Oppia omaan työhön

Työntekijäsiirroilla varaudutaan siihen, jos joku palvelutalon henkilökunnasta tai potilaista sairastuu. Toistaiseksi tilanne Kaarinassa on ollut rauhallinen, vaikka työtä on hieman normaalia enemmän. Turvallisuussyistä asukkaat eivät esimerkiksi syö normaaliin tapaan yhteisessä tilassa, vaan ruoka jaetaan huoneisiin. Vierailut palvelutaloissa on kielletty, joten virikkeiden järjestäminen on henkilökunnan vastuulla.

Päiväkodista siirtyneillä lähihoitajilla on ollut aikaa kuunnella asukkaiden tarinoita ja viedä heidät ulkoilemaan.

– Yksi asia, jonka aion viedä omaan työhöni, on kiireettömyys. Olen muistuttanut täällä asiakkaita heidän hermostuessaan, että tehdään rauhassa, meillä ei ole kiire. Tämä kokemus on muistuttanut minua taas hetkeen pysähtymisen merkityksestä myös omassa työssäni, Meltola muotoilee.

Sumalla päällimmäisenä on jäänyt mieleen tapa, jolla työyhteisö on ottanut hänet vastaan.

– Värttinässä sanotaan aina töistä lähtiessä kiitos päivästä, mikä tuntuu todella mukavalta. Uskon, että kun Hovirinnan päiväkotiin tulee seuraavan kerran opiskelija tai uusi työntekijä, osaan ottaa hänet vastaan entistä lämpimämmin.

Kumpikaan naisista ei harkitse alanvaihtoa, vaikka kokemus onkin ollut hyvä.

– Tämä on ollut piristävää vaihtelua, mutta vahvistanut käsitystäni siitä, että olen oikeassa työssä. Olen ajatellut, että voisin tarjoutua tänne reserviin ja tehdä joskus tarvittaessa ilta- ja viikonloppuvuoroja, Suma suunnittelee.