Rakkain Kaarina löytyi Littoistenjärveltä

0
Jyri Aerikkalan kuva on vanginnut epätodellisen kauniin hetken: kesäaamun hiljaisuuden, tyynen vedenpinnan, maalaukselliset lumpeet ja veneet, jotka odottavat soutajaa. Värit ovat täyteläiset, ja katsottavaa riittää sekä kuvan etu- että taka-alalla.

– Kaarina on kaupunkina ja asuinpaikkana mahtava! Kaupunkielämä ja luonto ovat lähellä toisiaan, samoin hyvät palvelut, kommentoi 31-vuotias kaarinalainen Jyri Aerikkala .

Hänelle rakkainta Kaarinassa on avopuolison ja 1-vuotiaan esikoisen jälkeen luonnonläheisyys sekä monipuoliset ulkoilumahdollisuudet ja -aktiviteetit.

Maskusta kotoisin oleva Aerikkala tuntee Kaarinan hyvin, vaikka on asunut paikkakunnalla vasta kolmisen vuotta. Hän on kulkenut Kaarinaa ristiin rastiin kameran kanssa ja voitti huhtikuussa Rakas Kaarina -kisan loppufinaalin.

Kaarina-lehden , Kaarinan kaupungin, Kaarinan Kehitys Oy:n ja Know Your Hoodsin järjestämässä kisassa lukijat äänestivät Aerikkalan tunnelmallisen kuvan Littoistenjärveltä kirkkaasti voittoon. Kuva sai 37% kaikista äänistä, kun toiseksi tullut sai 18%.

Järvellä tulee käytyä viikoittain

Voittokuva otettiin 3.8. viime vuonna.

– Oli viileä kesäaamu juuri auringon noustessa, Aerikkala kertoo.

– Minua kiehtoi hiljaisuus, järven tyyneys ja kesän tuoksu. Yleensä lempikuvani on otettu auringonlaskun tai auringonnousun aikaan, vuodenajasta riippumatta. Niinä aikoina maiseman värit ovat upeimmillaan.

Littoistenjärvi on hänestä upea ja lisäksi lyhyen matkan päässä hänen kodistaan. Hän käykin Littoistenjärvellä viikoittain.

Voittokuvassa kamerana oli Sony A7II. Aerikkala käsitteli hieman kuvaa Lightroom CC:lla. Yleisesti hän pyrkii pitämään ottamansa kuvat realistisina.

– Isompi kiinnostus kuvaamiseen alkoi nelisen vuotta sitten, jolloin hankin ensimmäisen järjestelmäkameran. Se paransi mahdollisuuksia ottaa hienompia kuvia, Aerikkala taustoittaa.

Hän kuvaa enimmäkseen luonto- ja maisemakuvia sekä satunnaisia potretteja. Kuvaamassa hän käy keskimäärin neljänä päivänä viikossa. Siviiliammatiltaan Aerikkala on varastopäällikkö Suomen Turvakauppa Oy:ssä.

Pienessä järvessä paljon kuvattavaa

Loppufinaalissa muutkin kärkeen päässeet kuvat oli otettu vesistöistä. Kakkossijalle pääsi Carolin Nedermon kuva marraskuun aamusta Hovirinnan rannasta. Pronssille tuli Päivi Niskasen kuva Kuusistonsalmesta elokuisena aamuna.

Äänestäneiden kesken arvotut palkinnot menivät Reijo Auraselle ja Martina E -nimimerkeille. Heihin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä.

Mitähän Aerikkala vinkkaisi, mitkä ovat valokuvauksellisesti hienoja kohteita Kaarinassa?

– Luontokuvaajalle ehdoton ykkönen on Littoistenjärvi! Se on pieni järvi, mutta siellä on erittäin paljon kuvausmahdollisuuksia. Kuusistosta löytyy myös vanhat linnanrauniot ja Piikkiöstä Huttalan Linnavuori, josta on upeat näkymät, Aerikkala vastaa.

Kisakuvia voi käydä ihailemassa verkossa Know Your Hoodsin verkkosivuilla. Loppufinaalin kuvia löytyy täältä.

163 kuvaa osallistui kisaan

Rakas Kaarina -kisaan osallistui yhteensä 163 valokuvaa, joista lähes puolet lähetettiin ensimmäiseen sarjaan Luonnon helmassa .

– Kisajärjestelyt sujuivat hyvin, ja oli mukavaa toteuttaa kisa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Ihmiset osallistuivat kisaan aktiivisesti niin kuvaajina kuin äänestäjinäkin, luonnehtii kisan käytännön järjestelyistä vastannut Susanna Lahtinen Know Your Hoods -yrityksestä.

Loppufinaalissa kävi 182 henkilöä äänestämässä. Muutama ääni piti hylätä, sillä niissä ei ollut mukana kuvan numeroa.

Kuvista kävi hyvin ilmi, miten kaarinalaiset rakastavat Kaarinan luontoa.

– Littoistenjärvi, Kuusistonsalmi, Hovirinnan ranta ja muut eniten kuvatut kohteet tarjoavatkin mahtavia paikkoja hengähtää, varsinkin nyt, Lahtinen kommentoi.

Tulikohan hänelle jotain yllätyksenä kisan järjestämisessä?

– Se, miten haastavana kuvaajat pitävät rakennetun ympäristön kuvaamista eli sarjaa Moderni ja historiallinen Kaarina . Tähän sarjaan tuli selvästi muita vähemmän kuvia, vaikka rakennettu ympäristö Kaarinassa tarjoaa kiinnostavia ja poikkeuksellisiakin kuvauskohteita, hän miettii.

Lahtinen haluaisi innostaa ulkoilijoita kiinnittämään huomiota myös arkisena koettuun ympäristöön ja hakemaan siitä uusia, jännittäviä kuvauskohteita.