Sammakot eivät noudata Auranlaaksossa kokoontumisrajoituksia

0
Muikunvuorelle johtavan polun varrella on kalliolampi, jossa käy huhti-toukokuussa vilske. Kuvan otti Marke Forsgren.

Kevät saa hormonit luonnossa hyrräämään. Toistaiseksi sammakot eivät ole osoittaneet halukkuutta noudattaa kokoontumisrajoituksia ja lähestyä vastakkaista sukupuolta etäyhteyksillä. Auranlaaksossa Muikunvuorelle johtavan polun varrella on kalliolampi, jonne sammakot ovat kerääntyneet toistuvasti hieromaan tuttavuutta toisiinsa.

– Varsinkin illalla voi kuulla koiraiden kurnutusta, kertoo kuvan ottanut Marke Forsgren .

Sammakot loikkivat synnyinlampeensa joka vuosi partnerien toivossa huhti-toukokuussa. Kutupuuhat hoituvat muutamassa päivässä, ja sen jälkeen sammakkoäidit ja -isät jättävät jälkikasvunsa oman onnensa nojaan ja lähtevät muualle.

Hedelmöittyneistä munista syntyy parissa viikossa nuijapäitä, ja niistä kehkeytyy parin kuukauden aikana sammakonpoikasia. Poikasetkin jättävät lampensa ja lähtevät muualle. Sukukypsiksi ne tulevat parin vuoden kuluttua.

Forsgren asuu Turussa ja kertoo kiertelevänsä paljon Suomen luonnonnähtävyyksillä. Harrastus on koronarajoituksen vuoksi nyt entistä tärkeämpi. Muikunvuoren sammakoiden perään hän tiesi lähteä Turun seudun luontoretkioppaan perusteella. Lisäksi hän käy usein Kaarinassa Kuusiston lintutorneilla, linnanraunioilla, Ryövärinluolassa ja Littoistenjärvellä.

Sammakoita ja kutua voi käydä Muikunvuorella katsomassa ja kuvaamassa, mutta sammakoita ei saa häiritä eikä kutua saa ottaa. Kaikki Suomen sammakot ja niiden kudut ovat rauhoitettuja.​

Sammakot elävät suurin piirtein kymmenvuotiaiksi.