Sofia Virta jätti kirjallisen kysymyksen koronasynnytyksistä: “En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman synnytyspelkopoliklinikkaa ja puolisoa”

0
Sofia Virta on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Vihreiden kaarinalainen kansanedustaja Sofia Virta on jättänyt Suomen hallitukselle kirjallisen kysymyksen synnytysrajauksista.

Uusimpien koronarajoitusten mukaan synnyttäjällä saa olla mukanaan vain yksi tukihenkilö, kuten puoliso, ja hän saa jatkossa tulla vain synnytykseen. Puoliso ei saa myöhemmin vierailla osastolla katsomassa lastaan. Lisäksi perhe- ja synnytysvalmennukset on lopetettu.

Puoliso tai tukihenkilö ei saa myöskään poistua synnytyshuoneesta.

Osa sairaaloista on myös linjannut, että puoliso tai muu tukihenkilö ei saa olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa tai keisarileikkauksessa.

Virran ensimmäisestä synnytyksestä on runsas vuosi, ja hän kertoo kärsineensä sairaala- sekä synnytyspeloista.

– En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman synnytyspelkopoliklinikan ja perhevalmennuksen apua. Oman puolison läsnäolo oli äärettömän tärkeä. Kokemus oli ikimuistoinen ja merkittävä isän ja pienen vastasyntyneen siteen muodostumiselle, hän kommentoi.

Virta on työskennellyt lastensuojelussa sekä perhetyössä ja korostaa perheen alussa saaman tuen merkitystä.

– Perhe- ja synnytysvalmennukset tulisi siirtää etänä tapahtuviksi, hän toteaa.

Virta jätti perjantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten turvataan raskaana olevalle ja synnyttävälle perheelle yhdenvertaiset oikeudet sekä riittävät palvelut myös koronaepidemian aikana.

Myös Suomen Kätilöliitto on ollut huolissaan koronarajoituksista. Kätilöliiton mukaan kaikkia perheitä tulee kohdella yhdenvertaisesti, eikä sektiosynnytyksen vuoksi yhteistä perheaikaa saisi jäädä vähemmän kuin alatiesynnytyksessä. Lisäksi sektion jälkeen vauvalla on oikeus ihokontaktiin toisen vanhemman kanssa.