Tanssii tuolin kanssa – koronavirus sotki urheilukoulujen ja -seurojen arjen

0
Tanssiokoulun rehtori Sirkku Kokki piti torstaina jazztanssin livetuntia.

Tanssinopettaja Anki Lindström-Halkosaari käynnistää tabletin ja asettaa sen ikkunalaudalle. Sitten hän panee musiikin soimaan, asettuu keskelle tyhjää tanssisalia ja aloittaa opetuksen.

Lindström-Halkosaari tietää, että yli sata silmäparia seuraa parhaillaan hänen liikkeitään, vaikka hän ei näe ketään.

Koronavirusepidemia mullisti muutamassa päivässä Turun Seudun Tanssioppilaitoksen arjen ja siirsi opetuksen verkkoon. Yksi tanssikoulun viidestä toimipisteestä sijaitsee Kaarinassa.

– Kulunut viikko on ollut uskomaton. Oikeastaan olemme luoneet parissa päivässä kokonaan uudenlaisen toimintakulttuurin, Lindström-Halkosaari viestitti muutama viikko sitten.

Tanssioppilaitoksen opettajat ovat kuvanneet parin viikon aikana yli sata tanssivideota oppilaidensa käyttöön. Tanssivideoiden lisäksi oppilaille tarjotaan tanssitunteja livelähetyksinä muutamana iltana viikossa.

Tanssitunti terassilla

” Hyvin menee!” ”Näytätkö uudestaan tuon kohdan?” ” Tämähän on melkein kuin olisi oikealla tanssitunnilla.”

Lindström-Halkosaari käy lukemassa oppilaiden lähettämiä kommentteja muutaman kerran livetunnin aikana. Ryhmä pitää yhteyttä tunnin aikana tanssioppilaitoksen Facebook-sivujen kautta.

– Viestit eivät ole sama asia kuin oikea tanssitunti, mutta niiden ansiosta olemme jonkinlaisessa vuorovaikutuksessa. On hauska lukea oppilaiden kommentteja, kun yksi tanssii ulkona terassilla ja toisella toimii balettitankona keittiöntuoli, Lindström-Halkosaari kuvailee.

Suurin haaste etäopetuksessa on, ettei opettaja näe oppilaita. Normaalilla tanssitunnilla Lindström-Halkosaari kävisi opastamassa ja korjaamassa oppilaiden liikkeitä henkilökohtaisesti.

Livelähetys ei pysty myöskään korvaamaan täysin sitä tunnelmaa ja tekemisen riemua, mikä normaalilla tanssitunnilla on.

– Toisaalta uskon, että sitten, kun tämä kaikki on ohi, osaamme arvostaa yhteisiä tunteja ja yhdessä tekemistä entistä enemmän.

Sitä ennen Lindström-Halkosaari kannustaa oppilaitaan ottamaan irti etätunneista kaiken mahdollisen.

– Tanssikoulumme oppilailla on nyt pääsy kaikille tunneille. Jos harrastaa nykytanssia, voi kokeilla, miltä jazztanssi tai akro tuntuu. Ehkä jonkun perheenjäsen innostuu tanssista harrastuksena, kun näkee treenivideoita kotona.

Tähtää pallo roskikseen

Turun Seudun Tanssioppilaitoksen lisäksi myös muut paikalliset yritykset ja urheiluseurat ovat ideoineet nerokkaita tapoja treenata kotoa käsin.

Tennisseura ÅLK on julkaissut Facebook-sivuillaan lähes päivittäin erilaisia lajiin liittyviä haasteita. Yhdessä haasteessa pompotellaan palloa tennismailan kehyksellä ja toisessa yritetään lyödä pallo roskikseen.

Myös Piikkiön Palloseura on julkaissut erilaisia pallonkäsittelyyn liittyviä haasteita seuran Instagram-tilillä.

Kaarinan Uran yleisurheilujaosto on jakanut Facebookissa etätreenivideoita, joita voi kokeilla kuka tahansa. Niissä harjoitellaan koordinaatiota, hypitään portaita ja spurtataan ylämäkeen.

Kaarinan Juoksuklubi taas tarjoaa juoksijoilleen digitaalisia audiotreenejä. Niissä lenkille voi lähteä yksin, treeniohjeet tulevat kuulokkeista.