Yhä nousee pytinkiä: Rakennustyömailla sairastetaan vähemmän kuin tavallisesti, mutta materiaaleista voi tulla pulaa

0
Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:n toimitusjohtaja Riku Peltonen (kuvassa oikealla) ja työmaan vastaava työnjohtaja Arto Reunanen kertovat, että koronapandemia ei ole vielä suuremmin vaikuttanut yrityksen toimintaan. Muihin työntekijöihin pidetään kuitenkin etäisyyttä.

Ei liene alaa, johon koronapandemia ei jollain tavalla vaikuttaisi. Rakennusala ei kuitenkaan ole kriisissä jäätynyt ainakaan totaalisesti. Arvioiden mukaan niin ei tule välttämättä ihan heti käymäänkään, vaikka pandemia näkyy kyllä asuntokaupassa.

– Konkreettisesti tilanne on meillä näkynyt hiukan siinä, että muutamia karanteenitapauksia on ollut sekä omissa että aliurakoijien työntekijöissä. Karanteenit ovat kuitenkin johtuneet ulkomailta palaavista lomailijoista, ei sairastumisista, kertoo toimitusjohtaja Riku Peltonen auranlaaksolaisesta Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:stä.

Peltosen mukaan yrityksen työmaille on poissaolevien työntekijöiden tilalle saatu korvaavaa työvoimaa, ja työmaat ovat pyörineet normaalisti.

Yrityksellä on Kaarinassa tällä hetkellä yksi kohde Voivalassa, jonne nousee kaksi tuhannen neliön hallia. Loput kymmenen työmaata ovat Turun puolella.

– En ole tässä kohtaa huolissani rakennusmaailman osalta, mutta jos tautitilanne muuttuisi rajusti pahempaan suuntaan, totta kai siinä kohtaa työnteon mahdollinen estyminen johtaisi pahimmassa tapauksessa työmaiden sulkemiseen tai ainakin viivästyksiin.

Rajojen sulkeutuminen ei täällä iso ongelmaEräs toinenkin ongelma työvoimaan liittyy. Kun rajat ovat kiinni, eivät ihmiset niin liiku Baltiasta ja Itä-Euroopasta Härmään. Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:n purku-, tasoite- ja laattaurakoinnin alihankkijoilla on esimerkiksi muutamia virolaisia työntekijöitä.

– Meillä kävi hyvä tuuri, kun he jäivät tälle puolelle lahtea. Täällä päin ei tosin olla ulkomaisesta työvoimasta kovin riippuvaisia, mutta sen puute vaikuttaa varmasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tosi paljon.

Voivalan työmaalla on huomattu myös mahdollisesti koronan mukanaan tuoma positiivinen asia. Kenties tavallista tarkemman hygienian ja ihmisten ottaman etäisyyden vuoksi sairaspoissaoloja ei viime aikoina ole ollut samaan tapaan kuin yleensä tähän aikaan.

– Tuntuu, että normaalit kausi-influenssat ovat jääneet korona-aallon jalkoihin.

Kriisin pitkittyessä alkavat ongelmatVaikka korona ei juuri nyt voimakkaasti alalla näkyisikään, saattaa kriisin pitkittyminen iskeä myös rakennustyömaille.

– Tämä aika vuodesta on tarjouspyyntöjen osalta muutenkin vähän hiljaisempaa. Tuleva kevät näyttää, mihin suuntaan mennään, Peltonen miettii.

Hän uskoo, että esimerkiksi taloyhtiöiden päätöksentekoprosessit voivat hidastua, kun yhtiökokouksia siirretään eteenpäin.

Mikäli kriisi jatkuu pitkään, se tulee varmasti aiheuttamaan ongelmia myös materiaali- ja tavaratoimituksiin.

– Vielä siihen ei ole liittynyt isompia haasteita. Meille tulee kuitenkin tavaraa esimerkiksi Saksasta, Espanjasta, Italiasta ja Ruotsista, jossa on muun muassa paljon laatta- ja kalustetehtaita. Jos tavarantoimittajien varastot alkavat huveta, tulee varmasti myös viivästyksiä.

Rahaa ei ole jaossaLisäksi varsinkin kuluttajapuolella kukkaronnyörit ovat tällä hetkellä tiukalla, eikä uuden rakentaminen tai vanhan remontointi ole ihmisillä päällimmäisenä mielessä. J. Martti & Co ei tosin tee suoraa kuluttajakauppaa ollenkaan, jos putkiremonttityömaiden asukkaiden lisä- ja muutostöitä ei lasketa mukaan.

Mikäli kriisi syöksee maan talouden pahaan jamaan, ei rahaa ole senkään vertaa jaossa. Toisaalta taloutta on pyritty usein elvyttämään juuri julkisilla rakennusprojekteilla ja infrahankkeilla, mutta pahassa ahdingossa julkisetkin hankkeet menevät helposti jäihin.

– Puhutaan jo paljon isommista asioista, jos tulee paljon konkursseja ja ihmisiä joutuu työttömäksi, Peltonen muistuttaa.

Teksti ja kuvat Mikko Perttunen