”En ole varma, saanko luvan tulla omiin lakkiaisiini”

0
Olli Toivonen

Olli Toivonen: ”Ekoina viikkoina, kun normiopinnot loppuivat ja lukuloma alkoi, meni mietteliääksi. Muutokset ovat olleet isoja. Hiukan pelottaa, mutta niinhän pelottaa kaikkia.

Koronakeväänä kirjoittaminen jää varmasti mieleen. Kokeiden aikaistuminen ei minua pahasti häirinnyt, sillä olin valmistautunut ajoissa. Yhdellä viikolla niin monen aineen kirjoittaminen oli toki rankkaa.

Kirjoitin fysiikasta, kemiasta ja englannista laudaturit. Matematiikasta ja äidinkielestä tuli eximiat. Pyrin lukemaan Turun yliopistoon diplomi-insinööriksi. Jos pääsen sisään, olen ensimmäisiä, jotka opiskelevat diplomi-insinööreiksi Turussa.

Asun Kesämäessä, ja Kaarinan lukio tuli valittua, koska sinne oli niin helppo mennä.

Nyt olen töissä varastotyöntekijänä Triolabissa. Kesällä lähden armeijaan. Ylioppilasjuhlat siirtyivät elokuulle, ja tulen armeijasta lakitettavaksi.

Hiukan jännittää, saanko lupaa päästä omiin lakkiaisiini.”

Ollilla oli paras arvosanojen keskiarvo Kaarinan lukiossa, kirjoitti 5 ainetta.

”Aluksi luultiin, että lakkiaisia ei tule”

Laura Peltonen: ”Koronakeväänä kirjoittaminen lisäsi stressiä todella paljon. Muutoksia tuli yhtäkkiä, ja Kaarinan lukiossa oli koronaepäilyjä. Onneksi lukiossa oli käsidesejä ja turvaväleistä huolehdittiin.

Lukio oli ainutlaatuinen kokemus, ja siellä sai keskittyä itseä kiinnostaviin aineisiin. Ylioppilaskokeissa sai sitten näyttää, mitä työtä oli kolmen vuoden aikana tehty.

Kaarinan lukion valitsin, koska se oli lähellä ja sinne meni kavereita. Olin myös kuullut Kaarinan lukiosta hyvää.

On huojentavaa, että lakkiaiset kuitenkin pidetään, vaikka ne siirtyvätkin elokuulle. Aluksi tuli tieto, että mitään juhlaa ei olisi. Juhlassa saa viimeisen kerran nähdä koulukavereita ja opettajia ja saa lukion virallisesti päätökseen.

Olen nyt kesätöissä Kaarinan kaupungilla puutarhapuolella. En vielä paljasta, mihin pyrin. Sain yhteiskuntaopista ja filosofiasta laudaturit, englannista, ruotsista, äidinkielestä ja uskonnosta eximiat sekä lyhyestä matematiikasta magnan.”

Laura sai eniten puoltoääniä Kaarinan lukiossa, kirjoitti 7 ainetta.

”Kouluttaudu niin kauan kun et tiedä, mitä haluat”

Aleksi Sipilä: ”Opiskelin päivisin Tuorlassa ammatillisissa opinnoissa ja iltaisin tein aikuislinjalla lukio-opintoja. Olihan se välillä raskasta, mutta opinnot täydensivät hyvin toisiaan. Lukiosta sai sellaista syventävää ja yleissivistävää tietoa, mitä ammatilliselta puolelta ei saa.

Valmistuin juuri maaseutuyrittäjäksi. Vanhemmillani on kotitila Ruskolla, ja tuntui luontevalta hakea Tuorlaan. Kaarinan aikuislukio valikoitui siksi, että se oli Tuorlan lähellä.

Ylioppilastutkintolautakunta aikaisti kokeita koronaviruksen vuoksi, ja sen vuoksi en kirjoittanutkaan reaalia. Olisi syntynyt liikaa stressiä. Ylioppilaskirjoitusten arvosanoiksi tuli C:tä ja B:tä, sellaista, mitä oletinkin.

Aikuislinjalla on joka tunnilla eri opiskelijoita, joten tämä elämänvaihe ei tunnu nyt kovinkaan haikealta.

Olen töissä Hankkijalla ja heinäkuussa lähden armeijaan. Hain lukemaan Helsingin yliopistoon lukemaan pohjoismaisia kieliä. Ruotsin opettajuus ei kuulosta todennäköiseltä, kun on maatalouden perustutkinto alla, mutta on ihan hyvä kouluttautua niin kauan kun ei tiedä, mitä haluaa.

Suosittelen ehdottomasti kaksoistutkintoa ja Kaarinan aikuislukiota. Opettajat ovat tosi mukavia, jaksavat tsempata ja ymmärtävät, jos kaikkea ei ehdi.”

Aleksi suoritti kaksoistutkinnon Liviassa ja Kaarinan aikuislukiossa.​