”Itsensä näkemiseen ruudulta on nyt joutunut tottumaan” – Syksyn musiikki- ja tanssitunneille kannattaa jo ilmoittautua

0
– Etäopetus on sillä tavalla erilaista, kun ei näe kavereita läheltä, mutta näkee kuitenkin, Sohvi Vasara miettii.

Musiikkiopisto Arkipelagin viuluopettaja Riikka Lehtimäki aloittelee etäsoittotuntia 14-vuotiaan Krista Myllyperkiön kanssa.

– Äänenlaatu on vähän huono ja laitteiden kanssa on aikamoista säätöä, mutta muuten menee hyvin, Riikka kertoo.

– Videopuhelussa kuitenkin näkee, kun oppilas soittaa, ja siinä pystyy antamaan ohjeita. Pienten, vilkkaiden oppilaiden kanssa on kovasti tekemistä, että saa ruudun kautta innostettua heitä keskittymään. Krista on onneksi tunnollinen, kuuntelee, ymmärtää, keskittyy ja osaa jo korjata asentoaan pelkän suullisen ohjeen avulla.

Tavallisesti Kristan viikkoon kuuluu kasapäin harrastuksia. Aktiiviselle tytölle arki on nyt hyvin erilaista.

– Olen tottunut siihen, että heti, kun tulen koulusta, menen ensimmäiseen harrastukseen, ja sen jälkeen voi olla kaksi muutakin. Viime syksynä olin mukana myös Kaarinan Nuorisoteatterin proggiksessa muusikkona ja siellä meni usein iltakymmeneen.

Harjoitellaan, kun tekee mieli

Säännöllinen musiikki- ja tanssiharrastus on jatkunut musiikkiopisto Arkipelagissa poikkeusoloista huolimatta. Opettajat saivat vapaat kädet sopia ja valita yhdessä oppilaiden kanssa parhaaksi katsomansa välineet, ohjelmat, työskentelytavat ja -ajat.

Nyt, runsas kuukausi opiston tilojen sulkemisen jälkeen etäopetus sujuu jo rutiinilla.

Krista soittaa viulun lisäksi Arkipelagissa pasuunaa.

– Soittoharrastuksen kannalta on kivaa, että nyt ei tarvitsekaan harjoitella aikataulun mukaan silloin, kun ehtii, vaan voi oikeasti harjoitella silloin, kun tekee mieli, hän kommentoi.

– On musiikkia korvilleni kuulla, että oppilaan tekee mieli harjoitella, soitonopettaja Riikka nauraa.

– Pakko kyllä myöntää, että alkuinnostus tähän etäopetukseen alkaa olla ohi ja sormet syyhyävät jo päästä kuulemaan oppilaita livenä. Viulun ääni menee vähän rumaksi videoyhteydessä. Ei tämä oikeaa lähiopetusta korvaa!

Oppilaille paljon vastuuta

Kaarinassa 11-vuotias tanssioppilas Sohvi Vasara valmistautuu livestriimattuun etätuntiin pukeutumalla balettipukuunsa ja virittämällä tabletin niin, että näkee ja tulee nähdyksi.

Tanssitunnin alussa kaikki ryhmäläiset kokoontuvat ruudun ääreen, joten muutaman sanan kuulumisiakin ehtii vaihtaa ennen tunnin alkua.

– Tämä on tavallaan ollut positiivinen haaste ja todellakin laittanut tanssinopettajan uuden äärelle, Sohvin tanssinopettaja Katariina Gonzalez kertoo.

– Tekniikan kanssa on ollut haasteita ja itsensä videoimiseen ja näkemiseen ruudulta on nyt joutunut tottumaan. Oppilaat ovat saaneet paljon lisää vastuuta, kun opettaja pystyy korjaamaan vain sanallisesti ja lisäksi korjaukset tulevat pienellä viiveellä.

Sohvin äidin mielestä tilanteeseen ollaan sopeuduttu nopeasti.

– On tosi hienoa, että tanssitunnit ovat jatkuneet etänä. On myös tärkeää ja kivaa näinä poikkeuksellisina aikoina, että harjoituspäivät ovat pysyneet samana, Tytti Syrjäkari kertoo.

Musiikkiopisto Arkipelag järjestää laajan oppimäärän musiikin ja tanssin perusopetusta Kaarinassa. Mikäli haluaa aloittaa opiskelun syksyllä, oppilaaksi kannattaa ilmoittautua viimeistään keväällä.

Vapautuvat musiikkioppilaspaikat jaetaan jonotussysteemin kautta touko-kesäkuussa. Myös tanssituntien lukujärjestykset tehdään jo keväällä ilmoittautumismäärien perusteella.

Milla Rauma