Kaarinalaiseläinlääkäri on keskittynyt eläinten kotieutanasiaan: ”Usein lemmikin lopetuspäätöstä pitkitetään liian kauan”

0
Harva tietää, että kirpputori Lasten Seesamin omistaja Agata Makowiecka on myös eläinlääkäri.

Eläinlääkäri Agata Makowiecka ei saa tervehdykseksi hännänheilutuksia. Siinä vaiheessa, kun hänet kutsutaan paikalle, lemmikki on yleensä niin huonossa kunnossa, ettei pysty kävelemään. Eläin on voinut olla syömättä monta päivää, tai sillä on kovia kipuja.

Kaarinalainen Makowiecka on eläinlääkärinä keskittynyt kotona tehtäviin pentutarkastuksiin – ja lemmikkien lopetuksiin. Kotieutanasioiden etuna on, ettei sairasta eläintä tarvitse kuljettaa mihinkään.

– Minuun yhteyttä ottavat ihmiset ovat ajatelleet asiaa lemmikin kannalta. Eläinlääkäriasemalle meneminen on eläimelle stressaava kokemus. Kotieutanasiassa lemmikki saa nukahtaa pois omassa kodissaan, eikä ihmisen tarvitse kohdata tunnekuohussa muita lemmikinomistajia.

Seesamin piti olla harrastus

Makowiecka tunnetaan Kaarinassa kirpputori Lasten Seesamin omistajana. Harva tietää, että hän on koulutukseltaan eläinlääkäri.

Makowiecka on työskennellyt muun muassa eläinlääkärinä pieneläinklinikoilla, kouluttanut klinikkaeläinsairaanhoitajia Kemiössä ja toiminut Orionilla eläinlääkkeiden markkinointipäällikkönä.

Seesamin perustamisen aikoihin, seitsemän vuotta sitten, hän oli juuri saanut kolmannen lapsensa.

– En kokenut silloista työtäni hirveän merkitykselliseksi. Pienten lasten äitinä kaipasin työtä, jossa ei tarvitsisi reissata.

Alun perin Seesamin piti olla Makowieckalle harrastus, jota hän pyörittää päätyön ohessa. Kävikin toisinpäin.

Viime vuosina hän on tehnyt eläinlääkärin töitä vain harvakseltaan. Kaarinan Eläinlääkäriasema on suositellut häntä silloin, kun lemmikinomistajat ovat toivoneet kotikäyntejä, mutta Makowiecka ei ole mainostanut palveluitaan. Ei ennen kuin nyt.

– Koronan takia asiakasmäärät vähenivät Seesamissa niin paljon, että jouduimme sulkemaan kirpputorin. Tuli tunne, että haluan tehdä tällä ajalla jotakin hyödyllistä.

Luonnolliset kuolemat harvinaisia

Kotieutanasiakäynti kestää Makowieckan mukaan noin puoli tuntia. Lemmikki saa ensin rauhoittavan pistoksen, johon se nukahtaa. Sen jälkeen annetaan toinen lääke, joka lamauttaa hengityksen.

Rauhoittavan aineen vaikutusta odotellessa on aikaa jutella. Osa ihmisistä haluaa kertoa muistoja lemmikin elämästä. Toiset hakevat vahvistusta lopetuspäätökselleen.

– Suurin osa omistajista toivoo, että lemmikki kokisi luonnollisen kuoleman, mutta se on hyvin harvinaista. Näen, että omistajan velvollisuus on antaa lemmikilleen hyvä elämä, mutta hän on vastuussa myös hyvästä kuolemasta.

Eläinlääketiede on kehittynyt valtavasti ja hoitokeinot lisääntyneet, mikä on Makowieckan mukaan pääosin hyvä asia. Toisaalta omistajat voivat tuntea lopettamispäätöksestä syyllisyyttä, jos lemmikin elämää olisi mahdollista vielä jatkaa jotenkin.

– Lohdutan usein, että en ole koskaan tavannut omistajaa, joka olisi katunut, että lemmikki lopetettiin liian aikaisin. Sen sijaan olen tavannut monia omistajia, jotka ovat katuneet, että kärsimystä pitkitettiin liian kauan.

Eläinlääkäri kannustaa pohtimaan, millainen elämä on lemmikille elämisen arvoista. Kysymys ei ole helppo eikä siihen ole oikeaa vastausta.

– Sanotaan niin, että jos oma kissani sairastuisi syöpään, en lähtisi syöpähoitamaan sitä, Makowiecka muotoilee.

Makowiecka ei koe työtään raskaaksi, vaikka surullisten omistajien kohtaaminen koskettaa. Hän kokee olevansa tilanteessa eläinten puolella.

– Yleensä eläimet ovat siinä vaiheessa hyvin kipeitä. Niille on helpotus päästä pois.