Kaarinan infektio-osastolla hoidetaan myös naapurikuntien koronapotilaat

0
- Uudenmaan rajoitustoimenpiteiden purku ei ole aiheuttanut ainakaan vielä merkittävää ryöpsähdystä, Erkki Tuomaala kertoo.

Kaarinan terveyskeskussairaalan infektio-osastolla on toistaiseksi rauhallista. Johtavan ylilääkärin Erkki Tuomaalan mukaan osastolla oli viime viikolla hoidettavana vajaat kymmenen kaarinalaista potilasta.

– Toistaiseksi osastolla ei ole yhtään koronapositiivista potilasta, mutta epäilyjä on, Tuomaala kertoi.

Kaarina-lehdessä kerrottiin viime viikolla, että Kaarinan terveyskeskussairaalan toinen vuodeosasto on muutettu kokonaan infektio-osastoksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sopimuksen, jonka mukaan osastolla voidaan hoitaa tarpeen vaatiessa myös Liedon, Paimion, Sauvon ja Paraisten infektiopotilaita. Vastaavasti kaarinalaisia ei-infektiopotilaita voidaan hoitaa näiden kuntien vuodeosastoilla.

Toistaiseksi yhtään kaarinalaista potilasta ei ole jouduttu siirtämään muualle hoitoon.

– Olemme pystyneet hoitamaan heidät sairaalan toisella vuodeosastolla, joka on kyllä tällä hetkellä hyvin täynnä, Tuomaala kuvailee tilannetta.

Kaarinan infektio-osastolla pystytään hoitamaan maksimissaan 30 potilasta. Jos koronaepidemia laajenee voimakkaasti, myös toinen Kaarinan vuodeosastoista voidaan tyhjentää ja muuttaa koko terveyskeskussairaala seudulliseksi infektiosairaalaksi.

Ei vaaraa muille potilaille

Kuntien välisellä vuodeosastoyhteistyöllä pyritään Tuomaalan mukaan ehkäisemään Covid 19 -taudin leviämistä. Hoidon keskittäminen on järkevää myös tilojen ja suojainten riittävyyden kannalta.

Kaarinan terveyskeskussairaalan tilat soveltuvat Tuomaalan mukaan hyvin infektiopotilaiden hoitoon. Kaarinassa on kaksi erillistä vuodeosastoa, jotka voidaan tarvittaessa jakaa vielä osiin.

– Meillä on hyvä asiantuntemus infektiopotilaiden hoidosta. Se, että koronapotilaat keskitetään yhteen paikkaan, vahvistaa osaamista. Muissa yksiköissä voidaan keskittyä muiden potilaiden hoitoon, Tuomaala perustelee seudullista yhteistyötä.

Infektio-osastosta ei aiheudu vaaraa sairaalan muille potilaille, sillä molemmilla osastoilla on omat työntekijänsä. Myöskään tavallisten kuntalaisten ei Tuomaalan mukaan pidä säikähtää koronaosastoa.

– Ei pidä ajatella niin, että tänne haalitaan suuri määrä koronapotilaita, jotka tartuttavat taudin kaarinalaisiin. Sellaista vaaraa ei ole. Taudin leviämisen näkökulmasta paljon vaarallisempaa on, että keskuudessamme liikkuu jatkuvasti ihmisiä, jotka eivät tiedä sairastavansa koronaa.

Epidemiaa ei voi estää

Tällä hetkellä ei Tuomaalan mukaan näytä todennäköiseltä, että toiselle infektio-osastolle olisi tarvetta. Todennäköisempää on, että osa infektio-osastosta joudutaan ottamaan takaisin muiden vuodeosastopotilaiden käyttöön.

– Jos epidemia ei tästä laajene, emme voi hirveän kauan jatkaa näin. Nykyinen korkea varautumisaste syö resursseja muusta toiminnasta, ja se kaikki muu meillä on edessämme myöhemmin, hän selittää.

Tilanteen tekee hankalaksi se, ettei kukaan tiedä tarkasti, miten epidemia etenee. Hallitus päätti viime viikolla koulujen avaamisesta, mutta rajoitusten purkamisen vaikutukset näkyvät vasta 1–2 viikon viiveellä.

– Uudenmaan rajoitustoimenpiteiden purku on alkanut näkyä nyt vähitellen. Se ei ole aiheuttanut ainakaan vielä merkittävää ryöpsähdystä, Tuomaala kertoo.

Rajoitusten purkaminen jakaa asiantuntijoiden mielipiteet. Tuomaala kannattaa rajoitusten maltillista purkamista. Hänen mukaansa on epärealistista kuvitella, että epidemia pystyttäisiin tukahduttamaan kokonaan.

– Epidemian huippua voidaan rajoitustoimilla siirtää, mutta se on joskus edessä. Tämä maksaa meille väistämättä ihmishenkiä, mutta ei ihmisiäkään toisaalta voi loputtomiin pitää eristyksissä. Mitä enemmän maan talous kurjistuu ja erilaisia terveysasioita jää tekemättä, sitä kovemmaksi hinta muodostuu sitä kautta.