Kaarinassa aloitetaan suolistosyöpäseulonnat

0
Kaarinassa on myös aiemmin seulottu suolistosyöpiä. Arkistokuva.

Kaarina alkaa kutsua yli 60-vuotiaita asukkaitaan suolistosyövän seulontoihin.

Suolistosyöpää on seulottu Kaarinassa aiemminkin, mutta seulontaohjelma päättyi vuonna 2016 laatuongelmiin. Asia nousi uudelleen keskusteluun perussuomalaisten valtuustoaloitteen takia.

Seulontatestit ovat parantuneet viime vuosien aikana. Vuoden 2019 aikana nykyaikaista seulontaa on pilotoitu muutamissa kunnissa. Pilottiohjelmaan on mahdollista liittyä vielä tänä vuonna mukaan.

Kaarinassa suolistosyöpien seulomista pidetään perusteltuna, sillä seulominen on varsin edullista verrattuna pitkälle edenneen syövän hoitoon. Suolistosyövät ovat usein parannettavissa, jos ne havaitaan riittävän aikaisin.

Tällä hetkellä suurin osa suolistosyövän hoitokustannuksista ohjautuu sellaisiin toimenpiteisiin, joilla syöpää ei voida enää parantaa, eli oireita helpottaviin hoitoihin ja saattohoitoon.

Syöpärekisteri arvioi, että vuosina 2020–2025 Kaarinassa voidaan seulonnan avulla vähentää suolistosyövästä aiheutuvia erikoissairaanhoidon kustannuksia noin 23 000 euroa vuodessa.

Toisaalta seulonnan käynnistäminen edellyttää rahallista satsausta. Tämän vuoden talousarvioon on varattu 23 000 euroa, jolla voidaan kattaa muun muassa kutsut ja testaukset. Lisäksi tarvitaan noin 30 000 euroa seulontahoitajan palkkakuluihin.