Kaarinassa syntyy 30 vauvaa kuussa – Edelläkävijä joutui laittamaan perhevalmennukset tauolle

0
Nämä hellyttävät kaarinalaiskaverit tapasivat ensimmäisen kerran, kun olivat vielä äitinsä vatsassa.

Kaarina-lehti kertoi pari kuukautta sitten Kaarinan olevan edelläkävijä perhevalmennuksissa eli aiemmalta nimeltään synnytysvalmennuksissa. Kaarina oli ensmmäisiä kuntia Suomessa, joissa valmennusta alettiin tarjota myös syntymän jälkeisenä aikana. Lisäksi Kaarinan valmennetaan pienissä ryhmissä eikä esimerkiksi massaluennoilla, kuten Turussa, ja tuloksena on ollut elämänmittaisia ystävyyssuhteita.

Nyt perhevalmennukset ovat kokoontumisrajoitusten vuoksi tauolla, eikä Kaarinassa järjestetä myöskään etävalmennuksia. Valmennuskertoja olisi Kaarinassa ollut neljä ennen synnytystä ja neljä sen jälkeen.

Toisaalta kaarinalaisäidit saavat edelleen valmennuksen tietosisällön.

– Olemme käyneet äitiysneuvolassa läpi samoja asioita kuin perhevalmennuksessa, kertoo terveydenhoitaja Sonja Sinisalo Kaarinan pääterveysaseman neuvolasta.

Se, mikä tänä keväänä jää puuttumaan, on toisten perheiden vertaistuki.

Kaarinassa syntyy hiukan alle 30 vauvaa kuukaudessa. Koronakevään aikana noin 70–80 kaarinalaista perhettä joutuu mukautumaan koronarajoituksiin, joiden vuoksi isä ei pääse esimerkiksi keisarinleikkaukseen edes etäyhteydellä.

– Rajoitukset ovat aiheuttaneet huolta ja epävarmuutta, mutta perheet ovat hyvin ymmärtäneet, miksi näitä rajoituksia on. Lisäksi tilanteeseen on jo alettu tottua, Sinisalo kertoo.

Tyksissä rajoituksilla suojellaan paitsi perheitä myös henkilökuntaa.

THL kertoo, että suurimmalla osalla synnyttäneistä esiintyy baby bluesia eli synnytyksen jälkeistä herkistymistä, kuten itkuherkkyyttä, väsymystä, alakuloisuutta ja mielialan suuria muutoksia. Noin 10–20 prosenttia äideistä ja isästä kärsii vakavammasta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Riskinä on, että korona-aika lisää masentuneiden määrää ja masennuksen voimakkuutta, kun perheet ja äidit jäävät yksin. Isovanhempia ei voi pyytää arjen avuksi, eikä muita vauvaperheitä saa tavata.

– Jos tulee väsymystä ja ahdistuneisuutta tai arjen ongelmia, toivomme, että niitä otettaisiin esille neuvolassa tai Kaarinan perhekeskukseen otettaisiin yhteyttä, Sinisalo sanoo.

Apuun pääsee kiinni esimerkiksi soittamalla sosiaalipalveluiden neuvontapuhelimeen tai kysymällä neuvolan chatissa. Lisäksi sosiaalisesta mediasta löytyy paljon vertaisryhmiä.

Perhevalmennukset käynnistetään heti, kun on jälleen mahdollista.