
– Meillä oli tarkoituksena järjestää ryhmäliikuntatapahtumia ja jakaa runsain määrin luontoliikuntapasseja pitkin Kaarinan ja Piikkiön aluetta, mutta korona tuli ja sotki suunnitelmat, pahoittelee Kaarinan-Piikkiön sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Suutari ja kannustaa nyt omatoimiseen luontoliikuntaan.
– Liikkuminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää poikkeustilanteesta huolimatta. Luonnossa on aina jotakin mielenkiintoista nähtävää, kuultavaa ja tutkittavaa.
Jokainen halukas voi hakea luontoliikuntapassin Kaarinan yhteispalvelupisteestä Fiskarista.
Passiin voi kirjata luontoliikkumisensa ja pienetkin liikuntamäärät. Passissa on ehdotuksia, mitä luonnossa voi tehdä.
Passi on voimassa kevääseen 2021, ja jos sen haluaa palauttaa, osallistuu tuotepalkintojen arvontaan.
Passissa pyydetään myös lupaa käyttää liikuntamäärätietoja tutkimukseen.
Hankkeessa kehitetään luontoliikuntaa hyvinvoinnin tukemiseen sekä liikunnallisen elämäntavan lisäämiseen.
– Hanke on tarkoitettu muillekin kuin sydänyhdistysten jäsenille, hanketyöntekijä Merike Ojala Varsinais-Suomen Sydänpiiristä vinkkaa.
Luontoliikuntaa sydämeen ja mieleen 2019–2021 -hanke alkoi Varsinais-Suomen ja Satakunnan Sydänpiirien alueella viime syksynä. Luontoliikuntaohjelmaa testataan kuudessa varsinaissuomalaisessa sydänyhdistyksessä ja kahdessa satakuntalaisessa sydänyhdistyksessä.
Kaarinan-Piikkiön sydänyhdistys on yksi pilottiyhdistyksistä.
Ojala kertoo, että tarkoitus oli alun perin järjestää ryhmämuotoisia luontoliikuntatapaamisia.
– Nyt ne on siirretty myöhemmäksi ja pyritään järjestämään syksyllä. Pilottijaksokin jatkuu ensi vuoden kevääseen.
Hankkeeseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Sydänliiton ohella siinä ovat mukana Turun ammattikorkeakoulu ja Metsähallitus, joka hallinnoi esimerkiksi kansallispuistoja.
– Suunnitteilla on syksymmällä retkiä esimerkiksi Lenholmenin luonnonsuojelualueelle Paraisille ja Kurjenrahkan kansallispuistoon.
Teksti ja kuva: Kylli Salo