Nuoret harmissaan: Kaarinan seurakunta perui rippileirit

0
Rippileirin piti olla Aada Vaahtorannalle, Peppi Niemiselle, Oona Vannesluomalle, Iina Soinille, Niklas Petterssonille ja Lukas Armiselle yksi kesän kohokohdista. He kokevat, etteivät lähiopetuspäivät voi korvata leirin tunnelmaa ja yhdessä vietettyä viikkoa.

Kaarinan seurakunnassa ei järjestetä tulevana kesänä lainkaan perinteisiä rippileirejä. Kirkkoherra Ville Niittynen linjasi, että koronatartuntojen välttämiseksi rippikoulut järjestetään poikkeuksellisesti päiväopetuksena Kaarinan kirkolla ja Papinholmassa. Konfirmaatiot on siirretty marraskuulle.

Aluksi näytti siltä, että rippikoulut joudutaan käymään tänä vuonna kokonaan verkon välityksellä. Asiaa harkittiin Kaarinan seurakunnassa uudelleen, kun tartuntatilanne hellitti ja rajoituksia alettiin purkaa. Päätös lähiopetuspäivien järjestämisestä tehtiin toukokuun puolivälissä.

– Kaarinan seurakunnan kaikissa toiminnoissa mennään tänä kesänä turvallisuus edellä. Se on ykkösprioriteetti, Niittynen painottaa.

Myös Piikkiössä leirit peruttu


Rippikouluikäiset kaarinalaisnuoret ovat harmissaan rippileirien peruuntumisesta. He eivät koe, että leirit olisivat suuri riski koronaviruksen leviämiselle.

– Olemmehan me koulussakin. Miten leirit eroavat siitä, paitsi että rippileireillä on huomattavasti vähemmän ihmisiä? Niklas Pettersson ihmettelee.

Kirkkohallitus ei ole kieltänyt rippileirien järjestämistä, vaan jokainen seurakunta saa tehdä päätöksen itse. Myöskään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sisällä ei ole täysin yhtenäistä linjausta rippileireistä.

– Pari kaveria on menossa rippileirille Turkuun. Siellä on ensin kaksi päivää etäopetusta ja sitten muutaman päivän mittainen leiri. Sekin olisi ollut parempi vaihtoehto kuin tämä, Lukas Arminen kritisoi.

– Joissakin seurakunnissa Uudellamaalla pidetään leiri, mutta Kaarinassa ei, vaikka täällä ei ole edes niin paljon tartuntoja, Aada Vaahtoranta hämmästelee.

Kirkkoherra Niittysen mukaan valtaosassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kymmenestä seurakunnasta ei järjestetä tänä kesänä leirejä. Yhtymän omistama Kunstenniemen leirikeskus on kiinni.

Esimerkiksi Piikkiön seurannassa rippikoulut pidetään monimuotoisina päivärippikouluina, joihin sisältyy sekä verkko-opetusta että toimintaa pienryhmissä.

Kirkkohallituksen ohjeissa painotetaan Niittysen mukaan sitä, että päätöstä tehtäessä on kiinnitettävä huomiota paikallisiin olosuhteisiin ja leirin järjestelyihin.

– Suomessa voi olla sellaisia paikkakuntia, joissa ei ole ollut koko keväänä yhtään koronatartuntaa. Muualla on ehkä tilavampia ja väljempiä leirikeskuksia, joissa pitää leirejä. Tai sitten he ovat valmiimpia ottamaan riskejä. Kaarinassa haluamme mennä turvallisuus edellä, Niittynen perustelee.

Rippijuhla kesällä tai marraskuussa


Rippikoulujen peruminen ei ole Niittysen mukaan aiheuttanut Kaarinan seurakunnassa palautevyöryä. Henkilökohtaisesti hän on saanut vain kaksi yhteydenottoa.

– Meillä on lähes 300 rippikoululaista, niin varmasti joukossa on hyvin monenlaisia haluja ja näkemyksiä, hän arvelee.

Kirkkohallitus suosittelee, että seurakunnissa kysyttäisiin nuorten ja heidän perheidensä näkemyksiä rippikoulujen järjestämisestä.

– Emme ole lähteneet keskustelemaan turvallisuuslinjauksista nuorten ja heidän perheidensä kanssa. Sen sijaan soitamme tai kokoustamme kaikkien kanssa Teamsissa ennen rippikoulua ja kuuntelemme nuorten mielipiteitä esimerkiksi lähiopetuspäivien toteutuksessa, Niittynen lupaa.

Hän muistuttaa, että joukossa voi olla sellaisiakin nuoria, jotka eivät välttämättä koe turvalliseksi osallistua ollenkaan lähiopetukseen. Jos tällaisia nuoria on monta, heitä varten voidaan mahdollisesti järjestää erillinen etärippikoulu.

Juttuun haastateltuja nuoria harmittaa myös konfirmaatioiden siirtyminen loppuvuoteen. Osassa seurakunnissa konfirmaatiot järjestetään kesällä ulkona.

– Tiedän, että eri seurakunnissa on keksitty hyvinkin innovatiivisia ratkaisuja konfirmaatioiden suhteen. Me pidämme kiinni marraskuusta, koska konfirmaatiot jouduttiin jo kertaalleen siirtämään sinne, Niittynen perustelee.

Kaarinan seurakunta jakaa poikkeuksellisesti rippikoulutodistukset nuorille heti rippikoulun jälkeen, jotta perheet voivat halutessaan viettää rippijuhlia jo kesällä. Niittynen muistuttaa, että rippikoulu ja konfirmaatio ovat juridisesti ja teologisesti eri asia, vaikka ne yleensä mielletään samaan pakettiin kuuluvaksi.

– Kun näin poikkeusoloissa erotamme ne, perheet voivat itse päättää, milloin rippijuhlan järjestävät: kesällä vaiko konfirmaation jälkeen marraskuussa.

Ulkoilupäiviä Papinholmassa


Niittynen lupaa, että leirien perumisesta huolimatta nuorille yritetään tänäkin kesänä tarjota mahdollisimman mukavia ja ikimuistoisia rippikoulukokemuksia. Rippikouluviikon aikana nuorille järjestetään Papinholmassa ulkotoimintapäiviä, joissa on mahdollista esimerkiksi uida ja grillata. Myös lounas tarjotaan.

Niittynen myöntää, että rippileirien peruuntuminen on menetys myös seurakunnalle. Vain noin 75 prosenttia suomalaisista kuuluu kirkkoon, mutta noin 85 prosenttia nuorista käy rippikoulun. Seurakunnille leirit ovat siis mahdollisuus tavoittaa sellaisia nuoria, jotka eivät ole muulla tavoin mukana seurakunnan toiminnassa.

– Se jää nähtäväksi, millaisia vaikutuksia leirien peruuntumisella on seurakuntaan. Tänä kesänä mennään turvallisuus eikä seurakunnan jäsenmäärä edellä. First things first, Niittynen toteaa.

Kaarinalaisnuoret toivovat, että Kaarinan seurakunnassa olisi katsottu ensin, miten rajoitusten purkaminen vaikuttaa tartuntoihin Turun seudulla ja tehty päätös leirien järjestämisestä vasta sitten.

– Toivon, että jos tartunnat eivät lähde leviämään, asiaa harkittaisiin vielä uudelleen, Peppi Nieminen toteaa.