Onko ovet auki? Kaarina-lehti teki kierroksen Kaarinan ydinkeskustassa

0
Matkatoimisto Forte on auki, vaikka sen olisi luullut pistävän ensimmäisten joukossa oven säppiin. Sanna Eriksson kertoo, että Forte on ollut Kaarinan keskustassa runsaat kolme vuotta. Sitä ennen liike sijaitsi Paraisilla. Paikan päällä toimistolla työskennellään nyt harvemmin kuin tavallisesti.

Juhlapäiväksi voisi käydä hakemassa juustokakun Naantalin Aurinkoisesta Kaarinan keskustasta… mutta ovessa on lappu, että kahvila on suljettu toistaiseksi. Googlaamisen perusteella sama kohtalo on Naantalin Aurinkoisen yhdellätoista muullakin kahvilalla.

Silmälasit ovat vinossa, ja ne pitäisi suoristaa. Yllättäen sekä Instrumentarium että Silmäasema Puntarinkadulla ovat hiljaisia ja pimeitä. Nekin on suljettu koronaepidemian vuoksi toistaiseksi.

Onko Kaarinan ydinkeskustassa enää yrityksiä, jotka pitäisivät ovensa koronasta huolimatta auki? Kannattaako keskustaan lähteä ostoksille?

Kaarina-lehti teki kierroksen Kaarinan torin ja Oskarinaukion katutasolla olevissa liikeyrityksissä.

Matkatoimisto yhä auki

Koronarajoitusten luulisi olleen kuolinisku ensimmäiseksi Pyhän Katariinan tiellä sijaitsevalle Matkatoimisto Fortelle, mutta ovet ovat auki ja sisällä istuu Sanna Eriksson .

Vaikeaa yrityksellä kuitenkin on, hän kertoo.

Forten matkat ovat 90-prosenttisesti olleet ulkomaanmatkoja. Vapaa-ajan matkustus on käytännössä loppunut, ja nyt Forte palvelee pääasiassa matkustajia, joiden täytyy lähteä työn vuoksi ulkomaille.

Kotimaanmatkailu saattaa elpyä lähiaikoina, mutta Eriksson kertoo, että toistaiseksi Fortessa ei ole etsitty uusia matkakohteita kotimaasta. Tilannetta seurataan, ja hallituksen seuraavia linjauksia odotellaan.

Fortessa on kolme työntekijää, ja heillä on ollut lomautuksia.

Pyhän Katariinan tien varrella sinnittelee myös vaatekauppa Z.Woman. Siellä sattuu haastatteluhetkellä olemaan useita asiakkaita katselemassa vaatteita.

Yrittäjä Ulla Nikonen kertoo asiakasmäärien romahtaneen maaliskuun puolessavälissä.

– Korona herättää ihmisissä pelkoa, ja sitä pitää ymmärtää, hän kommentoi.

Yksinyrittäjä ei voi lomauttaa työntekijöitään, mutta vaatteita on laitettu alennukseen. Tilaa on saatava syksyn vaatteille. Ne tilattiin jo tammikuussa, silloin, kun koronaepidemia näytti vain kaukaiselta Kiinan ongelmalta.

Riskiryhmät voivat varata Z.Womanista oman ajan, jolloin asioivat. Siksi tavallisia aukioloaikoja on supistettu. Muita uusia toimintamuotoja yrittäjä ei ole lähtenyt kehittelemään.

– Ennemmin vaikka lopetan liikkeen kuin lähden pitämään verkkokauppaa, hän puuskahtaa.

Hiljaista oli aiemminkin

Kultasepänliikkeessä Kaarinan Kulta-ajassa Tapio Hytti tuo juuri rannekellonsa patteria vaihdettavaksi.

Yrittäjä Heikki Wirman ottaa kellon vastaan ja kertoo – muista yrittäjistä poiketen – että asiakasmäärät eivät ole koronapandemian vuoksi vähentyneet dramaattisesti. Määrä oli nimittäin alun perinkin vaatimaton. Hän kokee, että parkkipaikkojen vähentyminen keskustassa söi asiakkaat.

33 vuotta Kaarinan keskustassa kultasepänliikettä pitäneellä Wirmanilla on paljon sanottavaa Kaarinan yrittäjäystävällisyydestä, jota hän pitää keisarin uusina vaatteina. Keskustasta ei löydy esimerkiksi kenkäkauppaa, kirjakauppaa, pyöräkauppaa tai rautakauppaa. Ihmisten on mentävä ostoksille Turkuun eikä Kaarinan keskustaan.

– Ja Sauvon kuntakin on meille parempi asiakas kuin Kaarinan kaupunki, hän päivittelee.

Ruokaa saa, olutta ei vielä

ToriPub on kiinni ja hiljainen. Nettisivuilta käy kuitenkin ilmi, että tauko oli väliaikainen: pubin ovet avautuvat 1.6.

Osoittautuu myös, että Naantalin Aurinkoinenkaan ei lakannut lopullisesti paistamasta Kaarinassa. Yrittäjä Petri Kolehmainen vastaa sähköpostiin, että kahvila avautuu taas Kaarinassa kesäkuun alkaessa. Juustokakuille on toivoa.

Muut ruokapaikat näyttäisivät olevan jo toukokuussa auki: Taikinatalo ja Kotipizza Puntarinkadulla, Royal Kitchen torin laidalla sekä Focca ja Pizzaline Oskarinaukion laidalla. Aukioloajat ovat kuitenkin usealla suppeammat kuin tavallisesti.

Jopa Hotelli Kivitaskuun pääsisi yöpymään.

Oskarinaukion ja torin lähiympäristössä olevilla kampaamo- ja kauneudenhoitoyrityksillä, joita osui toimittajan silmiin kaksitoista, aukioloajat eivät olleet muuttuneet ainakaan merkittävästi. Muutama toimii vain ajanvarauksella.

Optikollekin pääsee

Keskustasta löytyy kuin löytyykin paikka, missä saa silmälasinsa kuntoon. Kaarinan Silmälasissa vanhan virastotalon alakulmauksessa optikkoyrittäjä Tuomas Rinne näkee jo ovelta, että toimittajan lasit ovat vinossa ja niitä pitää suoristaa.

Tosin Kaarinan Silmälasikin oli keväällä kuusi viikkoa auki vain sovittaessa. Rinne kertoo, että kun ensimmäiset koronarajoitukset annettiin, kauppa pysähtyi käytännössä täysin.

– Eikä täällä vieläkään tungosta ole. Nyt saisi asioida rauhassa, Rinne naurahtaa.

Nyt on vähitellen palattu normaaleihin aukioloaikoihin. Tällä viikolla alkavat myös silmälääkärit ottaa vastaan.

– Tämä on tärkeä palvelu ihmisille. Esimerkiksi jos istuu silmälasiensa päälle eikä varalaseja ole, tarvitaan nopeaa apua.

Piilolasisovituksia ei ole tehty, sillä silloin täytyy tulla asiakasta hyvin lähelle.

Kaarinan Silmälasi on ollut Kaarinassa vuodesta 1998, ja Rinne tuli sen yrittäjäksi vuonna 2014. Yritys sijaitsee vanhassa virastotalossa, jonka purkamista harkitaan. Mikäli näin käy eikä koronaepidemia tuo uusia yllätyksiä, Rinne vakuuttaa, että yritykselle etsitään Kaarinan keskustasta uudet liiketilat.

– Olemme Kaarinassa, Piikkiössä ja Paraisilla ainoa ketjuihin kuulumaton optikkoliike, ja tälle on selvästi tarvetta, hän miettii.

– Silmälasit eivät ole tavara, jonka voi ostaa keneltä tahansa, vaan monet kaipaavat sitä, että joka kerta paikalla on tuttu ihminen, joka räätälöi lasit juuri itselle sopiviksi.

Apteekkiin ja lukkosepälle

Pankeista Osuuspankki on auki normaalisti, tai ainakaan poikkeusajoista ei tiedoteta. POP Pankki on samoin auki, mutta käteistä rahaa on saatavilla vain aamupäivisin. Liedon Säästöpankki on jatkossa auki vain muutaman tunnin maanantaisin.

Apteekki, Mehiläinen ja R-kioski ovat auki, samoin Kukkakauppa Katariina, toimistotarvikkeita myyvä Yrityshuolto, Kaarinan Lukko ja KuvaLaine – vaikka viimeksimainitun toimipiste Turussa on sulkenut ovensa.

Myös Kaarinan Fysiopiste, Kaarinanseudun Hautaustoimisto sekä kiinteistönvälitysfirmat Aninkainen ja ReMax ovat auki. Tatuointi- ja taideyritys Studio Mustakettu on auki ajanvarauksella.

Kaarinan Sisustuskulma tiedotti maaliskuussa pitävänsä ovet väliaikaisesti kiinni mutta availi huhtikuussa silloin tällöin oviaan ja toukokuussa aukioloajat ovat normalisoituneet.

Koronaepidemian aikana yritysten tilanteet voivat muuttua nopeasti. Tiedot aukioloajoista perustuvat pääosin yritysten ovilla ja verkkosivuilla olleisiin tiedotteisiin. Kaarina-lehti tekee kesän mittaan yrityskierroksia myös muualla Kaarinassa.