Punaisen Ristin kauppakassipalvelu käynnistyi ensimmäisenä Kaarinassa: ”Tarkoituksena ei ole talloa kenenkään bisnestä”

0
SPR:n vapaaehtoiset Tuula Holtti ja Harri Suomi keräävät yhdessä ostoksia. Viime keskiviikkona kerättävänä oli neljän kaarinalaisen kauppaostokset. Ostoksia oli keräämässä yhteensä neljä vapaaehtoista.

Kaksi kurkkua, kolme pulloa vichyä, suodatinpusseja… Kaarinalainen Harri Suomi kulkee ruokakaupassa kahden ostoslistan kanssa ja luettelee tuotteita ääneen. Ruuat eivät ole tulossa hänelle itselleen, vaan Kaarinassa asuville vanhuksille.

SPR:n maksuton kauppakassipalvelu käynnistyi Kaarinassa ensimmäisenä kuntana Varsinais-Suomessa. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Kaarinan kaupungin kanssa, ja se on tarkoitettu kaikille yli 70-vuotiaille, joilla ei ole käytössään kaupungin myöntämää kauppapalvelua.

Sittemmin kaupunginhallitus päätti, että kauppakassipalveluun ovat oikeutettuja myös alle 70-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat.

Monet kaupat tarjoavat kotiinkuljetuspalveluita, mutta SPR:n Tuula Holtin mukaan kaikilla ei ole varaa tai mahdollisuutta käyttää niitä. SPR:n kauppakassipalvelu tarjoaa vaihtoehdon.

– Tarkoituksena ei ole talloa kenenkään bisnestä. Ne, joilla on varaa ja netti käytössään, tilaavat edelleen tietenkin ostoksensa kaupan kautta. Meidän palvelumme on tarkoitettu esimerkiksi sellaisille ihmisille, jotka eivät osaa käyttää nettiä, hän selventää.

15 vanhusta käyttää palvelua

SPR:n kauppakassipalvelua voi tiedustella soittamalla palvelutori Eerikkiin. Kauppakassin saa tilata kotiinsa kerran viikossa.

Ostoslista laaditaan puhelimessa palveluohjaajan kanssa. Sen jälkeen tilaus välitetään SPR:n vapaaehtoisille kerääjille.

Palveluohjaaja Sanna Fräntin mukaan SPR:n kauppakassipalvelu on tällä hetkellä käytössä noin 15 kaarinalaisella vanhuksella. Tarvetta palvelulle olisi todennäköisesti enemmän, mutta tieto uudesta palvelusta ei ole tavoittanut kaikkia riskiryhmäläisiä.

Kaarinan kaupungin palveluohjaajat soittivat huhti-toukokuussa kaikille kotona asuville yli 80-vuotiaille, jotka eivät ole kotihoidon piirissä. Samalle heille kerrottiin kauppa-avusta.

– Osa vanhuksista on sanonut käyttävänsä esimerkiksi Relaxionin kauppapalvelua. Ilahduttavan monella vanhuksella tuntui olevan hyvä tukiverkosto, joka auttaa, Fränti kertoo.

– Meille oli yllätys, miten hyvin kaarinalaisvanhukset ovat pärjänneet poikkeusoloissa. Osalla on ollut terveyteen liittyvää huolta ja osa on kaivannut kauppa-apua, mutta mitään suurta hätää ei ole ilmennyt, palveluohjaaja Emma Redjepi täydentää.

Emäntä kiittää

SPR:n vapaaehtoisten kauppareissu on edennyt leipäosastolle. Holtilla on voisarvet hukassa.

– Suurin vaikeus tässä on se, jos ihminen on tilannut esimerkiksi piimälimppua ja se on hyllystä loppu. Silloin pitää etsiä myyjä ja kysyä, mikä voisi olla lähin korvaava tuote.

Monet ihmiset välttelevät kauppoja tartuntojen pelossa, mutta vapaaehtoisia ei hirvitä käydä kaupassa toistenkin puolesta.

– Onpahan jotakin tekemistä, ja kaupan päälle saa hyvän mielen, kuten SPR:n hommissa yleensä. Jos tartuntaa lähtee pelkäämään, elämä menee turhan ahtaaksi, Suomi ajattelee.

Mies hymähtää, että vapaaehtoistyöstä on ollut hyötyä myös siviilielämässä.

– Meillä emäntä on hoitanut yleensä isommat kauppaostokset. Minulla on ollut vaikeuksia löytää oikeita tuotteita kaupasta, mutta nyt siihenkin alkaa harjaantua.

Pyöränkori keveni

Kun ostokset on tehty, autonkuljettaja Petteri Aalto kurvaa kaupan pihaan. Normaalisti Aalto kuskaa muun muassa Kaarinan kotihoidon asiakkaita. Nyt kyytiin pääsee neljä Ikea-kassillista ruokaa.

Ensimmäinen määränpää on Littoisissa. Lyyli Takalo avaa oven vuolaasti kiitellen. Takalo asuu yhdessä 84-vuotiaan miesystävänsä kanssa.

– Ensin ajattelin, että kyllä me pärjäämme. Olen käynyt pyörän kanssa kaupassa aamuvarhaisella, kun siellä on hiljaista. Jälkeenpäin ajateltuna on ollut suuri helpotus, että meille tarjottiin tätä palvelua.

Nykyisin Takalo tilaa isommat ostokset kauppapalvelun kautta ja pyöräilee kauppaan vain tarvittaessa.

Hän suhtautuu koronan tuomiin rajoituksiin ymmärtäväisesti, vaikka varsinkin alkuvaiheessa eristyksissä oleminen tuntui vaikealta. Olo on helpottanut, kun on mennyt ulos liikkumaan ja pyöräilemään.

– Kaikkein eniten kaipaan kuntosalia, jossa käyn normaalisti kolme kertaa viikossa, Takalo haaveilee.

Jos olet kiinnostunut SPR:n kauppakassipalvelusta, ota yhteyttä palvelutori Eerikkiin, p. 050 512 9150 (ma–pe klo 9–13). Alle 65-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat voivat olla yhteydessä vammaispalveluiden ohjaus- ja neuvontapuhelimeen p. 050 373 2857

Valtuutettu ostoksilla neljän kauppalistan kanssa,

fysioterapeutti hoiti 20 vanhuksen ostokset

Koronakriisi herätti myös yksittäisissä ihmisissä auttamisenhalun. Piikkiöläinen kaupunginvaltuutettu Kimmo Hollmén ja Relaxionin fysioterapeutti Petra Kaukoranta ovat auttaneet vanhuksia kauppaostoksissa maaliskuun puolivälistä saakka. Hollménin kokoamassa ringissä on ollut heidän lisäkseen myös muita vapaaehtoisia auttajia.

– Kun koronakriisi alkoi, meiltä katosivat kaikki asiakkaat. Erityisesti se vaikutti minuun, koska hoidan pääasiassa yli 70-vuotiaita. Yrittäjähenkisenä ihmisenä aloin heti miettiä, millä tavalla voisin tässä tilanteessa auttaa parhaiten ikäihmisiä, Kaukoranta kertoo.

Parhaimmillaan Kaukoranta on hoitanut viikossa parinkymmenen vanhuksen kauppaostokset. Naapuriapu ei ole ollut kummallekaan heistä bisnes eivätkä he ole ottaneet ostosten toimittamisesta maksua.

– Olen saanut hyvää mieltä ja toivottavasti ehkäistyä muutaman tartunnan, Hollmén kommentoi.

SPR:n apu tervetullut

Kunnilla ja järjestöille avun organisoiminen on kestänyt pidempään kuin yksittäisillä hyväntekijöillä. Nyt apua on tarjolla, mutta monella vanhuksella voi olla korkea kynnys vaihtaa auttajaa.

– Eräs pariskunta soitti minulle ja kertoi, että kaupunki oli ollut heihin yhteydessä ja tarjonnut SPR:n kauppapalvelua. He pelkäsivät, että minä pahoitan mieleni, jos he siirtyvät käyttämään sitä. Selitin, että minulle on vain helpotus, että auttajia on monta, Hollmén selventää.

Kaukoranta arvelee, etteivät kaikki vanhukset ole tietoisia SPR:n ja kaupungin kauppapalvelusta. Hän kuulee siitä itsekin ensimmäistä kertaa.

– Sehän on hyvä asia! Omat työni ovat onneksi pikkuhiljaa palautuneet ja asiakkaat ovat uskaltautuneet varaamaan kotikäyntejä, joten siirrän mielelläni vastuuta hyväntekeväisyydestä muille, Kaukoranta toteaa.