Punaisen Ristin viikkoa vietetään koronan keskellä

0
Räiskälemestarit Veikko Haapanen, Maija Söderblom ja Ritva Wahlroos syksyllä 2019 SPR:n toimintakauden avajaisissa.

Hyvää huomenta! Vietämme Punaisen Ristin viikkoa. Viikolla juhlitaan maailmanlaajuisesti Punaisen Ristin perustajan Henry Dunantin syntymäpäivää (8.5.1828).

Dunant muutti maailmaa pysyvästi. Hän koki Italian Solferinon taistelun joukkotappamiset ja kertoi kirjassaan sodan julmuuksista. Hän toi esiin sodan epäinhimillisyyden ja kärsimykset, haavoittuneiden hoidon surkean tason ja sotavankien huonon kohtelun.

Suomen Punaisen Ristin edeltäjä ”Suomen yhdistys haavoitettujen ja sairaiden hoitoa varten” perustettiin vuonna 1877. Se oli yksi liikkeen vanhimmista kansallisista yhdistyksistä.

Alkuperäinen ajatus Suomessakin liittyi sodan uhrien auttamiseen, mutta alusta saakka työn kohteena oli myös rauhanaikaisten onnettomuuksien ja kulkutautien uhrien auttaminen.

1900-luvun sodissa Punaisella Ristillä oli näkyvä rooli sekä sairaanhoidossa että muussa ihmisten auttamisessa. Sodan jälkeisenä jälleenrakennuksen aikana myös Punaisen Ristin toiminta alkoi rakentua oleelliseksi osaksi kansalaistoimintaa.

Punaisen Ristin osastot perustettiin Kaarinaan ja Piikkiöön keväällä 1951. Ensi keväänä juhlimme täkäläisiä toiminnan aloittajia.

Toiminta alkoi epäinhimillisyyden huomaamisesta. Inhimillisyyden edistäminen ja kärsimyksen lievittäminen ovat edelleen toiminnan lähtöajatuksia. Nämä ilmenevät eri aikoina eri tavoin.

Nykyään toiminnassa on vahvana ihmisten hyvinvointia tukeva toiminta. Neuvomme, opastamme, autamme ja olemme mukana järjestämässä tilaisuuksia yhdessäoloon. Mukava yhdessäolo pitää yllä ihmisten hyvinvointia.

Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osastossa meillä oli paljon suunnitelmia tälle viikolle ja lähiviikoille. Lähituvan piti olla auki, ystävätoiminnan jatkua suunnitellusti, samoin monikulttuurisen toiminnan, läksyhelpin, koulujen ylijäämäruoan jakelun, käsityökerhojen sekä Terveyspisteiden ja Hyvinvointikahvilan. Viikon erityistapahtumana piti olla liikuntaan ja kunnon arviointiin liittyvä tapahtuma Kaarina-salissa. Kaikki suunnitelmat kaatuivat kerralla. Koronavirus! Emme voi kokoontua, ja moni toimija on riskiryhmäläisenä kotona.

Yksi Punaisen Ristin erityistehtävä Suomessa ja maailmalla on auttaa viranomaisia kriiseissä ja onnettomuuksissa sekä antaa konfliktien aikana humanitaarista apua ja suojelua. Kun seuraamme uutisissa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen sairastuneiden kohtaamista eri puolilla maailma, näemme usein punaisen ristin tai punaisen puolikuun auttajien vaatteissa. He toteuttavat tätä tehtävää.

On ilo palata sellaiseen arkeen, jossa voimme taas olla yhdessä ja kertoa kuulumisiamme. Onneksi aurinko paistaa ja menemme kohti kesää. Tapaamisiin, pysytään terveinä!

Lea Leiwo

Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osasto, hallituksen jäsen