Synnytyksiä koronan aikaan: ”Lasta ja vanhempaa ei saisi erottaa toisistaan kevyin perustein”

0

Vastasyntyneiden teho-osaston ylilääkäri Liisa Lehtonen Tyksistä on huolissaan siitä, miten tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi erotetaan mittavasti vanhempia lapsistaan.

– On nähtävissä, että lapsen ja vanhemman läheisyydestä luovutaan nyt maailmanlaajuisesti helposti ja kevyin perustein, sillä separaation seuraukset eivät näy heti. Muutoksilla on kuitenkin kauaskantoisia seurauksia, hän miettii.

– Lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen rakentumiselle ja imetyksen käynnistymiselle on biologinen herkkyysaika, jota ei saisi estää. Meidän osastollamme on mietitty kaikki mahdolliset vaihtoehdot, jotta koronaviruksen vuoksi aiheutettaisiin mahdollisimman vähän separaatiota herkässä vaiheessa.

Tyksissä vastasyntyneiden teho-osastolla eli keskolassa sekä äiti että isä saavat olla mukana vauvan hoidossa koronaepidemiasta huolimatta, mikäli he ovat terveitä.

– Meillä vauvan vanhempia ei katsota vierailijoiksi vaan osaksi vauvan hoitotiimiä. Lisäksi meidän perhehuoneemme mahdollistavat tämän käytännön.

Sen sijaan muualla lasten ja nuorten klinikalla lapsen mukana saa olla vain yksi aikuinen.

Koronaepidemian vuoksi vanhemmat eivät saa keskolassa olla tekemisissä toisten vanhempien kanssa. Lounashuonetta käytetään vuorotellen. Myöskään isovanhempia, vauvan sisaruksia tai muita läheisiä ei saa tulla paikalle, toisin kuin ennen.

Keskolassa ei vielä ole ollut koronapositiivisia vauvoja tai äitejä. Heitä varten on odottamassa kaksi eristyshuonetta, jossa negatiivinen ilmanpaine estää virusten pääsyn muualle keskolaan.

Lehtonen kertoo, että noin 15% vastasyntyneistä joutuu vastasyntyneiden teho-osastolle. Suurin osa heistä viettää siellä vain lyhyen ajan, kuten yhden yön. Toisaalta osa vauvoista joutuu olemaan keskolassa kuukausia, kuten hyvin ennenaikaisesti syntyneet.

Noin 40%:lla kaikista vastasyntyneistä on jotain tavallisesta poikkeavaa seurannan tarvetta. Yleistä on esimerkiksi se, että äidin raskausajan diabetes edellyttää vauvan sokeriseurantaa.

Synnytyksiä koronan aikaan:

Puoliso tai tukihenkilö saa olla mukana vain alatiesynnytyksessä. Puolison tai tukihenkilön on oltava terve.

Keisarinleikkauksissa tai synnytystä käynnistettäessä äiti on yksin. Isään ei saa myöskään ottaa etäyhteyttä keisarinleikkauksessa aikana, sillä kännykät on hygieniasyistä kielletty. Isä voi nähdä lapsensa hetken verran, kun äiti ja vauva siirretään keisarinleikkauksesta synnyttäneiden osastolle.

Isä ei saa tulla synnytyksen jälkeen synnyttäneiden osastolle. Perhehuoneita ei myöskään ole käytössä. Kun äiti ja vauva pääsevät sairaalasta pois, isä saa tulla hakemaan heidät ovelta.

Raskauden aikana äiti käy neuvolassa yksin, samoin poliklinikka- ja seulontakäynneillä.

Äiti ja isä tai muu tukihenkilö saavat molemmat tulla keskolaan, jos he ovat terveitä. Sen sijaan muussa lasten ja nuorten sairaalahoidossa sallitaan ainoastaan yksi aikuinen saattaja, ja hänen tulee olla terve.