Tyrskähdetty: Ei meillekään tullut koronakirjettä, kiitos seurakunnalle ja miksi kirjastot ovat vielä kiinni

0

Viimeksi Tyrskähdyksissä ihmeteltiin, onko THL:n koronakirjettä tullut Kaarinaan. Meille se tuli jo huhtikuun puolessavälissä Krossiin Autoilijankadulle. Kirje oli vaatimattoman näköinen ja mainosten välissä, joten moni saattoi heittää sen roskikseen. Sisältö oli kuitenkin hyvä ja monipuolinen.

Tyytyväinen

Terveisiä seniorille: Asun myös Paraistentiellä. Koronakirjeet on jaettu ainakin meidän taloyhtiöömme, mutta ne tulivat mainospostin välissä. Sen takia koronakirje on jäänyt ehkä monilla huomaamatta. Meidän kerrostalossamme nippu jätetään alas. Sieltä jokainen voi halutessaan noutaa omansa. Ne, jotka eivät hakeneet mainoksia, eivät saaneet myöskään koronakirjettä.

Paraistentien asukas

Seniorille terveisiä: En ole saanut eikä kukaan naapurikaan sitä THL:n kirjettä. Toisaalta en kaivannutkaan, saman tiedon sai muualta (enkä edes luota THL:ään), mutta periaatteessa, jos niiden toimittamisesta on maksettu… Ja mehän maksamme sen.

Nuori seniori

Tiedoksi – kyllä on saatu THL:n koronakirje jo huhtikuussa ainakin Piispanristillä.

Valpas

Ei ole myöskään koronakirjeitä Piikkiössä jaettu.

Ihmettelijä Piikkiöstä

Kiitos Kaarinan seurakunnan kappalaiselle Henri Kestille ja kanttori Olli-Heikki Hussolle siitä, miten siunasitte läheisemme hautaan. Hautajaisista tuli suurenmoiset, ja kaikki luulivat, että Henri oli läheisemme tuttu, ja ihmettelivät, miten voi pappi näin hyvin puhua. Lisäksi saimme siunaukseen omaisemme lempimusiikkia.

Tuli kotoinen olo

Miksi kirjasto ei aukea? Hallitukselta tuli lupa jo yli viikko sitten. Pidetäänkö kirjastossa kiinni yli 10 ihmisen kokoontumisesta? Jos pikkukaupoissakin saa käydä yli 10 ihmistä kerralla, miksi ei isossa kirjastossa? Lehtilukusali on tietysti eri asia.

Ihmettelen vaan

Vastaus Tyrskähdykseen: Koronakirjeille tehdään täydennysjakelu

THL:n viestintäpäällikkö Marko Lähteenmäki myöntää, että koronakirjeiden jakelussa on ollut joitakin ongelmia, joiden vuoksi yksittäiset taloyhtiöt tai jakelupiirit ovat voineet jäädä ilman kirjettä.

Jakelusta on vastannut Suomen suoramainonta, ja niillä alueilla, joissa heillä ei ole jakeluverkkoa, alihankkijana Posti. Jakelu on tilattu kaikkiin kotitalouksiin. Jakelupuuteilmoitusten perusteella toteutettavaa täydennysjakelua tehdään parhaillaan.

Jos et ole saanut kansalaiskirjettä, voit lähettää palautetta suoraan jakelijalle osoitteeseen www.jakelupalaute.fi/korona. Kun palautelomakkeeseen laittaa tarkan osoitteen, tieto välittyy suoraan kirjeen jakeluun oikealle alueelle.

Lisäksi kansalaiskirje on luettavissa THL:n verkkosivuilla, suomen ja ruotsin lisäksi 16 eri kielellä sekä videoina suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä.

Vastaus Tyrskähdykseen: Kirjastot ovat vielä kiinni, mutta aineistoa voi jo lainata

Valtioneuvosto linjasi, että julkiset sisätilat, kuten kirjastot ja kulttuuritalot avataan hallitusti ja asteittain vasta 1.6. On melko varmaa, ettei kaikkia normaaleja kirjastotoimintoja ei vielä tuolloin voida käynnistää, vaan joitakin rajoituksia tulee säilymään silloinkin.

Vaikka kirjastojen tiloja ei ole lupa vielä toukokuussa avata normaaliin asiakaskäyttöön, antoi valtioneuvosto kirjastoille luvan aloittaa aineistojen lainauksen heti, kun se pystytään käytännössä järjestämään. Asiakkaat voivat siis noutaa ja lainata varaamiaan aineistoja omatoimisesti.

Kaarinan kirjasto on osa Varsinais-Suomen Vaski-kirjastoja, ja kirjastojen avaaminen sisältää suuren määrän kirjastojen välillä sovittavia sopimuksia.

Kaarinassa lainaustoiminta aloitettiin 11.5. Tulemme myös ottamaan vastaan asiakkaiden uusia aineistopyyntöjä, ja teemme asiakkaillemme taas Take away -kasseja.

Kirjastossa noudatamme aluehallintoviraston ohjeistuksia, jotta pystymme toimimaan epidemiatilanteessa mahdollisimman turvallisesti.

Ritva Nurminoro

Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja