Espanja tuli Hovirintaan

0
Lisa-Maria Junnilan ja Mikko Leinon apuna on ollut myös 9-vuotias Ellen Kesäläinen. Hän on täyttänyt jäätelöallasta ja kerännyt roskia.

– Nikke! Kato, tos on syvää! Tos kun menee ton aidan yli! Nikke! Mennääks sinne?

Hovirinnan hiekkarannalta kuuluu lasten ääniä. Aikuisia makoilee raukeasti hiekalla. Meri liplattaa, pieni tuulenvire käy.

Hovirinnan rannan Nemo-ravintolan terassille on kömpinyt 3-vuotias Felix Virtanen . Papan kanssa uimarannalla puuhaillut naantalilaispoika on päätellyt, että täältä päin löytyy jotain hänelle mieluista.

– Tukkaatuutti, hän ilmoittaa tyynesti.

Suklaatuutti pitäisi siis saada.

Perässä tulee Kaarinassa asuva pappa Taisto Nieminen , joka pohtii, että kai se jäätelö pitää ostaa, kun poika itse ymmärsi lähteä sitä täältä hakemaan.

Nieminen ostaa jäätelön itselleenkin ja katselee ympärilleen Nemon terassilla.

– Tämä on kiva paikka. Tällainen täältä on kyllä puuttunut, hän kommentoi.

Ravintolat aukesivatRavintolat aukesivat koronatauon jälkeen kesäkuun ensimmäisenä päivänä, ja samana päivänä avattiin Hovirinnan rantaan ilmestynyt tuliterä konttiravintola Nemo.

– Viimeinen viikko ennen avaamista oli aika puristus. Täällä huhkittiin keskiyöhön asti, ja aamulla oltiin taas paikalla aamukuudelta, yrittäjä Mikko Leino nauraa.

– Ja ensimmäisenä päivänä oltiin kuin diskovaloissa, kun sähköt tulivat ja menivät. Kaarinan kaupungin kansssa yhteistyö sujui kuitenkin taas tosi hyvin, ja sähköt saatiin kuntoon parissa tunnissa.

Diskovalojen jälkeen ongelmia ei ole ollut.

– On ollut tosi kiva tunnelma, ja asiakkaat ovat jo löytäneet tänne, iloitsee toinen Nemon yrittäjistä, Lisa-Maria Junnila .

– Ja työpaikkana tämä on ihan huikea! Juuri edellispäivänä työntekijät kommentoivat, että on kuin Espanjassa olisi. Maisema on upea, ja ihmisiä tulee meille uikkareissa syömään ja istuskelemaan.

Ravintolan nimi on kaarinalaisten itsensä keksimä. Nimeä sai ehdottaa keväällä Facebookissa, ja ehdokkaita tuli 115. Nemo kolahti yrittäjiin heti.

Eniten asiakkaat ovat tähän mennessä kyselleet wingsejä sekä tietenkin jäätelöä. Monet ovat osanneet tulla erikseen kysymään kaarinalaisen POPS! Oy:n artesaanijäätelöitä.

Junnila muistuttaa, että grilliruuan lisäksi Nemosta saa terveellistä syötävää, kuten salaatteja ja kukkakaaliwingsejä. Ruuat voi ottaa take awayna mukaan, ja rantaviltin saa lainaan.

Nemo on näillä näkymin auki joka päivä aamusta iltaan, ainakin koulujen alkuun saakka. Eniten ruuhkaa on ollut iltaneljän ja iltaseitsemän välillä.

Harrastuksesta tuli työNemon kontin kyljessä on myös sup-lautoja nojailemasta. Niistä vastaa Taija Pallassalmi.

Pallassalmi on hovirintalainen kokki, joka opiskelee matkailualaa. Kun hän kuuli, että Hovirinnan rantaan havitellaan konttiravintolaa, jonka oheen olisi kiva saada sup-lautoja, hän otti yhteyttä Kaarinan Kehitykseen. Hän voisi vuokrata uimareille sup-lautoja osana opintojaan.

Ajatus otettiin innostuneena vastaan, ja nyt Pallassalmi on Nemossa sekä kokkina että sup-lautailun opettajana.

– Olen harrastanut suppailemista viitisen vuotta, ja nyt sain siitä myös työn! hän naurahtaa.

Muista turvaetäisyydetRavintolat saavat pitkän tauon jälkeen olla auki, mutta niiden on suojattava asiakkaitaan ja työntekijöitään koronavirukselta. Leino ja Junnila kommentoivat, että ohjeet ravintoloille tulivat viime tingassa mutta sinällään pelisäännöt olivat selkeät. Esimerkiksi pöytien pitää olla riittävällä etäisyydellä toisistaan, jotta seurueet pysyvät erillään.

Leino kehuu sitä, että asiakkaat ovat hyvin pitäneet turvaetäisyyksiä toisistaan ja käyttäneet tiskillä olevaa käsidesiä.

Nemo on Hovirinnan rannalla väliaikaisesti. Mitähän lopullisen saunaravintolarakennuksen suunnitelmille kuuluu?

Eipä paljoakaan. Saunaravintolasta on kyllä suunnitelmat valmiina, mutta niiden toteuttaminen osoittautui liian kalliiksi. Kaupungin teknisen toimen pitäisi viilata niitä, jotta budjetissa pysyttäisiin.

– Tätä ei ole ehditty tehdä. Meillä on teknisellä puolella vajetta henkilöstöstä rekrytointiongelmien vuoksi, ja esimerkiksi tässä se näkyy, pahoittelee Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari .

Alkuperäisen arkkitehtitoimiston kanssa on sovittu, että he suunnittelevat kesän aikana saunaravintolarakennuksesta uuden edullisemman version.

Ja nythän rannalla on Nemo jo. Sen on tarkoitus ilahduttaa kaarinalaisia ainakin tämä ja ensi kesä.