Euforisia hetkiä ja unelmien toteutumista koripallokentällä

0
Kaarina-lehti kirjoitti uudesta seurasta 13.4.2005.

1950-luvulla Kaarinaan rantautui uusi ja erikoinen laji: pallopeli, jota pelattiin – sisällä.

– Ei siihen aikaan pelattu koripalloa edes Turussa. Se oli ihan erilaista kuin tutut jalkapallo, pesäpallo ja luistelu, kertoo nyt 67-vuotias Pekka Kallio .

– Nykyiseen verrattuna korit olivat myös vaatimattomia ja heiluvia. Lisäksi salissa oli vain yksi pallo kaikille pelaajille, kun nykyään on yksi pallo jokaista pelaajaa kohti.

Koripallosta tuli yksi Kaarinan Uran lajeista vuonna 1958, opettajana työskennelleen Jukka A. Tammisen aloitteesta. Sittemmin Tammisesta tuli Kaarinan koulutoimenjohtaja.

Vuosi vuodelta koriksesta tuli yhä suositumpaa.

– Lopulta koripallojaosto oli sekä toiminnallisesti että taloudellisesti niin iso, että päätöksenteko hankaloitui ja vei aikaa, kertoo Kallio.

”Emme uskoneet pääsevämme Korisliigaan”



Jaosto päätettiin lohkaista omaksi yhdistyksekseen. ”Kaarinaan syntyy uusi koripalloseura” uutisoitiin Kaarina-lehdessä 15 vuotta sitten, 13.4.2005.

Kallio veti koripallojaostoa ja myöhemmin koripalloseuraa 30 vuotta, samalla usein pelaten, valmentaen ja tuomaroiden. Nyt hän on seuran hallituksen varapuheenjohtajana.

Vuosien aikana hänelle ovat tähtihetkiä olleet kyläkoriksen perustaminen 1990-luvulla, useat SM-mitalit, ensimmäisen toiminnanjohtajan palkkaaminen vuosituhannen alussa sekä tietenkin Ura Basketin perustaminen ja edustusjoukkueen nousu Korisliigaan.

– Korisliigaan pääsy oli ollut kaukainen unelma, josta harva uskoi, että se ikinä toteutuisi. Euforia nousun ratkettua oli ikimuistoinen, kuvailee myös Jukka Lindberg , joka päätyi Uran koripallojaostoon vuonna 1997.

Tällä hetkellä Lindberg on pikkujunnujen päävalmentaja ja on ollut laatimassa Ura Basketin historiikkeja.

– 15 vuoden takaiseen verrattuna Ura Basket on ammattimaistunut, ja seuralla on huomattavasti enemmän yhteisvastuullista toimintaa eli esimerkiksi ip-kerhoja ja liikuntaleikkikouluja, jotka eivät suoraan liity lajiin mutta huolehtivat kansalaisten liikuttamisesta. Samoin toiminta on kansainvälistynyt, eli puolin ja toisin matkustellaan ystävyysseurojen luo ulkomaille, Lindberg miettii.

Hänelle sykähdyttäviä hetkiä ovat olleet se, kun omat kasvatit ovat päässeet pelaamaan ammatikseen. Esimerkiksi Matti Nuutinen ja Emir Sulejmanovic pelaavat nyt Euroopassa.

– Ja vuonna 2014 kaksi joukkuetta, A-junnut ja B-junnut, pääsivät samana keväänä SM-mitaleille. Suurin osa lajin harrastajiahan on pääkaupunkiseudulla, ja oli saavutus, että kehäkolmosen ulkopuolelta menestyttiin näin hyvin. Tuli osoitettua, että jotain on tehty juniorityössä oikein!

Akuutteja murheita



Lindberg luonnehtii, että Ura Basketista on tullut merkittävä yhteisö Kaarinaan. Akuuttina murheena on se, missä päästään pelaamaan.

– Valkeavuoren palloiluhallin tilanne on auki, ja Hovirinnan koulusali on kehnossa kunnossa. Toiminnan laajentamista ei voi ajatella, vaikka tunkua ja imua olisi.

Pienimmät voivat pelata missä salissa vain, mutta isoimmille Kaarinassa ainoastaan Littoisten monitoimitalolla on riittävästi tilaa.

Ura Basketin ensimmäisenä toiminnanjohtajana aloitti Oskari Arell . Puheenjohtajana oli Pekka Kallio.