Hartwallin tornitalo muuttuu sinivalaaksi – Piispanristin maisemahissistä näkee Saaristomerelle saakka

0
Havainnekuva Hartwallin tornitalon julkisivutaideteoksesta. Sen lasiruudut ovat kooltaan 1,25 x 3,5 metriä, ja niitä on 189 kappaletta.

Piispanristillä asuvat ovat pitkään ihmetelleet, mitä tapahtuu Hartwallin entisen panimon tornitalolle, joka on ollut pitkään huputettuna. Nyt salaisuus paljastettiin.

Panimorakennukseen toteutetaan huima 835 neliömetrin kokoinen julkisivutaideteos. Tornitaloon rakennetaan turkulaisen kuvataiteilija Mauri Kososen Big Blue -teosta: 25 metriä pitkää lasille painettua sinivalasta. Pimeään vuorokaudenaikaan teoksessa on liikkuva, vedenalaiselta näyttävä valaistus.

Lisäksi tornitaloon on suunnitteilla 2700 neliömetrin verran uutta, arkkitehdin maagiseksi ja monumentaaliseksi luonnehtimaa toimitilaa yrityksille, kerrotaan Kososen lähettämässä tiedotteessa. Uusia toimitiloja tulee viiteen kerrokseen.

Toimistotiloissa suurten vihreiden, pyöreiden ikkunoiden on tarkoitus luoda akvaariomainen näkymä. Maisemahissistä näkee Saaristomerelle asti.

Tornitalon julkisivumateriaali on sähkökemiallisesti käsiteltyä ruostumatonta terästä. Vastaparina sille toimii ruostepintainen sivurakennus, joka kuvaa rantakalliota.

Puuväri-akvarellimaalauksesta ja vedenalaisista valokuvista yhdistelty taideteoskuva tulee koillisjulkisivulle. Se on yli 30 metriä korkea ja vajaa 30 metriä leveä.

Valaistuksen ovat suunnitelleet Kosonen ja Turku Energian ulkovalaistussuunnittelija Antti Viertamo . Ajatuksena on, että rakennus on suuri, leikattu kuutio valtamerestä. Julkisivupinta vaihtaa väriä aaltoilevasti ja vedenpintamaisesti, sinisen, vihreän ja violetin sävyissä.

Kososen ja arkkitehti Heimo Paukkusen suunnittelemasta kokonaisuudesta aiotaan näyttävää maamerkkiä Piispanristille.

Julkisivusaneerauksen sekä taideteoksen arvioidaan valmistuvan elokuussa 2020. Hanke on yksityisrahoitteinen. Piispantorni on alun perin valmistunut vuonna 1973.