Kaarinassa tontit käyvät kaupaksi koronasta huolimatta

0
Lemuntien läheisyydessä sijaitsevan Uusihaan tontit ovat olleet maankäyttöinsinööri Henna Correia Nocan mukaan kysyttyjä. Alueella on enää yksi vapaa tontti.

Viime vuosi oli Kaarinassa huippuvuosi tonttimyynnin suhteen, mutta ei tämäkään vuosi huonolta näytä. Maankäyttöinsinööri Henna Correia Noca myöntää pelänneensä, että koronaepidemia hyydyttää tonttikaupan, mutta niin ei ole käynyt.

– Tonttikauppa on ollut hyvässä vauhdissa koko alkuvuoden. Viime vuonna hakuun tullut Silvolanmetsän alue on loppuunmyyty ja esimerkiksi Uusihaassa on enää yksi tontti jäljellä, hän luettelee.

Myös Hulkkion alueella kauppa on käynyt maankäyttöinsinöörin mukaan hyvin. Uusista kohteista Kultanummi on ollut kysytty: sielläkin on enää kolme tonttia vapaana.

Omakotitontteja on myyty Correia Nocan mukaan alkuvuonna kaikkiaan 18 kappaletta. Lisäksi on ollut tontin osan kauppoja sekä vuokratonttien lunastuksia.

Tavoite 3,2 miljoonaa

Kaarinan maanmyynnin tavoitteeksi on asetettu kuluvalle vuodelle 3,2 miljoonaa. Siitä on toteutunut maankäyttöinsinöörin mukaan vasta noin 600 000 euroa, mutta hän on optimistinen, että tavoitteeseen päästään.

Maanmyyntituloihin vaikuttavat omakotitonttikauppojen lisäksi vahvasti myös tontin osan kaupat, vuokratonttien lunastukset, rivi- ja kerrostalotonttien myynti sekä yleisille rakennuksille, esimerkiksi hoivakäyttöön kaavoitettujen tonttien myynti.

– Kevään y-tonttien (yleisten rakennustenkorttelialue) tarjouskilpailussa tonttien hinnat nousivat niin, että toteutuessaan kahden tontin kauppa tuo kaupungin kassaan noin 1,5 miljoonaa euroa, Correia Noca kertoo.

–  Muutamia omakotitonttikauppoja on siirretty syksyyn. Normaalisti tontin varausaika on Kaarinassa kaksi kuukautta, mutta koronaepidemian ja sen aiheuttaman epävarman taloustilanteen takia olemme olleet joustavia varausaikojen suhteen, hän jatkaa.

Kotiseuturakkaus vaikuttaa

Maankäyttöinsinööri uskoo, että Kaarina kiinnostaa rakentajia erityisesti sijaintinsa tähden. Turku on lähellä, mutta Kaarinasta on hyvät yhteydet myös Saloon ja pääkaupunkiseudulle. Kaarinassa voi Correia Nocan mukaan silti tuntea asuvansa luonnon keskellä.

Myös hyvä maine helpottaa tonttien myymistä.

– Aika moni tontinostaja kertoo, että kaveri rakentaa Kaarinaan taloa, ja sitä kautta on päädytty etsimään tonttia Kaarinasta myös itselle.

Tänä vuonna kysytyimpiä ovat olleet Silvolanmetsän tontit, mutta Correia Noca ei osaa arvioida, mikä on Kaarinan halutuin alue. Tontin ostaminen on paitsi järki-, myös tunnekysymys.

– Kaarinasta kotoisin olevat ihmiset haluavat rakentaa yleensä talon sille asuinalueelle, jossa ovat asuneet koko elämänsä. Kotiseuturakkaus näkyy vahvana myös Kaarinan sisällä, Correia Noca tietää.

Halvin tontti Pontelassa

Vaikka tonttikauppa on ollut vilkasta jo useamman vuoden, toistaiseksi ei ole huolta, että tontit loppuisivat kesken. Myynnissä on tällä hetkellä runsaat 80 omakotitonttia eri puolilla Kaarinaa. Eniten vapaita tontteja on Lounais-Empossa ja Piikkiön Pontelassa.

Edullisimmin omakotitontin saa tällä hetkellä Pontelasta, jossa noin tuhannen neliömetrin kokoinen tontti maksaa halvimmillaan 38 000 euroa. Saman kokoinen tontti maksaa Rauhalinnassa 57 000 euroa ja Lounais-Empossa 48 000 euroa.

Ensi vuonna myyntiin tulee Correia Nocan mukaan todennäköisesti Hulkkion kolmas alue sekä Makarlan pohjoisosan tontit Piikkiöstä. Tulevat kohteet riippuvat kunnallistekniikan rakentamisaikataulusta.