Kaupunkivenepalvelun kysyntä ylitti odotukset – uudet käyttäjät jonotuslistalle

0
Jattamarie Rauhaluoto ja Juha Kulmala ovat käyneet kevään aikana veneilemässä muun muassa Seilissä ja Pähkinäisissä.

Jattamarie Rauhaluoto ja Juha Kulmala kiinnittävät venettä laituriin Hovirinnan satamassa. He ovat käyneet päiväretkellä Paraisilla.

Tuliterä pulpettivene ei ole heidän omansa, vaan lainakäytössä.

Skipperin kaupunkivenepalvelu rantautui tänä keväänä Kaarinaan. Palvelun käyttäjät saavat kuukausimaksua vastaan käyttää rajattomasti Skipperin kaupunkiveneitä. Hovirinnan rannassa veneitä on kaksi, Aurajoessa kaksi ja Ruissalossa kolme.

Kaupunkivenepalvelu on ollut Turun seudulla niin suosittu, että uusia käyttäjiä otetaan tällä hetkellä vain jonotuslistalle. Tällä hetkellä jonossa on markkinointipäällikkö Tuomas Katailan mukaan noin kymmenen ihmistä.

– Veneiden korkea käyttöaste on yllättänyt myös meidät. Osittain kyse on luultavasti alkuinnostuksesta, joka tasoittuu syksyä kohti. Tilanne helpottuu vähän, kun saamme kesäkuun alussa Turkuun kaksi uutta venettä, Kataila lupaa.

Sitä Kataila ei suostu paljastamaan, paljonko jäseniä otetaan yhtä venettä kohti.

– Arvioimme käyttäjämäärää paikkakuntakohtaisesti. Esimerkiksi Turun seudulla on muutamia todella aktiivisia veneilijöitä, jotka ovat käyneet veneilemässä viikon aikana useita kertoja.

Aamuisin helpointa saada vene

Rauhaluoto ja Kulmala ovat olleet tyytyväisiä kaupunkivenepalveluun. Kulmala on käynyt toukokuun aikana veneilemässä kolme ja Rauhaluoto neljä kertaa. Tutuksi on tullut muun muassa Seili ja Pähkinäinen.

– Olemme saaneet veneen käyttöömme aina, kun olemme halunneet. Tosin olemme käyneet veneilemässä aamupäivisin, jolloin varauksia on vähemmän. Arki-iltoina ja viikonloppuina venettä on vaikeampi saada, Rauhaluoto kertoo kokemuksistaan.

Kaupunkiveneiden varaamista on Katailan mukaan säädelty niin, että jokaisella käyttäjällä on käytössään aina kaksi varausta: ennakkovaraus ja pikavaraus. Ennakkovarauksella voi varata veneen itselleen vaikka juhannukseksi, mutta sillä välin ennakkovarausta ei voi käyttää toista kertaa – ainoastaan pikavarausta.

– Tällä tavalla kontrolloidaan, ettei kukaan pysty varaamaan itselleen venettä koko heinäkuuksi, Kataila selittää.

Päivät on jaettu aamuvuoroihin ja iltavuoroihin. Aamuvuoroilla vene on käytettävissä kello 8.30–16 ja iltavuorolla kello 16.30–8.

Jäsenyys maksaa 900-1500 euroa kaudessa riippuen siitä, haluaako käyttää venettä myös viikonloppuisin. Jäsenyyden voi irtisanoa kesken kauden vain erityissyistä.

Veneily kuuluu kaikille

Skipperin palvelu on Katailan mukaan tuonut uusia harrastajia veneilyn pariin. Kaupunkiveneilystä ovat hänen mukaansa innostuneet esimerkiksi monet naiset, joilla ei ole aiempaa kokemusta veneistä. Sitä ei vaadita, sillä palvelun hintaan sisältyy sekä teoriakoulutus että käytännönopetus.

– Periaatteenamme on, että veneily kuuluu kaikille. Tämä on helppo tapa tutustua harrastukseen.

Merellä ja satamissa kaupunkiveneilijöiden suhtaudutaan Katailan mukaan vaihtelevasti. Mitään suuria haavereita kaupunkiveneiden käyttäjille ei ole sattunut, mitä nyt muutamia potkureita on kajahtanut kiville.

– Satsaamme koulutukseen, koska en halua ikinä herätä sellaiseen aamuun, että olisi tapahtunut jokin onnettomuus. Jos kuulemme, että joku on ajanut meidän veneellämme esimerkiksi ylinopeutta satama-alueella, puutumme siihen herkästi, Kataila painottaa.

Millainen sitten on tyypillinen kaupunkivenepalvelun käyttäjä? Katailan mukaan kysymys on hyvä, sillä käyttäjätutkimusta ei ole vielä ehditty tehdä.

– Sanoisin, että tyypillisin käyttäjä on 35–45-vuotias perheenisä, jolla on jokin aiempi kiinnekohta veneilyyn. Tiedän, että joukossa on myös kokeneita purjehtijoita, jotka käyttävät palvelua silloin, kun haluavat mennä muutamaksi tunniksi merelle. Purjeveneellä siinä ajassa ehtii huonosti mihinkään.

Kaupunkiveneilyssä kiinnostaa Katailan mukaan myös palvelun laajuus. Jäsenillä on oikeus varata kaupunkivene käyttöönsä kaikista kaupungeista, joissa palvelu on käytössä. Kesän aikana voi käydä veneilemässä niin Turun saaristossa, Tukholman edustalla kuin Näsijärvelläkin.

Palvelua kuukauden käyttäneiden Rauhaluodon ja Kulmalan mielestä parasta kaupunkiveneilyssä on helppous.

– Ei tarvitse murehtia veneen huoltamisesta, säilytyksestä tai mistään muusta. Voi vain käydä veneilemässä ja palauttaa veneen satamaan, Rauhaluoto summaa.