Kavalton seikkailupäivässä voi liukua puunlatvoissa tai kellua kuplassa

0
Noin 240 metrin pituinen vaijeriliuku toimii kahden yrityksen yhteistyönä. Kavalton tila tarjoaa puitteet ja Polku Nature Toursin Sampo Rouhiaiden opastaa vaijeriradan käytössä.

– Kiinnitä rissa vaijeriin. Tarkista lukitus. Istu valjaiden varaan ja päästä irti.

Seison Kavalton tilalla kallion laella ja kertaan mielessäni eräopas Sampo Rouhiaisen neuvoja. Edessäni on noin 240 metriä pitkä vaijeriliuku, joka kiitää puiden latvojen korkeudessa. Alapuolella siintää pieni lampi, joka minun pitäisi ylittää vaijerin varassa. Rouhiainen odottaa vastarannalla.

Kavalton tilan vaijeriliuku oli valmistuessaan vuonna 2013 Suomen pisin, ja on edelleen yksi pisimmistä. Silti vain harva tietää vaijeriradan olemassaolosta, sillä se on ollut tähän asti ainoastaan yritysryhmien, polttariporukoiden ja muiden seurueiden varattavissa. Tänä kesänä Kavalton vaijeriliuku on ensimmäistä kertaa auki yksittäisille kävijöille.

Ensimmäinen pop up -tapahtuma järjestettiin Kavalton tilalla toukokuussa. Tapahtuma oli niin suosittu, että sunnuntaina Kavalton tila avaa ovensa yleisölle uudelleen. Tapahtumassa on vaijeriradan lisäksi tarjolla muitakin aktiviteetteja.

– Moni perhe karttelee tänä kesänä isoja huvipuistoja. Keksimme, että mehän voimme rakentaa tänne pienikokoisen luonnonhuvipuiston, Taija Kavalto kuvailee.

30 sekunnin ilmalento

Seison jalat täristen lähtöalustalla, kun vieressä olevasta radiopuhelimesta alkaa kuulua kohinaa. Rouhiainen on päässyt vastarannalle.

– Saa tulla, hän ilmoittaa minulle radiopuhelimen kautta.

Normaalisti paikalla on vähintään kaksi Polku Nature Toursin työntekijää: yksi lähettämässä ja toinen vastarannalla jarruttamassa ja auttamassa liukujan turvallisesti maahan.

Mitä painavampi liukuja, sitä kovemmat vauhdit on luvassa. Jotta vauhti ei kasva liian suureksi, maksimipainoraja vaijeriradalla on 120 kiloa.

– Ikärajaa ei ole, mutta aivan pienimpien lasten suositellaan liukuvan aikuisen kanssa, jotta vauhti riittää turvallisesti perille asti, Rouhiainen kertoo.

Tarkistan vielä kerran, että lukitus pitää ja nostan jalat ilmaan. Liuku lähtee liikkeelle hitaasti, mutta vauhti kiihtyy nopeasti. Enää tätä ei voi perua, mietin vilistäessäni puunlatvojen välissä.

Muutamassa sekunnissa olen liukunut metsän keskeltä lammen ylle. Viileä tuuli puhaltaa kasvoille. Nauhalenkki, jonka varassa roikun, on kiertynyt ja pyörin ympäri kuin panoraamakamera.

Juuri, kun aivot ehtivät mukaan kokemukseen, olen jo vastarannalla. Ensin näyttää siltä, että matkani tyssää laskeutumispaikan sijaan rannalla kasvavaan kuuseen. Kuusi näyttää siltä, että edelliset laskijat ovat vieneet siitä puolet mukanaan.

Todellisuudessa Rouhiainen on käynyt itse karsimassa kuusta edellisenä viikonloppuna. Vaijerirata on rakennettu niin, ettei vaaraa osumista ole.

Puolessa minuutissa olen taas jalat tukevasti maassa. Laskeutumispaikalla tunnen samanlaista riemua kuin parhaan huvipuistolaitteen jälkeen. Vähän kuin olisin hypännyt benjin, mutta hidastettuna ja vaakasuunnassa.

Kuplan sisällä

Jos korkeat paikat hirvittävät, Kavalton tilan tapahtumassa on tarjolla myös muunlaisia elämyksiä. Seikkailupäivä järjestetään neljän eri yrityksen yhteistyönä.

Melontaretkiä Kanoottikuninkaan nimellä järjestävä Pasi Vesterinen tuo lammen rantaan kanootteja ja opastaa melomaan oikeaoppisesti.

Vaihtoehtoisesti lammelle voi suunnata jättikuplan sisällä. Ohjelma- ja liikuntapalveluyritys Kymmenen tikkua laudalla tuo paikalle wow-palloja. Nimi tulee englannin kielen sanasta walk on water, kävelyä veden päällä. Käytännössä ihminen hyppää vedessä kelluvan pallon sisään.

Seikkailupäivä kuulostaa kävijän näkökulmasta sen verran hauskalta, että herää kysymys, miksi tällaista ei ole järjestetty aiemmin.

– Ei ole ollut tarvetta. Koronan tyhjentäessä kalenterit muista asiakkaista on ollut pakko miettiä uudenlaisia toimintamalleja, Taija Kavalto perustelee.

Tapahtumassa myydään rannekkeita, joilla pääsee kokeilemaan kaikkia aktiviteetteja. Päivän päätteeksi on mahdollisuus mennä saunaan ja uimaan.

Yrittäjillä ei ole tapahtuman suhteen suuria tuotto-odotuksia. Sen sijaan he näkevät tapahtumassa muunlaisia arvoja.

– Siitä tulee itsekin hyvälle mielelle, kun voi tehdä toiset iloiksi. Ehkä joku kävijöistä puhuu kokemuksestaan työpaikalla ja palaa tänne myöhemmin työporukan kanssa.Kavalto luottaa.

Kavalton seikkailupäivä sunnuntaina 14.6. klo 14–18. Maksullinen.