Pekka Tenhosen kolumni: Tieto, taito ja tiukat pöksyt

0

Turhan moni liikuntaharrastuksen aloitus kuihtuu vääriin varusteisiin tai puutteellisiin tietoihin. Järkevän, kuntoa kohottavan ja hyvää oloa tuovan liikunnan ei ole tarkoitus tuntua tuskaiselta eikä suussa pidä olla veren makua. Pulssi on yleensä kohtuullinen, ei maksimaalinen. Suorituksen jälkeen olo on hyvä, jopa voimaantunutkin. Vauhti yleensä ratkaisee.

Muutamia kymmeniä vuosia sitten hiihtelin paksuissa lepattavissa collegehousuissa ja fleecessä. Nykyään muistutan aerodynaamista ohjusta, ja hiihto on sata kertaa hauskempaa. Jos hiihdon alkaessa en palele, on vaatetta liika. Keho käy kuumana, ja meno hyytyy.

Hiihtotekniikkakurssilla opin tekemään kaiken rennommin, ja nautin siksi enemmän. Kun touhu on hauskaa ja olo hyvä, pitenevät lenkit. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja pitämään sykkeet aisoissa.

Lehtijuttua tehdessäni koin oivalluksen, kun haastateltavani kertoi juoksukoulun muuttaneen hänen juoksuharrastuksensa täysin. Ennen mentiin veren maku suussa. Nyt juoksu on hauskaa. Ja kaikki oli juoksunopettajan ansioita.

Mitä hän sitten oli opettanut? ”Sanoi, että ota lyhyempiä askeleita.”

Piukat pyöräilypöksyt ja ihonmyötäinen kallis pyöräilypaita ovat minulle itsestäänselvyys. Ahteri kiittää asianmukaisesta asusteesta, ja kun pyöräily on enimmäkseen ilmanvastuksen voittamista, en missään nimessä halua kovaan vastatuuleen lepattavia paitoja, jotka repivät minua taaksepäin. Sateessa kastunut satasen paita kuivuu hyvin nopeasti, puuvillapaita ei ollenkaan. Pyöräilyhousut ovat oma lukunsa. Ken kokeilee, ei vanhaan palaa.

Harjoittelu saa mielellään olla mieluummin järkevää kuin kovaa. Optimaalista mieluummin kuin raivopäistä riehumista, mutta taas tarvitaan osaamista. Kun suurin osa parantaa peruskuntoaan, niin neljä lenkkiä viidestä pitäisi mennä oikein matalilla sykkeillä. Siis oikein matalilla. Harmi vaan, että siihen ei amatööri oikein pysty. Siihen vaaditaan ammattilainen. Ja rautainen itsekuri sekä usko siihen, että järkevin on oikein.

Pekka

Tenhonen