Koteihin eristäytyminen sai ihmiset katselemaan seiniä, mitä niiltä puuttuu: Taideverkkokaupan myynti viisinkertaistui keväällä

0
Taikon toimipiste on Turussa, mutta yritys on rekisteröity Kaarinaan. Yrittäjäpariskunta Pia ja Patrik Edman asuu Kaarinassa Yli-Lemussa. Pia pitää kädessään kaarinalaisen Hanna Variksen teosta, Patrikilla on salolaisen Hanna Lamnaouerin taulu.

Kun monet muut yritykset ajautuivat lähelle konkurssia ihmisten eristäydyttyä keväällä koronaviruksen vuoksi, yksi kaarinalaisyritys sai yllättäen iloita. Suomen suurimman taideverkkokaupan, kaarinalaisen Taikon kokonaismyynti nelinkertaistui huhtikuussa ja toukokuussa viisinkertaistui viime vuoteen verrattuna.

Kun taidegalleriat olivat kiinni ja näyttelyt peruuntuneet, taiteen ystävät olivat alkaneet etsiä taidetta verkosta.

– Taiko oli keväällä ainoita kanavia, josta voi hankkia suomalaista taidetta. Toimitamme myös teokset aina suoraan kotiovelle, eli ne saa meiltä turvallisesti, sanoo Taikon toimitusjohtaja Patrik Edman .

Noste ei ole pysähtymässä


Patrik Edman miettii, että ihmisillä on ollut keväällä tavallista enemmän aikaa miettiä kodin sisustusta. Lisäksi taiteeseen on ollut enemmän rahaa panostettavissa, kun matkoihin, ravintoloihin ja muihin huveihin ei ole kulunut rahaa.

Yksi syy taiteen hankkimiselle on myös taiteilijoiden tukeminen. Taiteilijoiden tulomahdollisuudet romahtivat, kun näyttelyt peruttiin.

Sen jälkeen, kun Yle jututti Taikoa, myynti lähti vielä huimempaan nousuun.

Vaikka koronarajoituksia on nyt purettu, noste ei näytä pysähtyvän.

– Aika pieni määrä taiteen ystävistä on aiemmin tiennyt, että olemme olemassa. Taikohan on toiminut vasta vajaa neljä vuotta. Moni uusista asiakkaista on jäämässä meille nyt pysyviksi asiakkaiksi, kertoo Pia Edman Taikosta.

– Olemme saaneet viedä yhä useammalle taiteilijalle ilosanomaa siitä, että teos on löytänyt kodin.

Väri puhuttelee korona-aikana


Korona-aikana kaupaksi ovat käyneet erityisesti abstraktit, värikkäät maalaukset. Lisäksi taideteoksen tarinasta on oltu aiempaakin kiinnostuneempia.

– Mielenkiintoinen oli esimerkiksi kaarinalaisen Reima Nurmikon haahkaveistos, jonka Houtskari hankki Taikon kautta. Varat Houtskari keräsi joukkorahoituksen kautta, johon osallistui yli 60 henkilöä. Haahka on Houtskarin nimikkolintu, Patrik kertoo.

– Joukkorahoitukseen taiteen hankkimisessa emme olleet itse aiemmin törmänneet. Houtskarilaiset olivat kuulleet, että haahkaveistoksia on myynnissä ja alkaneet miettiä, miten veistos saataisiin, Pia kommentoi.

Moni taiteilija on myös inspiroitunut koronasta ja purkanut poikkeusajan tuntoja taiteeseen.

Tukea Business Finlandilta


Taiko sai Business Finlandilta tukea 28 000 euroa. Sillä kehitetään nyt tekoälyyn perustuvaa suositusbottia, jolla taideummikon on helpompaa hankkia taidetta.

Mihin suositusbottia oikein tarvitaan?

– Kun tulet meidän verkkosivuillemme, lähdepä kahlaamaan 8000 taideteosta läpi, että mikä olisi eniten omaan makuun, jos ei etukäteen tiedä, mitä on hakemassa, Pia naurahtaa.

– Suositusbotti auttaa nostamaan esiin omiin tarpeisiin sopivan teoksen. Sivuston käyttäjälle näytetään esimerkiksi 12 teosta, joista hän valitsee neljä mieleisintä, ja sen myötä botti filtteröi esiin seuraavia.

Kolme eri yritystä kehittää suositusbottia yhdessä Taikon kanssa. Aikaisintaan botti saadaan käyttöön syksyllä.

Taiko on toistaiseksi toimittanut taidetta ennen kaikkea Suomeen. Lisäksi teoksia on lähtenyt muualle Eurooppaan. Kaukaisimmat ovat menneet uusiin koteihin Uuteen-Seelantiin, Arabiemiraatteihin ja Nigeriaan.

Taikon verkkokaupassa noin 550 suomalaista ammattitaiteilijaa esittelee ja myy taidettaan. Valikoimassa on maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja veistoksia.