Littoisten uimarannoilla havaittu sinilevää

0
Järvelässä sinilevää oli tiistaina paljon, Ristikallion ja Littoisten hiekkarannan vedessä vähän. Arkistokuva.

Littoistenjärven uimarannoilla on havaittu tällä viikolla sinileväkukintoja sekä silmämääräisesti että laboratoriotutkimuksilla varmistettuna. Järvelässä sinilevää havaittiin tiistaina runsaasti, Ristikallion ja Littoisten hiekkarannan uimavedessä vähän. Liedon Ympäristöterveyspalvelut on laittanut sinileväesiintymistä tiedotteen rannoille.

Eilen torstaina tehdyssä aistinvaraisessa tarkastuksessa sinilevää oli uimavesissä selvästi vähemmän, koska tuuli ja aallokko olivat hajottaneet levää. Ristikallion uimarannalla sinilevää ei voinut torstaina juuri edes havaita.

Levätilanne elää terveystarkastaja Tiina Torkkeli-Pitkärannan mukaan kuitenkin koko ajan ja on odotettavissa, että lämpimien ilmojen jatkuessa leväongelma pahenee, mikäli ei tuule. Siksi on tärkeää, että uimarit itse tarkastavat uimaveden levätilanteen aina ennen uimaan menoa.

Yli puolet sinilevistä eli syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.