Marion Hällfors jäi lukituksi Littoisten uimarannalle

0
Marion Hällfors jäi lastensa kanssa uimarannalle jumiin kun puomi lukittiin. Kuvassa nuorin lapsista, kaksivuotias Robin Murto.

Marion Hällfors oli toukokuun lopussa viettämässä aurinkoista kesäpäivää Littoisten uimarannalla yhdessä 2-, 10- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa. Tarkoitus oli käydä nopeasti uimassa ennen jalkapalloharjoituksiin menoa. Uimareissu kuitenkin venyi aiottua pidemmäksi.

Littoisten uimarannan virallinen parkkipaikka sijaitsee uimarannalle johtavan tien varressa. Hällfors pysäköi kuitenkin autonsa lähemmäksi rantaa. Paikassa on ajokieltomerkki ja puomi, mutta puomi oli auki.

– Se on ihan yleistä, että ihmiset jättävät autonsa siihen. Kun menimme rannalle, hiekkakentällä oli jo meidän lisäksemme kolme tai neljä autoa, hän kertoo.

Kun perhe oli lähdössä pois rannalta, uimarannan puomi olikin lukossa, eikä autolla päässyt enää ulos.

– Siihen ajoi sitten pakettiautolla joku mies, joka alkoi räyhätä, että enkö osaa lukea liikennemerkkejä. Ymmärrän, etten olisi saanut ajaa rannalle, mutta pyysin, josko hän aukaisisi meille portin, kun olin siinä lasten kanssa, eikä meillä ollut edes vettä mukana, Hällfors kertoo.

Mies väitti, ettei hänellä ollut puomiin avaimia.

– Lisäksi hän sanoi, että ”Vesala on sanonut, että portti pitää olla lukittu”, ja lähti pois. Ajattelin, että hän vaan tekee kiusaa ja tulee kohta avaamaan portin, mutta ei hän tullut, Hällfors puuskahtaa.

Toinen työntekijä hätiin

Hällfors kertoo myöhemmin kuulleensa, että rannalla oli käynyt joku huutelemassa, että kaikki autot pitää siirtää pois rannasta, kun puomi suljetaan.

– En kuitenkaan ollut kuullut mitään, kun olimme lasten kanssa ihan toisessa laidassa, siellä luontopolun luona, hän sanoo.

Lukkojen taakse jäädessään Hällfors löysi opastetaulusta kaupungin työntekijän yhteystiedot, jonka hän onnekseen sai kiinni ja linjan päässä oltiin ymmärtäväisiä.

– Tämä työntekijä onneksi lähti avaamaan meille oven, Hällfors kiittelee.

Hällfors kertoo, että yhteensä he joutuivat odottelemaan lukkojen takana noin tunnin ajan.

– Kaksivuotias oli siinä vaiheessa kiukkuinen ja keskimmäistä hiukan pelotti koko tilanne, Hällfors sanoo.

– Itse en osannut oikein olla edes kiukkuinen: Jäi vain vähän epätodellinen olo, että miten voidaan jättää lukkojen taakse, Hällfors sanoo.

Loppu hyvin

Kaarinan kaupungin viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen myöntää kuulleensa tapauksesta. Hän vakuuttaa, ettei vastaavaa ole sattunut aiemmin.

– Kuulin, ja kyllä tämä oli ihan ainutlaatuinen ja yksittäinen tapaus, hän totesi puhelimessa viikko sitten maanantaina.

Vesalainen kertoo, että rannan portti oli jäänyt auki, kun kaupungin työntekijä oli tekemässä korjaustöitä tanssilavalla. Kun hän oli lähdössä, yhden auton omistajaa ei ollut löytynyt ja työntekijä oli lähtiessään lukinnut portin. Myöhemmin hän oli kuitenkin tullut vielä takaisin.

– Tässä oli sitten tullut suukopua kaupungin työntekijän ja tämän naisen kanssa. Myönnän toki, että tämä ei ollut fiksusti toimittu työntekijältä, että nämä henkilöt jätettiin portin ulkopuolelle, Vesalainen sanoo.

Vesalainen kertoo, että uimakauden ulkopuolella puomi pidetään suljettuna siksi, että rannalla on ollut väärinkäytöksiä.

– Rannalla on korjattu autoja, vaihdettu öljyjä ja pesty autoja, hän kertoo.

Virallisesti uimakausi alkaa 15.6., jolloin puomia ei enää lukita. Uimakausi kestää 13.8. saakka.

Vesalainen vakuuttaa, että portin taakse jättö oli yksittäistapaus, eikä kaupungin ohjeistus ole se, että ketään jätetään lukkojen taakse.

– Ei ole ei. Tässä kuitenkin oli loppu hyvin, kaikki hyvin, kun saimme hälytettyä sinne työntekijämme avaamaan portin, Vesalainen sanoo.

Tapahtuma toistui

Vain kaksi päivää puhelinkeskustelun jälkeen keskiviikkona Littoisten uimarannalla kävi jälleen samanlainen tapaus. Kahden maissa iltapäivällä toimitukseen otettiin yhteyttä, että rannalla on tällä kertaa seitsemän autoa lukkojen takana.

Yksi rannalle nalkkiin jäänyt oli turkulainen Teija Kauppinen, joka oli rannalla yhdessä neljän lapsen kanssa.

– Kun tulimme rannalle, parkkipaikka oli täynnä ja huomasimme, että onneksi puomi on auki ja sinne pääsee ajamaan. Hiekalla oli jo 5-6 autoa, Kauppinen kertoo.

Myöhemmin hän huomasi, että eräällä autolla yritettiin lähteä pois rannalta, mutta puomi olikin lukittu.

– Siinä oli vanha, varmaan lähemmäs satavuotias nainen sekä nuorempi nainen, joka yritti soittaa kaupungille, Kauppinen kertaa.

Naisen puhelua oli yhdistetty paikasta toiseen, vihdoin rakennuspuolelle.

– Sieltä oli sitten ihan suoraan piruiltu, että mitä te tänne soitatte jos ette ole rakentamassa, Kauppinen kertaa kuulemaansa.

Naisen mukaan lukkojen takana olevat autoilijat odottivat yhteensä 45 minuuttia ennen kuin puomia tultiin avaamaan.

Kauppinen ihmettelee, miksi puomi ylipäätänsä on auki, jos rannalle ei saa ajaa. Hänen mielestään puomin lukitseminen voi olla jopa vaarallista.

– Ihan tahallaanhan autot lukittiin ulkopuolelle, se oli ihan kiusantekoa. Sitä paitsi kai puomin pitäisi olla auki, että esimerkiksi ambulanssit pääsevät tarvittaessa paikalle, hän pohtii.

Viheraluepäällikkö Vesalainen kertoo olevansa tietoinen myös toisesta tapauksesta ja lupasi selvittää asiaa. Hän ei kommentoinut tapausta Kaarina-lehdelle sen enempää.