Omasta taloyhtiöstä turvallinen muistisairaalle? Hae mukaan hankkeeseen

0

Kaarinalaisia taloyhtiöitä etsitään Turvallisesti kotona -hankkeeseen, jossa tehdään kerros- tai rivitalosta turvallinen myös muistisairaille.

”Jäävätkö naapurin Pirkon avaimet usein asuntoon tai onko Pentillä vaikeuksia löytää taloyhtiön jätepistettä, jonka paikka vaihdettiin viime vuonna? Entä lähteekö yläkerran Liisa epätavallisiin aikoihin ulos toimittamaan asioita? Saattaa olla, että naapureillasi on muistiongelmia tai muistisairaus ja siksi heillä on toisinaan vaikeuksia arjen sujumisessa”, kuvaillaan hankkeen tiedotteessa.

Jokainen toivoo voivansa asua omassa, tutussa kodissa niin pitkään kuin on turvallista. Hankkeessa valmennetaan asukkaita, osakkaita, taloyhtiön päättäjiä, isännöitsijöitä ja huoltohenkilöstöä siitä, miten muistisairas pärjää mahdollisimman pitkään kotona.

Osallistuminen on taloyhtiöille maksutonta.

Muistisairaan turvallisuutta voidaan parantaa toimenpiteillä, joista hyötyvät kaikki asukkaat. Sellaisia ovat esimerkiksi talojen, rappujen ja kerrosten selkeä merkitseminen numero- ja kirjaintunnisteilla ja värikoodeilla. Liiketunnistimilla syttyvät valot helpottavat liikkumista. Huoltotöistä kannattaa tiedottaa mahdollisimman selkeästi. Koko taloyhtiötä hyödyttävät keittiön liesivahdit ja vesihanojen vuotovahdit.

Kun naapurit ovat keskenään tuttuja, on puolin ja toisin helpompi pyytää ja tarjota apua. Itsensä kannattaa esitellä aina tavattaessa, koska muistioireiselle ei välttämättä tule heti mieleen se, mistä henkilö olikaan tuttu. Naapurin on myös hyvä tietää, että muistisairaan ihmisen kanssa kommunikointia helpottaa, kun käyttää hänen nimeään ja ottaa katsekontaktin. Muistiystävällinen teko voi olla vaikkapa muistisairaan saattaminen hissillä omaan kerrokseen.

Tilastojen mukaan noin joka kolmas 85 vuotta täyttäneistä sairastaa jonkinasteista muistisairautta. Kaikki ikäihmiset eivät kuitenkaan sairastu, ja toisaalta, siihen voi sairastua jo työiässä.

Kaarinassa on tällä hetkellä 740 henkilöä, joilla on keskivaikea tai vaikea muistisairaus. Arvion mukaan vuonna 2040 heitä olisi kaksinkertainen määrä.

Hanketta koordinoi Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi -asiantuntija- ja tukikeskus. Tietoiskuja annetaan lähi- ja etätapaamisilla.

Kiinnostuneet taloyhtiöt voivat ottaa yhteyttä Kaisa Karvoseen, puh. 040 353 3059, kaisa.karvonen@muistiturku.fi.