Pääkirjoitus: Jumissa Saaristotiellä

0

Olin itse kirjoittanut Kaarina-lehteen kaksi uutista siitä, että nopeusrajoitusta lasketaan Saaristotiellä Kuusistonsalmen sillalla Papinholman kallioleikkauksen kunnostustöiden vuoksi. Silti ensimmäisenä päivänä, kun huristin töistä kotiin, havahduin liian myöhään ja ajonopeus putosi neljäänkymppiin vasta, kun olisi kannattanut jo kiihdyttää takaisin kuuteenkymppiin. Sama seuraavana päivänä – tuttujen rutiinien voima on uskomaton. Lisäksi kyltit muuttuneista ajojärjestelyistä ovat Papinholmassa pienemmästä päästä ja vain lyhyen välimatkan päässä.

Kolmantena päivänä töyssyt suojatien eteen oli jo tuotu, jotta jalankulkijoiden olisi turvallisempaa ylittää Saaristotie, vaikka alikulkutunneli onkin poissa käytöstä. Seurauksena autojonoa oli Kuusistosta Littoisiin saakka.

Viime perjantaina jono ylsi ”vain” Krossiin. Jonossa on seisty pahimpina aikoina jopa tunnin.

Itseäni kylmää se, juuttuvatko ambulanssit ja paloautot samaan sumppuun. Kaikissa kohdissa ei mahdu kolmea autoa rinnakkain, vaikka väistettäisiin pientareille. Tunti on kohtuuttoman pitkä aika muutaman minuutin ajomatkalle.

Saariston matkailukausi on lyhyt, vain pari kuukautta, ja sitäkin kiihkeämpi. Miksi runsaan kuukauden mittainen kunnostustyö ajoitettiin juuri sen alkuun ja juhannukseen – ajankohtaan, kun Saaristotie on jo valmiiksi tukossa?

Isot ihmismassat kokeilevat tänä vuonna ensimmäistä kertaa kotimaan matkailua. Aika huonoa mainosta Turun saaristolle on, kun Papinholman töyssyjen vuoksi päivän ainoa mahdollinen lossi- tai yhteysalusvuoro meni syvemmällä saaristossa sivu suun ja koko matka pilalle.

Kesällä on vähemmän lapsia ylittämässä Saaristotietä, koska koulut ovat kiinni, joten sinällään ajankohta on perusteltu. Toisaalta kesällä on Saaristotiellä vuorokaudessa tuhat autoa enemmän kuin tavallisesti. Eikö jalankulkijoiden olisi turvallisinta kulkea Saaristotien yli silloin, kun autojakin on vähemmän?

Maria Kesti​