Pääkirjoitus: Tehosekoittimessa

0

Huristin hurjaa vauhtia polkupyörällä ilman jarruja pystysuoraa alamäkeä kuoppaisessa metsässä, osuin puuhun ja kimposin ilmaan, ilmassa pyörä vaihtui skeittilaudaksi, osuin sattumalta skeittiramppiin, tein Frontside Ollien ja maa katosi taas allani, pyörä vaihtui hevoseksi ja ratsastin seisaallani sen päällä, kunnes törmäsimme helikopteriin ja aloin pyöriä ympyrää sen propelleissa ja ohjasin samalla helikopterin siististi maahan.

Tältä on tuntunut tehdä paikallislehteä tänä keväänä.

Muutama esimerkki: Kerran viikossa ilmestyvää lehteä valmistetaan yleensä 1–2 toimittajan voimin 1–2 viikon ajan. Laajalevikkisen lehden artikkelit tehdään kuukaudessa. Tänä keväänä tieto ja samalla artikkelit ovat kuitenkin vanhentuneet muutamassa tunnissa. Koronaviruksen riskiryhmien tavoittamisessa paikallislehti on korvaamaton, ja painon kanssa tehtiin melkoiset kevätjuhlaliikkeet, jotta kaupunki ehtisi saada tiedotteensa lehteen. Ovensa säppiin laittaneet yritykset eivät osta ilmoituksia, kaupunkilehdet lakkasivat ilmestymästä, tilauslehtenä Kaarina-lehden ilmestyminen oli hivenen turvatumpi mutta sivumäärien ennakoiminen meni arvuutteluksi. Esimerkiksi viime viikon kesäliite suureni ennakoidusta 16-sivuisesta 36-sivuiseksi, ja kahdessa päivässä ideoitiin ja toteutettiin usean viikon työmäärä.

Samaan aikaan lehden sisällöstä on tullut lukuisia lämpimiä kiitoksia. Kaikki saatiin lopulta onnistumaan, Kaarina-lehti on ollut karanteenissa oleville henkireikä, ja koululaiset saivat lukea digiuutiset ilmaiseksi.

Tätä lukiessasi olen jo kesälomalla. Lehti on nyt Heinimaija Hirvosen ja Jaana Pakarisen osaavissa käsissä, ja itselläni sormet syyhyttävät päästä lukemaan niitä kiinnostavia artikkeleita, joita täksi kesäksi on tulossa.

Odotan jännityksellä, mikä koronatilanne on ja millaisen propellin päällä pyöritään sitten, kun palaan takaisin. Hyvä puoli on, että tehosekoittimessa työskentelemiseenkin voi näköjään tulla rutiini!

Maria Kesti