Päivä ja annos kerrallaan: Kaarinalaisravintolat kamppailivat koronakevään läpi

0
Piispanhelmi sai terassin kesäkuun alussa, kertoo yrittäjä Iida Kosklin. Terassi oli muutenkin tarkoitus rakentaa Piispanhelmelle, ja koronakesänä se tulee erityisesti tarpeeseen, sillä ulkona virus tarttuu huonommin. Kuvassa taustalla Tomi Raittinen ja Vesa Lindroos olivat tulleet lounaskahville.

Ravintolat aukesivat Kaarinassa kesäkuun alussa, kuten muuallakin Suomessa. Minkähän ruokapaikan aukeamista kaarinalaiset olivat eniten odottaneet? Mihin he menivät ensimmäisenä?

Tsing-Taoon. Piispanhelmeen. Nick’s Food Designeen. Pregoon. Hovirinnan rannan uuteen Nemoon. Tuorlan Majataloon. Royal Kitcheniin. Ninja Sushiin. 50/50 Bistroon. Turkuasiin. Tai ainakin näin kertoivat lukijat Facebookissa.

Eniten mainintoja saivat Nick’s Food Design ja Piispanhelmi.

Kaarina-lehti kysyi muutamalta lukijoiden mainitsemalta ravintolalta, miten ravintoloiden avaaminen ja korona-aika ovat luistaneet.

Piispanhelmi: ”Yrittäjän täytyi tulla äitiyslomalta töihin”

Miten Piispanhelmen avaaminen sujui? Hyvin! Oli ihana nähdä tuttuja kasvoja taas syömässä. Yli tuplamäärä asiakkaita tuli kevääseen verrattuna. Koko kesäkuu on myös jo lyöty lukkoon catering-tilauksista.

Buffetpöytä on keittiön puolella, ja minä annostelen ruuat lautaselle. Asiakkaat ovat hyvin pitäneet turvavälejä ja käyttäneet käsidesiä.

Miten korona-aika meni? Olin äitiyslomalla kolmen kuukauden ikäisen vauvan kanssa, ja kun työntekijät oli pakko lomauttaa, yrittäjänä minä tulin töihin. Päiväni venyivät 12–14 tunnin mittaisiksi, kun tein yksin kolmen ihmisen työt.

Mies on ollut kotona vauvan kanssa, ja äitini on auttanut minua Piispanhelmessä. Kesäkuun puolessavälissä onneksi toinen työntekijä tuli töihin, ja päivät helpottuvat.

Mitä korona-ajan konsteja jää vakituisesti valikoimiin? Take away -annokset ja brunssikassi. Sen sijaan kotiinkuljetusta meiltä ei enää saa.

Suosituin ruoka Piispanhelmessä? Pihvit, lihapullat, lasagne ja lohi.

Piispanhelmi avattiin Piispanristillä Tokmannin kyljessä kaksi ja puoli vuotta sitten. Avoinna aamusta lounasaikaan.

Nick’s Food Design: ”Kaarinalaiset tukivat upeasti pienyrittäjiä”

Miten NFD:n avaaminen Aktia Arenalla sujui? Ihmiset ovat löytäneet takaisin, ja hyvin on sujunut! Myynti on palannut ennalleen verrattuna koronaepidemiaa edeltävään aikaan. Istumapaikkojen määrä on karsittu puoleen.

Jouduimme vaihtamaan buffetin lautastarjoiluun, eli jokainen annos kootaan keittiössä. Keittiötämme ei ole tarkoitettu siihen, joten paljon järjestelemistä on ollut. Lisäkuluja on ollut, ja yksi työntekijä piti palkata lisää. Tilaa tarvitaan lukuisille purkeille ja purnukoille, kun teemme kaiken alusta saakka itse.

Miten korona-aika meni? Pahin päivä oli se yksi maaliskuinen perjantai, kun yhtäkkiä kaikki peruuntui. Soittoja peruutuksista tuli minuutin välein, eikä kalenteriin jäänyt mitään. Se oli aika pommi, ja kyllä itku tuli. Uusilla ideoilla kuitenkin selvittiin pahimman yli.

Edelleenkin täytyy mennä päivä kerrallaan. Siihen ei voi luottaa, etteikö rajoituksia tulisi yhtäkkiä takaisin.

Näyttää siltä, että kaikki Kaarinan ravintolat ovat toistaiseksi selvinneet. Kaarinalaiset ajattelivat upeasti pienyrittäjiä ja monet kävivät ostamassa ruokaa ihan vain tukeakseen.

Mitä korona-ajan konsteja jää vakituisesti valikoimiin? Olemme jatkaneet take away -myyntiä ja kotiinkuljetuksia. Moni asiakas haluaa edelleen välttää riskejä. Kun koronaepidemia on kokonaan ohi, voi olla, että take awayta ei enää myydä. Niistä on todella iso työ.

Suosituin ruoka NFD:ssä? Lohi, varhaisperuna ja tankoparsa. Salaatit ja niiden kastikkeet. Ja burgerit myyvät aina.

Nick’s Food Design avattiin Aktia Arenan yhteyteen kolme vuotta sitten. Avoinna lounasaikaan arkisin, lauantaisin brunssi.

50/50 Bistro: ”Suurin osa hakee edelleen ruuan take awayna”

Miten 50/50 Bistron avaaminen sujui? Suurin osa asiakkaista hakee vieläkin ruokansa mukaan. Tietysti toivomme, että asiakkaat löytäisivät sisätilamme ja terassimme uudestaan.

Turvaetäisyyksistä huolehtiminen on ollut helppoa. Vähensimme myös tuoleja ravintoloista. Sisätilamme ovat varsin pienet.

Miten korona-aika meni? Selvisimme kohtuullisesti, vaikka lounasmyynti ja catering-palvelut loppuivat kuin seinään. Toisaalta kriisi antoi mahdollisuuden innovoida, ja Littoisten yhteisö auttoi meitä koronan ylitse. Pahinta oli epätietoisuus epidemian alussa.

Suunnitelmissa oli, että meillä olisi ollut jäätelökioski Littoistenjärven uimarannalla tänä kesänä, mutta epävarman tilanteen vuoksi kioski siirtyi ainakin vuodella eteenpäin.

Mitä korona-ajan konsteja jää vakituisesti valikoimiin? Monia uusia palveluita, kuten piknik-laatikoita ja juhlapyhien menuita. Esimerkiksi vapuksi meiltä sai tilata vappulaatikon, johon kuului alkupaloja, pääruokia ja jälkiruokia.

Suosituin ruoka 50/50 Bistrossa? Burgerit ja vaihtuvat kotiruoka-annokset. Erikoispyhien menut.

50/50 Bistro avattiin Littoisiin vuosi sitten. Avoinna lounasajasta alkuiltaan. Yritys avaa pian uuden toimipisteen Satavaan.

Tuorlan Majatalo: ”Verkkokauppa tuli jäädäkseen”

Miten Tuorlan Majatalon avaaminen sujui? Suhteellisen hyvin. Toki hygieniamääräykset vaativat miettimään uusia toimintatapoja, kun esimerkiksi asiakaspaikkoja vähennettiin ja buffet-pöydät kiellettiin. Jonotus on lisääntynyt, mutta asiakkaat ovat suhtautuneet yllättävän myönteisesti.

Saliin on ripustettu ensimmäinen koronan jälkeinen taidenäyttely.

Edelleen myynti on murto-osa normaalista. Lounasasiakkaita on saman verran kuin ennen korona-aikaa, mutta yksityistilaisuuksia ja kokouksia aletaan vasta varailla.

Miten korona-aika meni? Pahin päivä oli se, kun hallitus määräsi ravintolat suljettaviksi. Pari päivää meni kauhun sekaisissa tunteissa, mutta päätimme aloittaa ruuan noutopalvelun ja kotiinkuljetuksen. Näistä tulikin todella suosittuja. Uskolliset, ihanat asiakkaamme ovat myös sydämestään eläneet mukanamme.

Korona-aikana eniten pyydettiin liharuokia, ja siksi niitä alettiin tarjotakin eniten. Kyselyjä on tullut, milloin tarjolla on taas enemmän kasvisvaihtoehtoja. Niitä on pikkuhiljaa tulossa lisää.

Mitä korona-ajan konsteja jää vakituisesti valikoimiin? Perustimme verkkokaupan muutamille tuotteille ja huomasimme, että tälle palvelulle on kysyntää. Siksi jatkamme verkkokaupan laajentamista, erityisesti puodin osalta.

Suosituin ruoka Tuorlan Majatalossa? Perinteiset jauheliharuuat, kuten lihapullat ja lihamureke. Kala on aina kestosuosikki.

Tuorlan Majatalo on ollut Tuorlassa vuodesta 1999. Avoinna arkisin ja lauantaisin aamusta iltaneljään sekä tilauksesta.

 

Teksti: Maria Kesti