”Paraistenväylän hyödyt ovat 2,8-kertaiset kustannuksiin verrattuna”– Kuusistonsalmen uuden sillan lopullinen ratkaisu tulee vajaan vuoden kuluttua

0
Kirjalansalmen silta huhtikuulta. Uusi Paraistenväylä kulkisi Kuusiston läpi ja yhtyisi nykyiseen Saaristotiehen Kirjalansalmen sillan kohdalla. Kuvan otti Juhani Peltonen.

Kaarinasta havitellaan uutta tieyhteyttä Paraisille. Mikäli hanke toteutuu, Kaarinasta ajettaisiin jatkossa Kuusistoon Kurkelantietä pitkin uudelle Kuusistonsalmen ylittävälle sillalle ja uusi tie yhtyisi nykyiseen Saaristotiehen Kirjalansalmen sillan lähellä.

Viime viikolla Paraistenväylä sai puolen miljoonan euron suuruisen lisärahoituksen.

Suunnittelupäällikkö Antti Kärki, toiminnanohjauspäällikkö Pekka Puurunen ja projektipäällikkö Matti Kiljunen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta, mitä rahalla tehdään?

– Rahoituksella käynnistetään hankkeen tiesuunnitelman laatiminen. Tiesuunnitelman valmistumisen ja hyväksymiskäsittelyn jälkeen voidaan hakea rahoitusta varsinaiselle rakentamiselle.

Kuinka paljon todennäköisemmäksi Paraistenväylän toteutuminen muuttui?

– Tiesuunnitelma, joka nyt tehdään, on kynnysehto sille, että hanke on mahdollista toteuttaa. Sen jälkeen hankkeen toteutuminen on kiinni enää siitä, miten se menestyy valtakunnallisessa 12-vuotisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa, kun sitä verrataan muihin vastaaviin hankkeisiin.

Paraistenväylän liikennetaloudelliset hyödyt ovat erinomaiset suhteessa rakentamiskustannuksiin – 2,8-kertaiset –, joten hanke menestynee vertailussa hyvin.

Liikennejärjestelmäsuunnitelman on tarkoitus valmistua huhtikuussa 2021. Silloin siis varmistuu, toteutuuko Paraistenväylä.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

– Ensimmäiseksi ajantasaistetaan pohjakartat ja maastomalli. Sitten yleissuunnitelmasta laaditaan tarkempi tiesuunnitelma. Sen jälkeen laaditaan kilpailutusasiakirjat ja valitaan suunnittelukonsultti. Varsinaisen tiesuunnitelman laatiminen alkaa todennäköisesti keväällä 2021 ja kestää noin puolitoista vuotta.

Tiesuunnitelmasta järjestetään myös kaksi yleisötilaisuutta.

Mistä rahoitus tuli?

– Eduskunnan neljännestä lisätalousarviosta, joka julkistettiin viime viikon tiistaina.

Yhteensä suunnittelurahoitusta tarvitaan Paraistenväylälle miljoona euroa. Siitä 200 000 euroa saatiin jo joulukuussa eduskunnan jakovararahoituksesta, joita kutsutaan usein myös joululahjarahoiksi. Ensi vuonna tarvitaan siis vielä lisäksi 300 000 euroa.​