”Parhaan pihvin mausteeksi riittää suola ja pippuri” – Kaarinan Lihakauppa täytti vuoden koronaepidemian keskellä

0
Kaarinan Lihakaupan yrittäjä Kalle Partanen näyttää tiskiltä naudan marmorilihaa. Se sopii hyvin grilliin.

– Kun grillaa hyvää naudan pihviä, esimerkiksi marmoriulkofileetä, entrecote-pihviä tai sisäfileetä, itse olen tykännyt laittaa mausteeksi vain suolaa ja pippuria. Liha on niin hyvää sinänsä, kertoo Kalle Partanen Kaarinan Lihakaupasta.

Hän ei myöskään mausta pihvejä etukäteen vaan vasta grillaamisen jälkeen.

Tärkeintä on ottaa liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen grillaamista, Partanen neuvoo.

Grillaamiseen on vaikea antaa tarkkoja minuuttimääriä, sillä grillien kuumuus vaihtelee, mutta nyrkkisääntönä naudanpihviä grillataan pari minuuttia per puoli. Oikean kääntöajankohdan tietää siitä, että liha alkaa itkeä.

Pihviä ei myöskään kannata syödä heti grillaamisen jälkeen vaan vasta parin minuutin folion sisällä vetäytymisen jälkeen.

Grillissä tirisee naudanpihvien lisäksi usein possun ulkofileetä, kassleria ja rimpsuluita.

Partanen vinkkaa, että rimpsuluut kannattaa esikypsentää keittämällä niitä puolisen tuntia vedessä. Sen jälkeen ne maustetaan ja nostetaan grilliin saamaan rapean pinnan.

– Jos rimpsuluut heittää grilliin suoraan, ne kuivuvat herkästi liikaa, hän perustelee.

Rimpsuluiden mausteiksi sopivat monet marinadit, kuten barbeque-kastikkeet.

Jauhelihaa hamstrattiinKaarinan Lihakauppa on majaillut Saaristotien varressa lähellä 110-tien risteystä neljä vuotta, aluksi Liedon Lihakauppana. Partanen oli yksi Liedon Lihakaupan omistajista mutta irtautui vuosi sitten maaliskuussa Liedon Lihakaupasta ja osti Kaarinan myymälän itselleen.

Partanen on itse syntyperäinen kaarinalainen.

Asiakkaina on kaarinalaisten lisäksi saariston mökkiläisiä ja matkailijoita. Heidän määränsä kasvaa melkoisesti kesällä.

Kun koronaepidemia alkoi, seuraus Kaarinan Lihakaupassa oli yllättävä: asiakkaiden määrässä oli iso kato mutta samaan aikaan alkoi ruuan hamstraus.

– Ihmiset ostivat yhdellä kerralla enemmän, usean päivän tarpeeksi, Partanen selittää.

Jauhelihaa myytiin ”älyttömiä määriä”. Jauheliha on muutenkin Kaarinan Lihakaupan ylivoimaisesti myydyin tuote.

Kaarinan Lihakauppa myy lihaa myös ravintoloille, joiden tilaukset päättyivät keväällä kuin seinään. Pääsiäisenä taas Uusimaa oli suljettuna eivätkä helsinkiläiset voineet lähteä saaristoon mökeilleen, mikä näkyi suoraan lihakaupan myyntimäärissä. Partanen kuitenkin arvelee, että kokonaismyyntiin ei ole lopulta tulossa isoa notkahdusta.

Noutokassin saa autoonKaarinan Lihakaupassa on usein loppuviikolla ruuhkaista, kun mökkiläiset pysähtyvät ostamaan pihvit mukaan matkalla saaristoon.

Monen muun yrityksen lailla Kaarinan Lihakaupassa alettiin koota asiakkaille valmiita noutokasseja, jotta riskiryhmäläisten ei tarvitsisi oleilla myymälässä muiden lähellä. Henkilökunta voi tuoda noutokassin myös pihalle autoon.

Kotiinkuljetusta on tarjolla parinkymmenen kilometrin säteelle.

– Suurin osa asiakkaista käy tosin edelleen myymälässä ostoksilla, Partanen toteaa.

Hän vinkkaa, että alkuviikolla lihakaupassa on usein hiljaista.

Lisäksi liha voidaan asiakkaan toiveesta pakata vakuumipakkaukseen, jolloin sen säilyvyys paranee merkittävästi. Silloin yhdellä kerralla voi ostaa useammaksi päiväksi syötävää.

Kokeile grilliin mitä tahansa lihaaKaarinan Lihakaupassa on 55-vuotiaan Kalle Partasen lisäksi neljä vakituista työntekijää, joista yksi on Partasen 29-vuotias poika Anton Partanen . Lisäksi kesäksi palkataan kolmisen henkilöä lisää.

Lihakaupasta saa tutut fileet ja palvikinkut, ja tarjolla on sesongin mukaan erikoisuuksia.

– Etukäteen tilaamalla meiltä saa melkein mitä tahansa lihaa, kuten siansorkkia, Partanen vihjaa.

Grilliin hän kehottaa kokeilemaan mitä tahansa, mitä mielikuvitus keksii. Hitaasti kypsyvät ruhonosat kannattaa esikypsentää, kuten grillirimpsut ja possun grillikyljen.

Partanen itse pistää grillin aina päälle, kun voi.

Hän on hiiligrillin ystävä.

– Siitä tulee mielestäni hyvä aromi lihaan. Lisäksi grillin sytyttelemisestä tulee hyvä tunnelma. Toisaalta ei kaasugrillikään ole huono.