Piikkiössä alkoi rakennusten inventointi

0
Soili Kirjo asuu Harvaluodontien alkupäässä talossa, joka on rakennettu kesäasunnoksi vuonna 1937. 1979-luvun lopulla hänen perheensä muutti Turusta Piikkiöön asumaan ympärivuotisesti. Talon upeaa pihamaata on ihaillut ja kuvannut myös Aarno Kasvi, ja pihatöitä rouva oli nytkin tekemässä, kun Nina Rauhala (oik.) piipahti pihalla.

Kaarinan kaupunki teettää Varsinais-Suomen maakuntamuseon kanssa kesän kuluessa Piikkiössä rakennusinventoinnin. Työn tekee piikkiöläinen Nina Rauhala , joka kulkee valokuvaten katunäkymiä ja rakennuksia. Myös kiinteistöjen omistajia saatetaan haastatella.

Rauhala liikkuu siis ”asiallisilla asioilla”, kun hän valokuvaa ja kirjaa asioita muistiin. Työ on kaupungin ja maakuntamuseon projektityö.

– Kuvaan katunäkymiä ja osasta kohteista toki saa kuvan kauempaakin, mutta osaan on pakko mennä ihan pihalle asti. Soitan sitten ovikelloa ja ilmoitan mitä olen tekemässä.

Rakennetun kulttuuriperinnön osalta Piikkiössä on tehty alueinventointeja viimeksi 80-luvun lopulla ja 90-luvun puolivälissä. Näitä inventointeja Rauhala käy läpi taustatietoina, päivittää ja täydentää. Havainnot kirjataan Museoviraston informaatioportaaliin.

– Tarkoitus on selvittää jo inventoitujen rakennusten nykytila ja inventoida uusia kohteita. Kirjaan miten rakentunut, onko suunnittelija tiedossa, koska rakennettu, onko tehty muutostöitä, kertoo Rauhala, joka on aloittanut inventoinnin kesäkuussa Katarin alueelta.

Katari on aloituskohde, koska siellä on parhaillaan meneillään asemakaavamuutos.

Myöhemmät inventoinnit heinä- elokuussa Piikkiön taajama-alueella tehdään osana osayleiskaavoituksen taustaselvityksiä. Tältäkin osin selvitys on alueittainen ja kohteita katsotaan sillä silmällä, löytyykö niissä kohteita, jotka syytä inventoida tarkemmin.

Teksti ja kuvat: Taina Tukia