Pöytää vailla – Microsoft-ohjelmistojen hintalappu kolminkertaistui Kaarinassa

0
Marjukka Viljanen, Irja Gustafsson ja Juuso Ranne SDP:stä vaihtoivat ajatuksia ennen valtuustonkokousta Kaarina-salissa, jossa valtuutetut päättivät Kaarinan asioista poikkeuksellisesti ilman pöytätasoja.

Maanantaina kokoontunut Kaarinan valtuusto ei tällä kertaa voinut jättää päätöksiä pöydälle – ainakaan kirjaimellisesti – , sillä pöytiä ei valtuustosalissa ollut. Pöydiksi oli tuotu tuoleja, joiden äärellä valtuutetut kyykkivät ja kumartelivat läppäreidensä kanssa.

Valtuustonkokous oli toinen, joka on kokoontunut tänä vuonna koronaepidemian alettua. Ensimmäinen kokous pidettiin etäyhteyksillä. Nyt valtuusto tuli paikan päälle Kaarina-saliin, ja pöytiä poistamalla saatiin läsnäolijoille enemmän turvavälejä toisiinsa.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Hurme (kok.) ei ollut paikalla, vaan hän esitteli etäyhteyksillä tarkastuslautakunnan arviointikertomusta vuodelta 2019.

Hurme kehotti budjettikuriin. Lautakuntien tulisi miettiä keinoja, joilla budjettiylityksen uhatessa pysyttäisiin talousarviossa sen sijaan, että käännytään automaattisesti valtuuston puoleen pyytämään lisämäärärahoja.

Henkilötyövuosien määrä kaupungissa on kasvanut, vaikka eläköitymisten myötä henkilöstön määrää pitäisi supistaa. Hurme muistutti, että kipeitä vaihtoehtoja on uskallettava toteuttaa kaupungin kehnossa taloustilanteessa.

Valtuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen ja myönsi taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja viranhaltijoille vastuuvapauden.

Salainen asiakirja myyntivaltiksiValtuusto ei äänestänyt maanantaina kertaakaan vaan oli yksimielinen pykälästä toiseen.

Runsaasti keskustelua herätti selvitys varhaiskasvatuksesta, jota oli pyydetty vasemmistoliiton valtuustoaloitteessa. Selvitys sai vuolaasti kehuja ja samalla kritiikkiä siitä, että se oli merkitty salaiseksi eikä se ole vapaasti luettavissa. Katri Kapanen (vas.) ehdotti, että selvitys palautetaan takaisin valmisteluun sellaisten teknisten korjausten tekemiseksi, että sen voi julkaista. Valtuusto oli hänen kanssaan yhtä mieltä.

Myös julkisuuslaki vaatii, että viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia ja tiedonsaantia saa rajoittaa vain välttämättömän verran.

Mari Saarion (vihr.) mukaan selvityksen tuloksia kannattaisi käyttää Kaarinan markkinoinnissa. Åsa Gustafsson (r.) taas pyysi laatimaan konkreettisia toimepide-ehdotuksia epäkohtien korjaamiseksi.

Lisenssisopimus ihmetyttiValtuusto keskusteli runsaasti myös Microsoft-lisenssin uusimisen vaatimisesta lisämäärärahasta. Lisenssin vuosittainen hinta oli kohonnut edellisestä sopimuksesta roimasti, 180 000 eurosta 490 000 euroon. Tätä ei täysin ollut osattu ennakoida. Lisärahaa tarvitaan 150 000 euroa, ja valtuusto myönsi tähän rahat.

Tero Kuusisto kokoomuksesta ihmetteli lisenssin kalleutta ja sitä, miksi asia tuli päätettäväksi vauhdilla. Tietohallintojohtaja Kari Hölsö vastasi, että ennakointi olisi voinut olla parempaa mutta lopputulos olisi ollut sama, halvemmalla lisenssiä ei saa. Saman lisenssin ovat hankkineet kaikki Turun ympäryskunnat.

Timo Virkkula (sd.) ja Jukka Lampikoski (vihr.) miettivät, tarvitsevatko kaikki Microsoft-tilien käyttäjät Kaarinassa – kuten peruskoulun oppilaat – kaikkia lisenssin hienouksia. Muutamankin euron käyttäjäkohtaisella hinnanalennuksella saataisiin jo kymmenien tuhansien eurojen säästöjä.

Valtuusto päätti myös näistä:

Topinpuiston kaavoitus. Kaarina solmii maankäyttösopimuksen Turun kanssa työnjaosta Kaarinan alueella olevasta Topinpuistosta.

Raadelman kauppapuutarhan kaavoitus pientaloalueeksi. Valtuusto solmi maankäyttösopimuksen maanomistajan kanssa.

Tuorlan Tähtitornin osakkeet. Valtuusto antoi lopullisen sinetin sille, että kaupunki ostaa osakkeita 10 000 eurolla.