Tackorkissa taivas toimii televisiona

0
Tähtimökit muistuttavat ulkoapäin igluja. Niissä on nukkumapaikat neljälle, vessa ja suihku. Mitra Matoufin mukaan yleisin palaute, jonka kuulee, on että mökissä nukutti poikkeuksellisen hyvin.

Juuri, kun veneilijällä alkaa usko loppua, kapean suntin päästä avautuu Tackorkin lahti. Laituriin kiinnitetyt kymmenkunta venettä kielivät, että muutkin ovat kuulleet tästä paikasta.

Nauvon länsilaidalla sijaitseva Tackork Gård & Marina on avoinna veneilijöille ja matkailijoille kolmatta kesää. Elämystilan erikoisuus ovat lasikattoiset mökit, joita Lapissa kutsuttaisiin revontulimökeiksi. Saaristossa revontulia näkyy harvemmin, mutta mökeissä voi yöpyä tähtitaivaista tai yötöntä yötä ihaillen.

Tähtimökkien lisäksi Tackorkista löytyy kymmenpaikkainen vierasvenesatama, joka laajenee toisella laiturilla tänä kesänä.

Tackorkin tilan juuret ulottuvat ainakin 1200-luvulle. Paikalliset ihmiset muistavat Tackorkin ennen kaikkea marjatilana, jonka antimet nousivat suorastaan kulttimaineeseen.

Herukat, luumut, saskatonit ja sinikuusamat kasvavat tilalla edelleen, mutta sadosta pääsevät nauttimaan vain elämystilan asiakkaat. Marjasatoa hyödynnetään ravintolan ruokalistassa. Tarjolla on tänä kesänä esimerkiksi saskatoneilla ja sinikuusamalla maustettua jäätelöä.

Nauvolainen marjatila päätyi helsinkiläinen Lassi Määtän käsiin sattumalta. Baronan entinen toimitusjohtaja etsi kolme vuotta sitten paikkaa, jossa voisi viettää vapaa-aikaansa perheensä ja läheistensä kanssa. Myynti-ilmoituksia selatessaan hän törmäsi 60 hehtaarin kokoiseen tilaan Nauvon länsilaidalla.

– Ihastuin erityisesti etelänpuoleisiin kallioihin. Hiljainen maisema käkkärämäntyineen näytti minun silmiini vähän saman tyyppiseltä kuin Lapissa, Pohjois-Suomesta kotoisin oleva Määttä muistelee.

Pappa-Tunturilla kirkonkylälle

Määttä ei malttanut nauttia kauan yksityisestä rauhastaan. Pian mielessä virisi, että tontilla olisi tilaa myös matkailijoille.

Tilaa tosiaan riittää. Vaikka satama on täysi ja tähtimökit käytössä, väenpaljoutta ei juuri huomaa.

Ravintolan edustalla on parkissa kaksi Pappa-Tunturia, tandempyörä ja polkupyöriä, joita asiakkaat saavat halutessaan lainata ja lähteä tutustumaan lähiympäristöön tai hurauttaa Nauvon kirkonkylälle. Myös rannasta löytyvät sup-laudat ja kajakit ovat asiakkaiden käytettävissä.

– Sen sijaan televisioita meiltä ei löydy. Silloin tällöin asiakkaat kyselevät meiltä niitä. Suosittelemme katselemaan tähtitaivasta. Tähtikirkkaina yönä voi nähdä vaikka tähdenlennon, Määtän puoliso, tilalla itsekin työskentelevä Mitra Matouf vinkkaa.

Koronaepidemian takia kotimaan matkailun suosio on kasvussa. Tämä näkyy Matoufin mukaan myös Tackorkin asiakasmäärissä. Vaikka yritystilaisuudet jouduttiin tältä keväältä perumaan ja ulkomaalaisturistit peruivat tulonsa, kävijöitä on huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten.

Tackorkin tyypillisiä asiakkaita ovat Matoufin mukaan kaupungissa elävät pariskunnat ja perheet, joilla on tarve irrottautua arjesta.

– Täällä on käynyt lapsia, jotka eivät ole ikinä nähneet elävää kanaa. Heille on elämys päästä ruokkimaan ja rapsuttamaan eläimiä.

Kanojen lisäksi tilalla asustaa tänä kesänä kaneja, lampaita, kissa ja koiria.

Ali Jahangiri ja liikkuva lautta

Vakioasiakkaat tietävät, että auringon laskiessa tilalla voi kuulla kitaransoittoa ja laulua. Tilalla asiakkaita palveleva Matouf on myös laulaja.

Aiemmista kesistä poiketen Tackorkissa nähdään tänä kesänä live-esiintyjiä joka lauantai. Koronarajoitukset uhkasivat ensin sotkea suunnitelmat, mutta sitten Tackorkissa keksittiin rakentaa artisteja varten liikkuva lautta. Asiakkaat voivat katsoa keikkoja koronaturvallisesti joko omasta veneestään tai rannalta käsin.

Kesän aikana Tackorkissa nähdään muun muassa stand up -koomikko Ali Jahangiri , näyttelijä Kari Ketonen sekä linnanjuhlissakin esiintynyt Alex Ikonen . Kauden avaa kesäkuun ensimmäisenä lauantaina 1970–1990-luvun musiikkia soittava Full Moon Swing Duo.

Poikkeuksellisesta keväästä huolimatta Tackorkissa uskotaan tulevaisuuteen.

– Tavoitteena on olla paras venesatama koko Suomessa, tilan markkinoinnista vastaava Lasse Tammela kiteyttää suunnitelmat.

Mitra Matouf muistuttaa, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka kolunneet pitkin maailmaa mutta eivät ole koskaan käyneet saaristossa.

– Toivoisin suomalaisten huomaavan, ettei elämyksiä tarvitse hakea ulkomailta asti. Meillä on täällä meri, mieletön luonto, valo ja rauha, joista ulkomailla ollaan kateellisia.